Φωτογραφία αρχείου
AllTimeClassic
Η κυβέρνηση και οι τράπεζες ήρθαν τελικά σε συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μια συμφωνία που πέρασε από αρκετά στάδια μέχρι να πραγματοποιηθεί, καθώς οι διαφωνίες ήταν έντονες μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, επιχειρηματολογούσαν ως αργά χθες, αναλύοντας τους κινδύνους και τις λεπτές ισορροπίες, ο μεν για την νέα στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα κοινωνικό πρόσημο και ο δε να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
‘Οπως έχει γίνει γνωστό τον τελευταίο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει τη φιλολαϊκή πολιτική “βάζοντας σε δεύτερη μοίρα” τις απαιτήσεις του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να αντιστρέψει τις συνέπειες των σκληρών χρόνων του μνημονίου και των Capital Control. Βέβαια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεσήμανε στον πρωθυπουργό ότι είναι πιθανό αυτή η πολιτική επιλογή να τον φέρει σε σύγκρουση με τους δανειστές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις αγορές.
Ο πρωθυπουργός ωστόσο, φαίνεται να “παίρνει πάνω του την πολιτική πρωτοβουλία» για να προστατεύσει την ‘α κατοικία από τους πλειστηριασμούς, για τα «κόκκινα δάνεια». ‘Ετσι σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται πως υιοθέτησε την πρόταση του Αλέκου Φλαμπουράρη και του Χριστόφορου Βερναρδάκη για αυξημένα επίπεδα προστασίας για μεγάλο μέρος των δανειοληπτών, όχι μόνο στεγαστικών δανείων, αλλά και εμπόρων και επιχειρηματιών που εγγυήθηκαν με την πρώτη κατοικία τους δάνεια που έλαβαν από τις τράπεζες και για άλλους σκοπούς, αμιγώς επιχειρηματικούς.
Ο πρωθυπουργός όμως έχει ως στόχο την επόμενη τετραετία και τις εκλογές και οποιαδήποτε απόφασή του καθορίζεται με αυτό το κριτήριο και σκόπιμα, εμπλέκει το τεχνικό πρόβλημα της απαλλαγής των τραπεζών από το «τοξικό τους χαρτοφυλάκιο» των «κόκκινων δανείων» με το σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα της προστασίας των οικονομικά αδύναμων πολιτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Στο πρώτο ζήτημα, αυτό της απαλλαγής των τραπεζών από το τοξικό τους χαρτοφυλάκιο ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η κυβέρνηση επέλεξε να αναζητά το μοντέλο της Ιταλία, η οποία ωστόσο απολαμβάνει ακόμη την εμπιστοσύνη των αγορών με σχετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού και προεξόφλησης κινδύνων.
Ενώ στο δεύτερο ζήτημα, αυτό της προστασίας των οικονομικά αδύναμων πολιτών , ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την στήριξη τους με σαφές πολιτικό ρίσκο.
Ετσι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος θα πρέπει να αντιμετωπίσει σήμερα τους δανειστές της χώρας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί μέρος της σημερινής συνόδου των «19» καθώς φαίνεται πως έχουν ήδη ενοχληθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας που προτείνεται να φθάσει τα 250.000 ευρώ .
Το δύσκολο θέμα των «κόκκινων» δανείων φαίνεται πως χειρίζεται ο κύριος Φλαμπουράρης σε συνεργασία με το επιτελείο του πρωθυπουργού,ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται και πίσω από την εισήγηση για προστασίας της πρώτης κατοικίας, η οποία θα ξεκινά από τις 150.000 ευρώ και θα φθάνει υπό προϋποθέσεις τις 250.000 ευρώ και όχι ο κύριος Τσακαλώτος και ο κύριος Δραγασάκης .
Στις 27 Φεβρουαρίου πάντως θα φανούν οι προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων καθώς θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία εκτός από τη 2η μεταπρογραμματική αξιολόγηση(«κόκκινα» δάνεια, νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ληξιπρόθεσμα χρέη Δημοσίου κ.ά.) θα αναφέρεται και στις πρωτοβουλίες που έλαβε η ελληνική πλευρά, όπως είναι η μεγάλη αύξηση στον κατώτατο μισθό (11%) ή πρόκειται να πάρει για τις δικαστικές αποφάσεις με τα αναδρομικά δώρα, επιδόματα, που κόπηκαν στα χρόνια του μνημονίου.
Η έκθεση αποτελεί βαρόμετρο για τα νέα σχέδια εξόδου στις διεθνείς αγορές και από το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί αν θα επιστραφεί στην Ελλάδα η πρώτη δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης στα χαρτοφυλάκια ΑΝFA’s και SMP’s.