Τι παιχνίδι παίζουν οι Τούρκοι με τις έρευνες τους στην Κυπριακή ΑΟΖ;Βρήκαν όντως κοίτασμα υδρογονανθράκων ή μπλοφάρουν;Δημοσιεύτηκε Στις

Τι παιχνίδι παίζουν οι Τούρκοι με τις έρευνες τους στην Κυπριακή ΑΟΖ;Βρήκαν όντως κοίτασμα υδρογονανθράκων ή μπλοφάρουν;AllTimeClassic

AllTimeClassic

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα  σύμφωνα με τα οποία το Τουρκικό πλοίο –γεωτρύπανο «Φατίχ» ανακάλυψε σημαντικό κοίτασμα υδρογονανθράκων που βασίζονται σε ενημέρωση υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη μέλη, δημιουργούν , εύλογα μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα .

Το πρώτο από αυτά αφορά στην χρονική στιγμή που δημοσιοποιούνται οι πληροφορίες των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Η σχετική είδηση είδε το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, μία σχεδόν μέρα πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  το οποίο όπως είναι γνωστό  αποφασίζει για τα προτεινόμενα μέτρα –κυρώσεις  εναντίον της Τουρκίας, για την παράνομη δραστηριότητα της  εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Το κύριο ζήτημα εδώ είναι αν οι σχετικές αναφορές βασίζονται σε πραγματικά στοιχεία ή αν αποτελούν μεταφορά  Τουρκικής προπαγάνδας με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων , έστω και την τελευταία στιγμή, που θα μπορούσαν να περιπλέξουν  τις εργασίες  του σημερινού Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ προκειμένου να «εκτραπεί» από τον κύριο στόχο του που είναι η έγκριση των προταθέντων ήδη κυρώσεων.

Το δεύτερο αφορά στην «εκμετάλλευση» της  είδησης από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μ. Ακιντζί ο οποίος έχει  προτείνει την δημιουργία μικτής επιτροπής για το θέμα των υδρογονανθράκων, πρόταση που θα εξετασθεί από τον πρόεδρο της  Κύπρου κύριο Ν. Αναστασιάδη αύριο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι , όπως προκύπτει  από τη σχετική ειδησεογραφία, θα απορριφθεί και από τον ίδιο και από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων. Προφανώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, θεωρεί ότι η πρόταση του, αλλά και οι πολιτικές προεκτάσεις που αφορούν στην αξιοποίηση της απάντησης του κυρίου Αναστασιάδη και από τον ίδιο και από τον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν, ενισχύονται από την είδηση της ανακάλυψης κοιτασμάτων. Ήδη ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών συνέδεσε την συνέχιση των γεωτρήσεων από την αποδοχή ή όχι της πρότασης Ακιντζί. Παράλληλα,είναι  μάλλον βέβαιο , η σχετική ειδησεογραφία για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, να  αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει ,σύμφωνα με πληροφορίες,  κινητικότητα στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών  για την επανέναρξη των ενδοκοινοτικών συνομιλιών και την εκπόνηση νέου σχεδίου « Ανάν» για την επίλυση του Κυπριακού.

Το τρίτο ερώτημα αφορά σε μία σειρά από επιπλοκές που δημιουργούνται αν η είδηση για την ανακάλυψη  των υδρογονανθράκων ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Η πρώτη από αυτές αφορά στο γεγονός ότι η ανακάλυψη γίνεται  εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, από Τουρκικό πλοίο το οποίο κινείται εκεί παρανόμως αφού δεν έχει την άδεια της Κυπριακής Κυβέρνησης όπως οι άλλες  ξένες εταιρείες που διεξάγουν έρευνες εκεί.  Το  ζήτημα λοιπόν που προκύπτει εδώ αφορά στο γεγονός ότι  η ανακάλυψη κοιτάσματος  εντός της Κυπριακής ΑΟΖ όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυριαρχικά δικαιώματα, προέρχεται από δραστηριότητα ξένου φορέα που έχει χαρακτηριστεί παράνομη .  Η δεύτερη  αφορά σε ζητήματα που θα προκύψουν αν πράγματι ισχύει ή θα ισχύσει η πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγο καιρό,  σχετικά με το ενδεχόμενο ανακήρυξης  Βρετανικής  ΑΟΖ στην περιοχή λόγω των Βρετανικών βάσεων στην Κύπρο που θεωρούνται Βρετανικό έδαφος και συμφωνίας ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία για το θέμα αυτό . Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για την Βρετανική βάση στο Ακρωτήρι. Μια ματιά στον χάρτη δείχνει ότι αν όπως ανέφεραν οι δημοσιευθείσες πληροφορίες, η Μεγάλη Βρετανία ανακήρυσσε ΑΟΖ στην περιοχή, αυτή θα ήταν εμβόλιμη στην Κυπριακή και ενδεχομένως θα επικάλυπτε την περιοχή που διεξάγει έρευνες το Τουρκικό πλοίο και ανακάλυψε το κοίτασμα. Σε μία τέτοια περίπτωση αφενός η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να θέσει ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων ώστε να διαχειριστεί εκείνη το θέμα του κοιτάσματος, προφανώς σε συνεννόηση  με την Τουρκία. Μία τέτοια εξέλιξη απαιτεί πολύ προσεκτική διαχείριση.

Τέλος το τέταρτο ερώτημα αφορά στη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν η Κύπρος και η Ελλάδα αν πράγματι η πληροφορία για την ανακάλυψη κοιτάσματος είναι αληθής και όχι φήμη. Κατ’ αρχήν δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία  ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα δεν θα πρέπει να υπαναχωρήσουν σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό της Τουρκικής δραστηριότητας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ως παράνομης , όσες γνώμες ή συμβουλές και αν δεχθούν επ’ αυτού. Και τούτο γιατί μία υπαναχώρηση θα αποτελεί  μία ακόμη βόμβα στα θεμέλια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερον η Κύπρος και η Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώσουν τρίτες χώρες ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αξιοποίησης από την Τουρκία  του κοιτάσματος εφόσον  βέβαια αυτό υπάρχει , ως προϊόν παράνομης δραστηριότητας.  Τέλος  η Κύπρος και η Ελλάδα πρέπει για μία ακόμη φορά να κάνουν σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η κατανομή των εσόδων από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων είναι αποτέλεσμα της  δίκαιης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό ότι αποτελεί τον λόγο που θα την επιβάλλει.