Τον διαμελισμό του εναερίου χώρου του Αιγαίου μέσα από την αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών επιδιώκει η Τουρκία,πως θα το αντιμετωπίσει η νέα Ελληνική Κυβέρνηση;Δημοσιεύτηκε Στις

Τον διαμελισμού του εναερίου χώρου του Αιγαίου μέσα από την αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών επιδιώκει η Τουρκία,πως θα το αντιμετωπίσει η νέα Ελληνική Κυβέρνηση;AllTimeClassic

AllTimeClassic

Hνέα  Ελληνική Κυβέρνηση που προέκυψε μετά την νίκη της Νέας Δημοκρατίας  στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και που υπό τον Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη θα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας για την επόμενη τετραετία στηριζόμενη στην άνετη πλειοψηφία των 158 εδρών που  πέτυχε, έχει ήδη «αναλάβει δράση».

Και βέβαια , όπως άλλωστε έγινε σαφές καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τόσο από τις τοποθετήσεις του ιδίου του Πρωθυπουργού πλέον,  όσο και από τις δηλώσεις προβεβλημένων στελεχών του κυβερνώντος πλέον κόμματος ορισμένα από τα οποία κατέλαβαν και υπουργικούς «θώκους», η έμφαση και η προσοχή της Κυβέρνησης  θα επικεντρωθεί πρωτίστως στα οικονομικά  και κοινωνικά θέματα προκειμένου να δρομολογηθεί η πλήρης ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας, να επιταχυνθεί η  ανάπτυξη της χώρας  με συγκεκριμένο βέβαια περιεχόμενο και η βελτίωση της καθημερινότητας  των Ελληνίδων και Ελλήνων πολιτών που τόσα βάρη έχουν επωμιστεί τα τελευταία χρόνια.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο στόχος αυτός βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει , για το καλό όλων,  να επιτευχθεί με ταχείς ρυθμούς . Παράλληλα όμως με τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα η νέα Κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και τα ζητήματα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ανάμεσα στα οποία όπως είναι γνωστό δεσπόζουσα θέση κατέχουν οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, η διαχείριση της Συμφωνίας των Πρεσπών και φυσικά οι σχέσεις με τους ισχυρούς του πλανήτη, τις ΗΠΑ ,τη Ρωσία  και την Κίνα.

To πρώτο Crash Test για τον νέο Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στον τομέα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων ήρθε με την προετοιμασία της Συνεδρίασης του Συμβουλίου  Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου θα εγκριθούν μεταξύ άλλων και τα προτεινόμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης μέτρα κατά της Τουρκίας  για τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Η σχετική προετοιμασία και συζήτηση διεξάγεται στον απόηχο και των συνεχιζόμενων προκλητικών και παρανόμων δραστηριοτήτων των Τουρκικών ερευνητικών πλοίων και των πρόσφατων απαράδεκτων δηλώσεων των κυρίων Ερντογάν και Τσαβούσογλου εναντίον της  Ελλάδας , της ΕΕ και της Κυπριακής Κυβέρνησης. Πρόκειται για μία σημαντική συνεδρίαση αν και όπως φαίνεται έχουν καμφθεί οι διιστάμενες  απόψεις  των χωρών-μελών της ΕΕ,  όχι μόνο σχετικά με τον βαθμό αυστηρότητας των μέτρων αλλά και σχετικά με την ουσία του ζητήματος. Μετά την συνεδρίαση της Δευτέρας και την κατά τα φαινόμενα έγκριση των ήδη συμφωνηθέντων μέτρων, θα πρέπει να αναμένεται η αντίδραση της Τουρκίας, ζήτημα το οποίο προϋποθέτει φυσικά προσεκτική διαχείριση.  

Όμως τα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα Κυβέρνηση στα πλαίσια των Ελληνοτουρκικών σχέσεων  δεν εξαντλούνται στην απόφαση για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Είναι  πολυπλοκότερα  ιδιαίτερα  λόγω της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και στο Αιγαίο και μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ.  Αν και τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία κατά την τελευταία συνάντηση των αντιπροσωπειών τους στην  Άγκυρα πριν από τις εκλογές, επιβεβαίωσαν την ισχύ του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ και των όσων αυτό προβλέπει σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, οι Τουρκικές «απαιτήσεις» παραμένουν οι ίδιες και σε ότι αφορά στον εναέριο χώρο και το F.I.R Αθηνών και σε ότι αφορά στο εύρος των χωρικών υδάτων και σε ότι αφορά στην ΑΟΖ.

Όπως  αναφέρει στο αποκαλυπτικό και αποκλειστικό άρθρο της η δημοσιογράφος Κύρας Αδάμ στο Pronews 13.7.2019  σε αυτήν τη συνάντηση πριν από τις Ελληνικές εκλογές η Τουρκική αντιπροσωπεία αναφέρθηκε στην πάγια απαίτηση της για την  συνδιαχείριση του  F.I.R  Αθηνών , εκμεταλλευόμενη αυτή τη φορά περισσότερο το γεγονός ότι αυτό περιλαμβάνει και τμήματα Διεθνούς Εναερίου χώρου, παρά το γεγονός ότι το ζήτημα αυτό ρυθμίζεται από τις σχετικές συμβάσεις ξεκινώντας από την Σύμβαση του Σικάγου  του 1944 για τα θέματα της Διεθνούς αεροπλοΐας .

Η συγκεκριμένη  θέση της Τουρκίας πέρα από την επιχειρησιακή διάσταση που για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σοβαρή , συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της Σύμβασης του Σικάγου του 1944 και  αποκαλύπτει με τον τρόπο αυτό μία πρόσθετη  πτυχή της Τουρκικής στρατηγικής: την  επίτευξη των στόχων  της (στη συγκεκριμένη περίπτωση του διαμελισμού του εναερίου χώρου του Αιγαίου) μέσα από την αμφισβήτηση διεθνών συνθηκών . Η πρώτη ένδειξη ήταν η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η δεύτερη είναι η αμφισβήτηση της Σύμβασης του Σικάγου. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθεί και η μη αποδοχή (δια της άρνησης κύρωσης) της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Σε αυτή την τακτική εντάσσονται βέβαια  και οι δεσμεύσεις περιοχών για την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων όπως περιγράφονται στις Τουρκικές NOTAM, οι παραβιάσεις του Ελληνικού Εθνικού Εναερίου χώρου και οι παραβάσεις των κανόνων του F.I.R από τα Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Η Τουρκία προσπαθεί, εδώ και χρόνια να εκμεταλλευτεί  την σχέση ανάμεσα στον εναέριο χώρο ,τα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ και βέβαια το γεγονός ότι στο Αιγαίο υπάρχουν και διεθνή τμήματα τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα. Το ερώτημα που υπάρχει είναι πως αντιμετωπίζει η Ελλάδα την τακτική αυτή η οποία όπως δείχνουν τα πράγματα θα ενταθεί στο προσεχές διάστημα. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα και η σχεδίαση της στρατηγικής με την οποία θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά  στο μέλλον ο Τουρκικός επεκτατισμός είναι το «στοίχημα» που θα πρέπει να κερδίσει ο νέος Υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.