Φωτογραφία Commons wikipedia NASA/JHU APL/SwRI/Steve Gribben
AllTimeClassic
Όπως είναι γνωστό η επιστημονική ομάδα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (η έδρα του οποίου είναι στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ),κατευθύνει από τα εργαστήρια Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου, την ερευνητική δραστηριότητα στο διάστημα, του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου « Νέοι Ορίζοντες» ( New Horizons) που έλαβε πριν από τρεις ημέρες, τις πρώτες φωτογραφίες από την ανακάλυψη ενός άλλου πλανητικού σώματος που βρίσκεται στην τρίτη πιο απομακρυσμένη ζώνη του ηλιακού μας συστήματος γνωστή με την ονομασία « Ζώνη Kuiper» από το όνομα του Αμερικανο-Ολλανδού αστρονόμου Gerard Kuiper που πρώτος πριν από χρόνια , ανέφερε την ύπαρξη αυτής της ζώνης.
Η αρχική αποστολή του διαστημοπλοίου New Horizons, είχε ως στόχο την εξερεύνηση του πλανήτη Πλούτου. Όμως με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Humble, που δημιουργήθηκε και τέθηκε σε τροχιά από την NASA χάρις στην έρευνα και τις ενέργειες της Αστρονόμου Nancy Grace Roman, στελέχους της Υπηρεσίας, η επιστημονική ομάδα του New Horizon παρατήρησε , το 2014, ένα φωτεινό αντικείμενο σε μεγάλη απόσταση από τον Πλούτωνα. Η ομάδα θεώρησε ότι η εξερεύνηση αυτού του πλανητικού σώματος θα ήταν η νέα αποστολή του διαστημοπλοίου, προκειμένου αυτό να συνεχίσει την εξερεύνηση του διαστήματος και να μην επανέρθει στη Γη αναβάλλοντας , λόγω του μεγάλου κόστους μιας τέτοιας αποστολής, την παραπέρα εξερεύνηση του διαστήματος για αρκετά χρόνια.
Η ερευνητική ομάδα του Johns Hopkins ονόμασε το νέο πλανητικό σώμα που «ανακάλυψε» το διαστημόπλοιο New Horizon , «Έσχατη Θούλη» λόγω του ότι βρίσκεται σε αυτή την τόσο πιο απομακρυσμένη ζώνη του πλανητικού μας συστήματος.
Η ονομασία αυτή είναι πολύ παλαιά και έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από συγγραφείς και μελετητές για την περιγραφή απομακρυσμένων περιοχών ή αντίστοιχα περιοχών τις οποίες οι άνθρωποι δεν είχαν εξερευνήσει ακόμα. Ο Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος στο επικό ποίημα του « Τα Γεωργικά» αναφέρει ότι η «Θούλη» είναι ένα νησί στον Ωκεανό, ανάμεσα στο Βορρά και στο Νότο πέρα από τη Βρετανία. Σύμφωνα με την άποψη ορισμένων μελετητών του έργου του Βιργιλίου, ο ποιητής με την φράση αυτή υπονοεί ότι Ρωμαίοι Αυτοκράτορες θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Γης, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η «Έσχατη Θούλη» κάνοντας με τον τρόπο αυτό, για πρώτη φορά, την έκφραση συνώνυμη των πιο απομακρυσμένων περιοχών της Γης.
Αναφορές στη « Έσχατη Θούλη» υπάρχουν και στο γνωστό μυθιστόρημα της Charlotte Bronte, «Jayne Eyre» όπου αναφέρεται ότι τα νερά του Βόρειου Ωκεανού, περιβρέχουν τα γυμνά και μελαγχολικά νησιά της απομακρυσμένης « Θούλης»( … The Northern Ocean in vast whirls boils round the naked, melancholy islands of farthest Thule…). Αναφορές όμως για την «Έσχατη Θούλη »υπάρχουν και στα έργα του γνωστού συγγραφέα Edgar Allan Poe. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την ονομασία είτε για να αναφερθεί σε περιοχές του κόσμου που υπήρχαν, αλλά τις οποίες δεν είχαν ακόμη εξερευνήσει άνθρωποι και ως εκ τούτου προκαλούσαν τον τρόμο είτε για να υποδηλώσει την άποψη του ότι ο ανθρώπινος νους ήταν ένας «χώρος» με τις δικές του απόμακρες «περιοχές».
Δεν έλειψαν βέβαια και οι κατακριτέες χρήσεις της ονομασίας αφού κατά την περίοδο του Ναζισμού η ονομασία «Έσχατη Θούλη» χρησιμοποιήθηκε από την μυστικιστική ναζιστική οργάνωση « Σύνδεσμος της Θούλης» για την περιγραφή μιας χαμένης τοποθεσίας, που ήταν ο τόπος γέννησης της Άρειας Φυλής.
Φυσικά η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου Johns Hopkins επέλεξε την συγκεκριμένη ονομασία , όπως εξήγησε δημόσια ο επικεφαλής Alan Stern, λόγω της μεγάλης απόστασης που χωρίζει το νέο αυτό πλανητικό σώμα από τη Γη, δηλώνοντας παράλληλα ότι η ονομασία αυτή είναι προσωρινή και θα αντικατασταθεί όπως θα φθάνουν στα εργαστήρια εφαρμοσμένης Φυσικής του πανεπιστημίου, οι πιο αναλυτικές φωτογραφίες που το διαστημόπλοιο « New Horizon» θα συνεχίσει να στέλνει και η Διεθνής Ένωση Αστρονομίας θα αναζητήσει την νέα επίσημη ονομασία.