Φωτογραφία Αρχείου
AllTimeClassic
Σύμφωνα με πηγές του διεθνούς οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, τα μνημεία που ανήκουν στον “Κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας κληρονομιάς” για να αλλάξουν το όνομα τους ή το καθεστώς τους θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί πρόταση στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO και να εγκριθεί, για να προχωρήσει η αλλαγή.
«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς», είπε. «Εφόσον μία χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και θέλει να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή». Και πρόσθεσε: «Η UNESCO κάνει προετοιμασίες για το έργο της επιτροπής, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει επ’ ουδενί τις αποφάσεις της».
Ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν επανέλαβε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη όσα είπε πρόσφατα για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί: «Ρωτούν “θα πληρώνουμε ακόμη εισιτήριο για την Αγιά Σοφιά;”. Οχι, θα κάνουμε δωρεάν την είσοδο και όχι μόνο αυτό. Μετά τις εκλογές θα της δώσουμε το πραγματικό της όνομα. Τι σημαίνει αυτό; Θα δώσουμε στην Αγιά Σοφιά τον τίτλο τζαμιού, από μουσείο».
Ενώ διεμήνυσε ότι η Πόλη δεν θα ξαναγίνει ποτέ Κωνσταντινούπολη: «Η Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι “Ισλάμ μπολ” και το ξέρετε αυτό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάδειξη της Αγίας Σοφίας ως Παγκόσμιου Μνημείου περιλαμβάνεται στις ιστορικές ζώνες της Κωνσταντινούπολης που έχουν εγγραφεί στον «κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς» το 1985.