AllTimeClassic
Ο Πρόεδρος της Κίνας κ. Xi Jinping, όπως έγινε διεθνώς γνωστό , κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο Μουσείο της Ακρόπολης την τελευταία ημέρα της παραμονής στην Ελλάδα πριν τρεις ημέρες, υποστήριξε θερμά το Ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των « Μαρμάρων του Παρθενώνα » αναφέροντας μάλιστα ότι πέρα από την στήριξη του και της χώρας του, θα επιθυμούσε η Ελλάδα και η Κίνα να εργαστούν μαζί για το θέμα αυτό , ιδιαίτερα μάλιστα αφού και η Κίνα , όπως σημείωσε ο κ. Xi Jinping, προσπαθεί να επιτύχει την επιστροφή των δικών της αρχαιολογικών θησαυρών που βρίσκονται σε διάφορα Μουσεία ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Βρετανικό Μουσείο , το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο στην Ταϊβάν , ορισμένα Μουσεία στη Γερμανία και 7 τουλάχιστον Μουσεία στις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πέραν των άλλων τομέων στους οποίους έχουν ήδη ανακοινωθεί κοινές δράσεις και συνεργασίες, και μία συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες με συγκεκριμένο αντικείμενο τον σχεδιασμό και την εκπόνηση μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάκτηση αρχαιολογικών θησαυρών που βρίσκονται σε Μουσεία ανά τον κόσμο , θα έχει μεγάλη σημασία και πρόσθετο «ειδικό βάρος» ιδιαίτερα μάλιστα αφού Ελλάδα και Κίνα πέρα και πάνω από όλα έχουν μακρόχρονη ιστορία και πολιτισμό από αρχαιοτάτων χρόνων.
Όπως είναι επίσης γνωστό , πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη του σε Βρετανική εφημερίδα διατύπωσε πρόταση προς τον ομόλογο του, πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας κ. Μπ. Τζόνσον να ασκήσει την επιρροή του ώστε το Βρετανικό Μουσείο να «δανείσει» στην Ελλάδα τα « Μάρμαρα του Παρθενώνα» ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, για να λάβει , δυστυχώς, αρνητική απάντηση από την διοίκηση του Μουσείου όμως.
Ό Πρόεδρος της Κίνας , όταν αναφέρθηκε στις προσπάθειες της χώρας του να ανακτήσει αρχαιολογικούς « θησαυρούς» της που βρίσκονται σε διάφορα Μουσεία ανά τον κόσμο, είχε προφανώς κατά νου μία αντίστοιχη Κινέζικη παρόμοια εμπειρία που συνέβη πριν λίγα χρόνια , όχι όμως με το Βρετανικό Μουσείο αλλά με την Ταϊβάν. Τότε στον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Ανιάνγκ στην περιφέρεια Χενάν στη Βόρεια Κίνα επρόκειτο να λάβουν χώρα εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της ανακάλυψης, το 1910, των τάφων των αυτοκρατόρων της Δυναστείας Σάνγκ . Ένα σημαντικό μέρος των αξιοπρόσεκτων ευρημάτων ήρθαν στο φως μετά από ανασκαφές , που διενήργησαν Κινέζοι αρχαιολόγοι , μέλη της γνωστής Ακαδημίας Σίνικα, την χρονική περίοδο από το 1928 ως το 1935. Αυτά τα ανεκτίμητα ευρήματα τοποθετήθηκαν σε κιβώτια και μεταφέρθηκαν στην Ταϊβάν από το εθνικιστικό κόμμα ΚΜΤ και τον αρχηγό του Τσανγκ Καϊ Τσέκ, που έφτασε εκεί μετά την αποχώρηση του από την ηπειρωτική Κίνα, λόγω της ήττας του από τον Μάο Τσετούνγκ και το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Η Κίνα με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις στην περιοχή Ανιάγκ, ζήτησε από την Ταϊβάν να της επιστρέψει ορισμένους από τους «θησαυρούς» αυτούς για ένα χρονικό διάστημα . Οι σχετικές διαπραγματεύσεις αποδείχτηκαν πολύ δύσκολη υπόθεση , με αποτέλεσμα να μην γίνει τελικά δεκτό το αίτημα της Κίνας παρά το γεγονός ότι η Κίνα είχε δανείσει στην Ταϊβάν κάποια σημαντικής αρχαιολογικής αξίας αντικείμενα.
Ανεξάρτητα όμως από τις παράλληλες αυτές εξελίξεις , το σημαντικό στοιχείο είναι η επικείμενη συνεργασία Ελλάδας –Κίνας για την ανάκτηση αρχαιολογικών «θησαυρών» η οποία είναι βέβαιο ότι θα έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα και για τις δύο χώρες.