Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που διεξάγεται σήμερα, θα αποτελεί προηγούμενο για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την κύρωση της Συμφωνίας των ΠρεσπώνΔημοσιεύτηκε Στις

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που διεξάγεται σήμερα, θα αποτελεί προηγούμενο για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών,AllTimeClassic

AllTimeClassic

«…Ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. Αντιθέτως θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφο εμπιστοσύνης…»

Είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, Πρόεδρος του Ποταμιού.

Η δήλωση αυτή του Προέδρου του Ποταμιού κ. Σταύρου Θεοδωράκη στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης  στη Βουλή πριν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είναι μάλλον αποκαλυπτική και αποτελεί την αιτιολογική σκέψη πάνω στην οποία , προφανώς θα βασιστεί η ψήφος του ιδίου και των υπολοίπων Βουλευτών του κόμματος στις δύο ψηφοφορίες , την σημερινή και την επόμενη που αφορά στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την σχέση βέβαια ανάμεσα στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και την θετική ψήφο στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέπτυξε πρώτα ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ κύριος Π. Καμμένος, ο οποίος αιτιολογώντας την  αποχώρηση του από την Κυβέρνηση και την άρνηση του να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης, ανέφερε , όπως είναι γνωστό, ότι κατά την άποψη του παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, σημαίνει και θετική ψήφο υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι αυτονόητο ότι κάθε πολιτικός, πόσο μάλλον κάθε πολιτικός αρχηγός προκρίνει τον τρόπο που θεωρεί καλύτερο για την αιτιολόγηση των θέσεων και των αποφάσεων του. Στη συγκεκριμένη όμως περίσταση , η διασύνδεση, ανάμεσα στην ψήφο εμπιστοσύνης και την ψήφο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει δικαιολογημένα προσλάβει τεράστιες διαστάσεις.

Και τούτο διότι  η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ήταν το αποτέλεσμα, μίας έστω περιορισμένης μεταβολής της σύνθεσης του Κυβερνητικού Συνασπισμού, η οποία όμως  προήλθε από την διαφωνία του ενός εκ των δύο κυβερνητικών εταίρων, για πολιτική επιλογή του άλλου, επί της οποίας, όπως έχει ήδη ειπωθεί, η Βουλή καλείται να τοποθετηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες . Η μεταβολή της σύνθεσης της Κυβέρνησης  , δικαιολογεί , αλλά δεν επιβάλλει το αίτημα ανανέωσης της εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση . Παρά όμως τον σοβαρό ειδικό λόγο για τον οποίο ο Πρωθυπουργός υπέβαλλε το σχετικό αίτημα, δεν παύει να είναι ψηφοφορία ευρύτερης εμβέλειας, η οποία αφορά στο συνολικό έργο για την πραγματοποίηση του οποίου έχει από την αρχή της θητείας της δεσμευτεί η Κυβέρνηση και στην εμπιστοσύνη ή όχι της Βουλής για την δυνατότητα της να το ολοκληρώσει υπό την νέα σύνθεση της. Για αυτόν άλλωστε τον λόγο μία άλλη ψηφοφορία αντίστοιχου ευρύτερου περιεχομένου, η ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού, θεωρείται ότι ισοδυναμεί με ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφορά πέραν του αντικειμένου στην επικύρωση ή όχι μιας συγκεκριμένης, αναμφισβήτητα πολύ  σοβαρής Κυβερνητικής επιλογής, για τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας , επί της οποίας υπήρξε βεβαίως η γνωστή διάσταση απόψεων ανάμεσα στους δύο εταίρους, αλλά η οποία παραμένει κυβερνητική επιλογή και για τη νέα Κυβέρνηση. Είναι συνεπώς η σχετική ψηφοφορία ειδικότερη αλλά επιβεβλημένη λόγω των σχετικών συνταγματικών επιταγών.

Η διασύνδεση των δύο ψηφοφοριών έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία διότι με αυτήν, το αποτέλεσμα της  ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνη που διεξάγεται σήμερα, θα αποτελεί προηγούμενο για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που θα διεξαχθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.