AllTimeClassic
Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα που εδώ και καιρό επηρεάζει αρνητικά τις διεθνείς πολιτικές , οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μπορεί να εισέλθει σε μία περίοδο ύφεσης μετά και την πρόσκαιρη «ανακωχή» που οι δύο ισχυροί «αντίπαλοι» συνήψαν τον περασμένο μήνα. Η βασικότερη συνέπεια της εξέλιξης αυτής ήταν η έναρξη διαπραγματεύσεων που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, με στόχο την σύναψη μιας ενδιάμεσης Συμφωνίας, η οποία να ρυθμίζει προσωρινά τα ζητήματα που αποτελούν τις αιτίες του πολέμου με πρώτο φυσικά το ζήτημα της επιβολής υψηλών δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα.
Οι διαπραγματευτές και των δύο χωρών εργάζονται σκληρά για να αρθούν και τα τελευταία εμπόδια, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό αυτή η ενδιάμεση Συμφωνία, η οποία θα έχει άμεσες θετικές συνέπειες για το διεθνές σύστημα,ενώ θα αποτελέσει σημαντικό προηγούμενο για την σύναψη μιας πιο ολοκληρωμένης και μονιμότερης σε διάρκεια εμπορικής Συμφωνίας, ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
Ένα όμως από τα τελευταία ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί η ενδιάμεση Συμφωνία , είναι και η επιλογή του τόπου όπου θα λάβει χώρα η συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Donald Trump με τον Κινέζο ομόλογο του κ. Xi Jinping, προκειμένου να υπογραφεί η ενδιάμεση Συμφωνία. Η ισχυρή θέση των δύο χωρών διεθνώς και η ένταση στις σχέσεις τους λόγω του «εμπορικού πολέμου» καθιστά την αναζήτηση του τόπου όπου θα λάβει χώρα η υπογραφή αρκετά δύσκολη υπόθεση. Αν και έχουν προταθεί περιοχές και στην Κίνα και στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως θα μπορούσαν να υπογράψουν τη συμφωνία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην Άιοβα, καθώς ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έχει ιστορικούς δεσμούς ,πήγε για πρώτη φορά το 1985, όταν ήταν ακόμη στέλεχος τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος για επαφές που αφορούσαν τον πρωτογενή τομέα και απέκτησε φιλική σχέση με τον Τέρι Μπράνσταντ τον τότε κυβερνήτη της Πολιτείας, σήμερα πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα. Βέβαια αν υπογραφεί η Συμφωνία τελικά, θα είναι στις πλέον ωφελημένες από την αύξηση των εξαγωγών αμερικανικών αγροτοβιομηχανικών προϊόντων στην Κίνα.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας εργάζονται για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε βαθμό που θα επιτρέψει να υπογραφτεί «προκαταρκτική» συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσά τους πιθανόν ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο, ωστόσο το πού θα υπογραφτεί το κείμενο,είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με τις προτάσεις εκατέρωθεν να συμπεριλαμβάνουν από την Αλάσκα την Χαβάη ως την Ελλάδα καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί , αποδεχόμενη την πρόταση για τον τόπο υπογραφής της άλλης πλευράς να δείξει στο εσωτερικό της αλλά και διεθνώς ότι υποχωρεί. Έτσι αντιμετωπίζεται και το ενδεχόμενο η υπογραφή της Συμφωνίας να γίνει σε «ουδέτερο έδαφος» που θα είναι αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.
Μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε τελικά να είναι η Ελλάδα, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και την οποία ο Πρόεδρος Xi Jinping θα επισκεφθεί , όπως έχει γίνει γνωστό, την ερχόμενη Κυριακή , κατευθυνόμενος προς τη Βραζιλία όπου θα συμμετάσχει , όπως και στο παρελθόν σε διεθνή οικονομική σύνοδο.που θα αρχίσει τη 13η Νοεμβρίου.
Κινέζος αξιωματούχος δήλωσε πως το Πεκίνο έβαλε στο τραπέζι την ιδέα η συμφωνία να υπογραφεί στην Ελλάδα, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο αυτό. Αν βέβαια η ιδέα αυτή γινόταν πραγματικότητα και αποφασιζόταν η υπογραφή της Συμφωνίας στην Ελλάδα και μάλιστα κάτω από την Ακρόπολη , όπως είχε γίνει και με τις συμφωνίες για την ένταξη των 10 χωρών στην ΕΕ το 2003, τότε θα υπήρχαν σημαντικά οφέλη για τη χώρα η οποία, σε μια τέτοια περίπτωση και λόγω της σοβαρότητας του θέματος θα βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, ενισχύοντας σημαντικά την εικόνα της με όσες θετικές συνέπειες μια τέτοια εξέλιξη θα έχει και πολιτικά και οικονομικά.
Θα πρέπει να υπενθυμιστεί εδώ, ότι παλαιότερα στην δεκαετία του’80, ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, είχε φιλοξενήσει στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη, τον τότε Πρόεδρο της Γαλλίας Φ. Μιτεράν και τον τότε ηγέτη της Λιβύης Μ. Καντάφι, οι οποίοι στη συνάντηση αυτή είχαν θέσει τέρμα στη μεταξύ τους αντιπαράθεση για τα ζητήματα σχετικά με το Τσάντ. Τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας είχαν τότε στραφεί στην Ελλάδα και τα σχόλια για την θετική συμβολή της χώρας στο τερματισμό μιας αρκετά σοβαρής αντιπαράθεσης ήταν πολύ θετικά . Θα ήταν εξαιρετικά θετικό να συμβεί το ίδιο και σήμερα.
Απο την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg σχολίασε πως «Έγινε μια πρόταση για την Αλάσκα, και άλλη μια για τη Χαβάη. Είμαι σίγουρος ότι οι Κινέζοι θα προτείνουν επίσης τοποθεσίες στην Κίνα», και πρόσθεσε πως «αυτό θα είναι το ευκολότερο ζήτημα προς διευθέτηση στην όλη διαπραγμάτευση».
Αν τελικά υπάρξει έλλειψη συναίνεσης για το πού θα υπογραφεί η συμφωνία θα αντανακλά τη ρευστή φύση των συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου. Οπως είναι γνωστό αρκετά ζητήματα κρίσιμης σημασίας δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί οριστικά, ιδίως ο μηχανισμός ελέγχου της εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και η έκταση της άρσης των επιπλέον δασμών που έχουν επιβληθεί στην Κίνα. Η Κίνα ζητά να καταργηθούν ή να μειωθούν αρκετοί δασμοί, ώστε η συμφωνία να μην προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό και να μην δοθεί η εντύπωση πως το Πεκίνο «συνθηκολογεί», επισήμανε άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει καλά τις προθέσεις της κινέζικης κυβέρνησης, «Η Κίνα χρειάζεται πολιτική κάλυψη για να γίνει μια επίσκεψη του προέδρου Σι στις ΗΠΑ που δεν θα είναι επίσημη», εξήγησε. Ο Σι δεν θα είχε αντίρρηση η συμφωνία να υπογραφτεί κάπου στην αμερικανική επικράτεια, διευκρίνισε και επιβεβαίωσε πως η κινέζικη κυβέρνηση θεωρεί την Ελλάδα και τις ΗΠΑ τις μοναδικές πιθανές τοποθεσίες από τη σκοπιά της ασφάλεια,ενώ συμπλήρωσε πως ο Σι είναι «πρακτικός»και «Είναι διατεθειμένος να πάει στις ΗΠΑ για να υπογράψει τη συμφωνία εάν υπάρξει συμφωνία».
Η κυβέρνηση Τραμπ απο την άλλη θεωρεί την Άιοβα ως την καλύτερη επιλογή, καθώς η Πολιτεία αυτή, εχει πολλά αγροκτήματα και μεγάλη αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και θεωρείται μέρος της εκλογικής βάσης του Ρεπουμπλικάνου, ενώ η συμφωνία αναμένεται να αυξήσει τις αμερικανικές εξαγωγές στην Κίνα προϊόντων που επλήγησαν στον εμπορικό πόλεμο, όπως σόγια, χοιρινού κρέατος και άλλων.
Η τοποθεσία δεν είναι καθόλου ασήμαντη από τη σκοπιά του πολιτικού συμβολισμού και μετά από 16 μήνες αντεγκλήσεων και ανταλλαγών ομοβροντιών και επιπρόσθετων δασμών, κανένας από τους δύο ηγέτες δεν θέλει να δώσει την εικόνα αδυναμίας στους αντιπάλους του στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.