AllTimeClassic
Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών στον τομέα της ενέργειας θα είναι για το επόμενο διάστημα ο καθοριστικός παράγων στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου. Τα όσα παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και σε ότι αφορά στις δηλώσεις και δραστηριότητες της Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα (βλ. δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων για πρόοδο στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2) και σε ότι αφορά στις δηλώσεις και δραστηριότητες της Τουρκίας για τα όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ ( βλ. δηλώσεις ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μ. Ακιντζί για το μέλλον των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ) είναι ενδεικτικά επικείμενων εξελίξεων το προσεχές διάστημα.
Η ταχύτητα με την οποία η Ρωσία προχωρεί στην «θωράκιση» των ενεργειακών συμφερόντων της σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφενός ανακοινώνοντας την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2, και αφετέρου ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελεί πλέον χώρα διέλευσης του αγωγού Turkish Stream, δημιουργούν χωρίς αμφιβολία, μία νέα πραγματικότητα που αφορά και την Ευρώπη που παραμένει μία από τις σημαντικότερες αγορές Ρωσικού φυσικού αερίου, και τις ΗΠΑ που εδώ και αρκετό καιρό προσπαθούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και την Ελλάδα, που αποκλείεται πλέον από την συμμετοχή σε ένα άξιο προσοχής ενεργειακό εγχείρημα.
Η Ελλάδα βέβαια αντέδρασε άμεσα στην πραγματικότητα αυτή, αφού η νέα Ελληνική Κυβέρνηση φρόντισε να «τονώσει» τους δύο άξονες ( Ισραήλ-Ελλάδα-Κύπρος και Ελλάδα- Αίγυπτος- Κύπρος ), με τις επισκέψεις στις εμπλεκόμενες χώρες του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη και των Υπουργών Εξωτερικών κ. Ν. Δένδια και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη, διαμηνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι δύο αυτοί άξονες αποτελούν σημαντική «σταθερά» της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής. Αν και η πλήρης αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, προϋποθέτει αρκετή ακόμη δουλειά και κάποιες διευθετήσεις και λόγω της γνωστής προκλητικής στάσης της Τουρκίας και λόγω κάποιων ενστάσεων του Λιβάνου και σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ του Ισραήλ και σχετικά με την Κύπρο ( το κοινοβούλιο του Λιβάνου δεν έχει κυρώσει την Συμφωνία Λιβάνου-Κύπρου για την ΑΟΖ), η δημιουργία και η συνεπής στήριξη των αξόνων αυτών, δημιουργεί το πλαίσιο για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων και συνιστά την σημαντική νομική και πολιτική διαβεβαίωση που επιθυμούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας , προκειμένου να αναλάβουν δραστηριότητα στην περιοχή.
Οι εταιρείες αυτές ( Αμερικανικές και Γαλλικές ) παρακολουθούν προσεκτικά την Τουρκική δραστηριότητα και προκλήσεις, όπως άλλωστε το πράττουν και οι Κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες ανήκουν οι εταιρείες αυτές .
Η Τουρκία βέβαια εκμεταλλευόμενη την κρίσιμη διεθνή συγκυρία σχετικά με τα ενεργειακά θέματα και όχι μόνο ( βλ. συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία), αλλά και κάποιες δηλώσεις διεθνών παραγόντων ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, ότι οι «καρποί» των ενεργειακών κοιτασμάτων θα πρέπει να ωφελούν όλους τους πολίτες της Κύπρου, (δηλ. κι τους Τουρκοκυπρίους) έχει προφανώς αποφασίσει ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για την με όχημα τα ενεργειακά και τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει, επιβολή, τόσο σε ότι αφορά τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις ( βλ. NAVTEX για ασκήσεις στην περιοχή της Μεγίστης) όσο και σε ότι αφορά στο Κυπριακό ( βλ. τελευταίες δηλώσεις Τουρκοκύπριου ηγέτη Μ. Ακιντζί ) τις δικές της απόψεις, που φυσικά εξυπηρετούν μόνο τα δικά της συμφέροντα και φυσικά δεν συμβαδίζουν με τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας.
Υπό αυτό το πρίσμα έχει ιδιαίτερη σημασία μια ξεκάθαρη διατύπωση των Αμερικαvικών θέσεων και αιτημάτων στα πλαίσια της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.
Και φυσικά ιδιαίτερη σημασία αποκτά και ο σχεδιασμός των ΗΠΑ σχετικά με τα επόμενα βήματα που προτίθενται να ακολουθήσουν στην περιοχή, πράγμα απαραίτητο σε μια χρονική στιγμή που οι συνθήκες που χαρακτηρίζουν την περιοχή είναι περιπεπλεγμένες και δύσκολες με ότι αυτό συνεπάγεται. Ιδιαίτερη σημασία έχει εν προκειμένω και η πρόσθετη ανακοίνωση της Κυβέρνησης του Ιράν για την ανακάλυψη νέου σημαντικού κοιτάσματος πετρελαίου στη χώρα.