AllTimeClassic
Η στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ που είχε ως αποτέλεσμα την δολοφονία του ισχυρού άνδρα του Ιράν , στρατηγού Κ. Σολεϊμανί είναι , χωρίς αμφιβολία, ένα γεγονός με πολύ περισσότερες διαστάσεις από αυτές που και μετά την χθεσινή επιχείρηση-απάντηση του Ιράν με τον βομβαρδισμό της στρατιωτικής βάσης των ΗΠΑ στο Ιράκ περικλείει.
Δεν θα πρέπει να διαφεύγουν της προσοχής αφενός το γεγονός ότι το Ιράν φιλοδοξεί εδώ και αρκετό καιρό να εδραιωθεί ως η κύρια δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, παρά τις αντιδράσεις του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας που επιθυμεί τον ρόλο αυτό για τον εαυτό της, αφετέρου την φιλοδοξία των ΗΠΑ και ειδικότερα του Προέδρου D. Trump να θέσει σε ισχύ την λεγόμενη « Συμφωνία του Αιώνα» που είναι το σχέδιο-πρόταση των ΗΠΑ και του Ισραήλ για την επίλυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μια συμφωνία την οποία το Ιράν βλέπει με καχυποψία αφού θεωρεί ότι η εφαρμογή της θα είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή.
Ο ρόλος του στρατηγού Σουλεϊμανί στην οργάνωση των αντιδράσεων στη Συμφωνία αυτή ήταν καθοριστικός. Κατά γενική ομολογία ο αρχηγός του επίλεκτου τμήματος των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ( «Φρουροί της Επανάστασης») ήταν ο αρχιτέκτων ενός πλέγματος ισλαμικών οργανώσεων, πιστών στο Ιράν, σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής με σκοπό την μέσα από οργανωμένες αντιδράσεις ματαίωση της εφαρμογής της « Συμφωνίας του Αιώνα».
Τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, που παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του, προβλήματα που ως σήμερα εμπόδισαν την επίσημη ανακοίνωση του περιεχομένου της Συμφωνίας, παραμένει υποστηρικτής της συγκεκριμένης λύσης , προφανώς θεωρούν ότι βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της είναι η εξασθένηση της όσης δύναμης και επιρροής διαθέτει το Ιράν στην περιοχή. Όπως είναι γνωστό, στο παρελθόν μία τέτοια προσπάθεια έγινε με τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν που, όχι άδικα, κατά την άποψη πολλών ειδικών είναι συνυφασμένο με την αύξηση της ισχύος της χώρας, ενώ είχε εξεταστεί και το ενδεχόμενο στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον του Ιράν, ενδεχόμενο που τελικά είχε αποκλειστεί από τον προκάτοχο του κ. Trump στην Προεδρία, κ. Obama, ο οποίος παρά την κριτική που αντιμετώπισε , είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και τον μέσα από αυτήν έλεγχο της ιρανικής ισχύος.
Ο Πρόεδρος Trump είχε από την αρχή εκφράσει την αντίθεση του στη συμφωνία για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και, όπως είναι γνωστό , μόλις εξελέγη Πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε, παρά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας, την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία και την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν που κατά γενική ομολογία έπληξαν την οικονομία της χώρας. Οι επιχειρήσεις δολιοφθοράς των εγκαταστάσεων της Σαουδικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO, που αποδόθηκαν στο Ιράν, φαίνεται ότι οδήγησαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και ορισμένους επιτελείς του ότι οι κυρώσεις όσο αυστηρές και αν είναι , δεν είναι αρκετές για να κάμψουν την Ιρανική ισχύ, και άρα χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα ,ένα από τα οποία θα ήταν και η εξουδετέρωση του ισχυρού άνδρα του Ιρανικού στρατιωτικού κατεστημένου, άποψη που προφανώς οδήγησε στη γνωστή στρατιωτική επιχείρηση.
Σε αυτή την θεώρηση πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στο εσωτερικό , με την διαδικασία παραπομπής του σε δίκη με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το 2020 είναι για τις ΗΠΑ έτος προεδρικών εκλογών πράγμα που σημαίνει ότι ο κ. Trump επιθυμεί να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του , η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων φαίνεται ότι συμφωνεί με τους χειρισμούς του στην εξωτερική πολιτική και γενικά και ειδικότερα γιατί θεωρεί ότι ένα από τα αποτελέσματα των χειρισμών αυτών θα είναι και η επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών στα σπίτια τους, γεγονός που στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να ενισχυθεί από την εξασθένηση του Ιράν και την εφαρμογή της «Συμφωνίας του Αιώνα».
Δεν θα πρέπει όμως να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι τέτοιες ενέργειες μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης. Φαίνεται όμως ότι μετά την χθεσινή επίθεση στην Αμερικανική στρατιωτική βάση στο Ιράκ, υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια αποκλιμάκωσης . Αυτό διαφαίνεται από τον συνδυασμό του tweet του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράν κ. Ζαρίφ σύμφωνα με το οποίο το Ιράν μετά την επιχείρηση αυτή κλείνει τον κύκλο των αντιποίνων, και των εκκλήσεων της ΕΕ για αυτοσυγκράτηση. Είναι βέβαιο ότι το Ιράν δεν επιθυμεί να έρθει σε αντιπαράθεση με τις χώρες-μέλη της ΕΕ που έχουν υποστηρίξει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του και έχουν εκφράσει τουλάχιστον σκεπτικισμό για το ζήτημα των κυρώσεων.
Υπάρχουν βέβαια πάντα και οι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν μια τέτοια τεταμένη κατάσταση. Ας ελπίσουμε όμως όμως ότι η κλιμάκωση θα αποφευχθεί για το καλό της διεθνούς ειρήνης!
Φωτογραφίες Wikipedia