AllTimeClassic
Αρκετή δουλειά περιμένει στο άμεσο μέλλον στον τομέα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων τους δύο νέους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας κύριο Δένδια και κύριο Παναγιωτόπουλο και φυσικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό κύριο Κ. Μητσοτάκη. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την αποκωδικοποίηση των σημερινών δηλώσεων του Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα κ. Μπουράκ Ουζούγκερτζιν.
Οι δηλώσεις του Τούρκου διπλωμάτη έγιναν στα πλαίσια ενημέρωσης των Ελλήνων δημοσιογράφων και των ανταποκριτών των ξένων ΜΜΕ στην Αθήνα, επ’ ευκαιρία της επετείου του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου κατά του Προέδρου της Τουρκίας και κάλυψαν τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, πτυχές του Κυπριακού με έμφαση στο θέμα των γεωτρήσεων και τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ενόψει και των αποτελεσμάτων του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η γενική εικόνα που προκύπτει από την ενημέρωση αυτή, καταδεικνύει τον «οδικό χάρτη» που προτίθεται να ακολουθήσει η Τουρκία στον τομέα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, το αμέσως προσεχές διάστημα. Το πρώτο συμπέρασμα αφορά στο γεγονός ότι η Τουρκία προτίθεται να ακολουθήσει, προς το παρόν τουλάχιστον την τακτική του διαλόγου με την νέα Ελληνική Κυβέρνηση, αφού προηγουμένως προηγηθεί μια περίοδος ηρεμίας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, όπως προκύπτει από την προσεκτική ανάγνωση του συνόλου των δηλώσεων του Τούρκου πρέσβη , ότι και στη διάρκεια αυτής της περιόδου η Τουρκία θα μεταβάλλει τις απόψεις της.
Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά στα θέματα τα οποία η γειτονική χώρα θεωρεί ότι έχουν προτεραιότητα. Ως τέτοια θεωρούνται η έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών παρά τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης για το αντίθετο, το θέμα του εναερίου χώρου στο Αιγαίο, το οποίο μάλιστα ο Τούρκος πρέσβης έθεσε με πονηρό τρόπο μιλώντας για τον ρόλο της Τουρκίας στην ροή της εναέριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο και για την σημαντική διεθνή θέση της Turkish Airlines, και φυσικά η επιμονή στην συνέχιση των γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, τις οποίες χαρακτήρισε περίπου ως αναγκαία «πράξη» προστασίας των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων .
Το τρίτο συμπέρασμα αφορά στο μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Σύμφωνα με τα όσα ανάφερε ο κ. Ουζούγκερντιν, φαίνεται ότι την Τουρκία ελάχιστα απασχολούν οι σχέσεις της με την ΕΕ, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι οδηγείται προς ρήξη. Είναι ενδεικτικές οι αναφορές και για την έλλειψη αξιοπιστίας από την πλευρά της ΕΕ και για τις μάλλον απαξιωτικού περιεχομένου αναφορές για τις συνέπειες από την επιβολή κυρώσεων ( σσ. η ενημέρωση έγινε πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου). Άλλωστε η Τουρκία φαίνεται να βασίζεται στο ενδιαφέρον που δείχνουν Ευρωπαϊκές χώρες και εταιρείες για επενδύσεις στη χώρα με αποκορύφωμα την τελευταία απόφαση της Γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας VW για την κατασκευή εργοστασίου της στα περίχωρα της Σμύρνης .
Όπως λοιπόν φαίνεται το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων εισέρχεται σε μια νέα περίοδο χωρίς όμως, δυστυχώς, αυτό να σημαίνει , προς το παρόν τουλάχιστον, ότι θα υπάρξουν θεαματικές αλλαγές .