Φωτογραφία: Labiennale
Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη
Διχασμένοι εμφανίστηκαν στο Φεστιβάλ Βενετίας οι ιθύνοντες για τη συμμετοχή του γνωστού σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι με την ταινία του J’accuse-Κατηγορώ,η οποία βασίζεται στο βιβλίο του Αιμίλ Ζολά και την συγκλονιστική υπόθεση Ντρέιφους.
Η όλη αντίδραση ξεκίνησε όταν κατά τη διάρκεια της γνωστής συνέντευξης τύπου και την παρουσίαση των μελών της κριτικής επιτροπής, οι δημοσιογράφοι με μια ερώτηση προς την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Λουκρέσια Μαρτέλ, σκηνοθέτη από την Αργεντινή, επανέφεραν την υπόθεση βιασμού ανήλικης από τον γνωστό σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, η οποία δεν έχει λήξει για τις ΗΠΑ όπου ο Πολάνσκι εξακολουθεί να καταζητείται .
«Θα είστε σε θέση να κρίνετε το έργο του Πολάνσκι δίχως να επηρεαστείτε από τα πεπραγμένα του; ή αλλιώς από την σεξουαλική βία που άσκησε με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών εις βάρος της Σαμάνθα Γκέιμερ, μιας κοπελίτσας ηλικίας μόλις 13 ετών και 11 μηνών, το μακρινό 1977, όταν ο σκηνοθέτης ήταν 43 ετών» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι την πρόεδρο ρίχνοντας κυριολεκτικά μια ατομική βόμβα στα θεμέλια του Φεστιβάλ και φέρνοντάς τη σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς η υπόθεση εκκρεμεί και αν ο Πολάνσκι εγκαταλείψει τη Γαλλία θα εκδοθεί και θα δικαστεί στις ΗΠΑ.
Φωτογραφία: Η πρόεδρος του Φεστιβάλ Βενετίας Λουκρέσια Μαρτέλ
«Δεν διαχωρίζω τον άνθρωπο από το έργο του», απάντησε ξεκάθαρα η Λουκρέσια Μαρτέλ, ενώ υπογράμμισε πως «η παρουσία του Πολάνσκι στο πρόγραμμα με έφερε σε δύσκολη θέση». Ωστόσο συμπλήρωσε πως «Ερεύνησα την υπόθεση και διαπίστωσα ότι η Γκέιμερ θεωρεί το επεισόδιο λήξαν, δίχως να αρνείται τα γεγονότα που καταγγέλθηκαν. Δεν μπορώ να θέσω τον εαυτό μου πάνω από τη δικαστική διαδικασία, αλλά μπορώ να ταχθώ αλληλέγγυα προς το θύμα. Βέβαια δεν θα παρευρεθώ στην επίσημη προβολή της ταινίας διότι εκπροσωπώ πολλές γυναίκες από την Αργεντινή που δίνουν αγώνα στο εν λόγω μέτωπο και δεν θέλω να σηκωθώ όρθια και να χειροκροτήσω. Θεωρώ ωστόσο πως ορθώς η ταινία αυτή συμμετέχει στο φεστιβάλ και ότι η παρουσία της ευνοεί τον διάλογο επί του ζητήματος. Δεν είμαι δικαστής, πώς μπορώ να αποφασίσω να αποκλείσω κάποιον που έχει ήδη δικαστεί; Το επαναλαμβάνω, δεν διαχωρίζω τον άνθρωπο από τον καλλιτέχνη αλλά πιστεύω πως το έργο του Πολάνσκι αξίζει μια ευκαιρία», δήλωσε κλείνοντας η σκηνοθέτης.
Η ταινία του Πολάνσκι διεκδικεί τον χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αλμπέρτο Μπαρμπέρα έσπευσε να υπερασπιστεί την επιλογή του λέγοντας πως «η ιστορία της Τέχνης είναι γεμάτη με καλλιτέχνες που διέπραξαν εγκλήματα αλλά εμείς συνεχίσαμε να θαυμάζουμε τα έργα τους και το ίδιο ισχύει και για τον Πολάνσκι» ενώ συμπλήρωσε πως «ο Ρομάν Πολάνσκι παραμένει ένας από τους τελευταίους μεγάλους δασκάλους του κινηματογράφου και δεν πιστεύω πως μπορούμε να περιμένουμε διακόσια χρόνια για να κρίνουμε μια ταινία του. Το J’ accuse-Κατηγορώ μου άρεσε πολύ, δεν είμαι δικαστής αλλά ένας κριτικός κινηματογράφου, η δουλειά μου τελειώνει εκεί».
Φωτογραφία: ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι
Ωστόσο φαίνεται πως η όλη αντιπαράθεση θα συνεχιστεί καθώς συνεργάτες του Πολάνσκι παρουσιάζονται προσβεβλημένοι από τον χειρισμό της όλης υπόθεσης από τους φορείς του Φεστιβάλ και δηλώνουν πως σκέφτονται να αποσύρουν την ταινία από το διαγωνιστικό τμήμα, εάν δεν λάβουν μια συγνώμη από επίσημα χείλη . « Είναι πολύ σοβαρό το ότι μια πρόεδρος της κριτικής επιτροπής εξέφρασε μια κρίση ηθικού περιεχομένου όχι για ένα φιλμ αλλά για έναν καλλιτέχνη που συμμετέχει στον διαγωνισμό, λέγοντας πως δεν θα χειροκροτήσει. Πρόκειται περί μιας αρνητικής προκατάληψης, φοβόμαστε πως δεν θα κρίνει αμερόληπτα»,δήλωσε ο Λούκα Μπαρμπαρέσκι, ένας από τους παραγωγούς του J’accuse-Κατηγορώ.
Με την πρόεδρο Μαρτέλ να απαντά «Εάν ήμουν προκατειλημμένη θα παραιτούμουν από τη θέση μου,θεωρώ πως τα λόγια μου παρερμηνεύτηκαν. Δεδομένου ότι δεν διαχωρίζω το έργο από τον δημιουργό του και έχω αναγνωρίσει πολύ ανθρωπιά στα προηγούμενα έργα του Πολάνσκι, δεν εναντιώνομαι με κανέναν τρόπο στη συμμετοχή της ταινίας του στο διαγωνιστικό τμήμα,και φυσικά θα το παρακολουθήσω με τον ίδιο τρόπο που θα παρακολουθήσω και όλες τις υπόλοιπες ταινίες» είπε κλείνοντας παραπέμποντας στις αρχικές της δηλώσεις.
Ανεξάρτητα από τα όσα καταλογίζονται στον Πολάνσκι για σοβαρές παρεκτροπές στην ιδιωτική και κοινωνική του ζωή του,με τα οποία έχει ασχοληθεί και ασχολείται η δικαιοσύνη- αφού είναι ακόμη υπόλογος- το κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου, είναι αποκλειστικά καλλιτεχνικό φόρουμ μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα έργα όσων ασχολούνται με την έβδομη τέχνη. Έτσι ο σημαντικός αυτός θεσμός μέσα από τον οποίο έχουν αναδειχθεί αριστουργήματα πρέπει να προστατεύεται,ώστε η προσφορά του να συνεχιστεί απρόσκοπτα.