Θα επανέλθει ο Γιώργος Παπανδρέου στο Υπουργείο Εξωτερικών;Δημοσιεύτηκε Στις

Θα επανέλθει ο Γιώργος Παπανδρέου στο Υπουργείο Εξωτερικών; AllTimeClassic

AllTimeClassic

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα διαφανεί αν τα όσα λέγονται για επιστροφή του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργου Παπανδρέου ήταν απλώς φήμες. Αν πράγματι στα πλαίσια του σχεδιαζόμενου ανασχηματισμού, που μάλλον θα γίνει μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων, ο Γιώργος Παπανδρέου διαβεί ξανά ως Υπουργός , την πύλη του Υπουργείου Εξωτερικών, τότε θα πρόκειται για μία ακόμη σημαντική κίνηση τακτικής του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μια κίνηση που θα σηματοδοτεί, κατά τρόπο πιο έντονο αυτή τη φορά, την πολιτική που εδώ και αρκετό καιρό έχει χαράξει και υλοποιεί σταδιακά ο Πρωθυπουργός, για την διεύρυνση της πολιτικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας με πρόσωπα από τον Σοσιαλιστικό χώρο.

Δεν μπορεί άλλωστε να θεωρηθεί ούτε τυχαία , ούτε άσχετη με την συγκεκριμένη πολιτική επιλογή , η κίνηση του Πρωθυπουργού, να επισκεφθεί, συνοδευόμενος μάλιστα και από μέλη της Κυβέρνησης, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνη Λιβάνη , με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του τελευταίου.

Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με τις απόψεις και τα πεπραγμένα του, ο Γιώργος Παπανδρέου, παραμένει μια διακριτή προσωπικότητα στον χώρο των Σοσιαλιστών, ιδιαίτερα μάλιστα αφού διατηρεί και την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Μια συνεργασία του κ. Παπανδρέου λοιπόν με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα από την θέση του Υπουργού των Εξωτερικών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο με τις γνωστές διεθνείς εξελίξεις , θα έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο σε ότι αφορά στην διεύρυνση της Κυβέρνησης και του κόμματος, αλλά και σε ότι αφορά στον προσανατολισμό και την άσκηση της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής το επόμενο διάστημα.

Με την υπουργοποίηση του Γιώργου Παπανδρέου, εφόσον φυσικά πραγματοποιηθεί, σε συνδυασμό και με την επίσκεψη του στον κύριο Λιβάνη, ο Πρωθυπουργός , προφανώς προσβλέπει , πρώτον στη παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων του με τον κόσμο του παλαιότερου , ιστορικού ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να έχει ως κύριο σημείο αναφοράς τον δημιουργό και ιστορικό ηγέτη του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεύτερον σε μία στήριξη από την πλευρά της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ενόψει επικείμενων πολιτικών μετασχηματισμών στο άμεσο μέλλον, κυρίως στο Διεθνές περιβάλλον (βλ. βαρυσήμαντη συνέντευξη τ. Υπουργού Λούκας Κατσέλη στο ΑΠΕ), και Τρίτον στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής κατά τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να τηρούνται οι επιλογές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα αυτό, αλλά και να διασφαλίζονται οι λεπτές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί κυρίως με τις ΗΠΑ αλλά και με άλλες χώρες.

Φυσικά η λήψη μιας τέτοιας απόφασης δεν είναι καθόλου εύκολη. Και τούτο γιατί από τη μία πλευρά υπάρχουν ορισμένα σοβαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ενστάσεις σε ότι αφορά τις «διευρύνσεις» και από την άλλη υπάρχει ο κίνδυνος η υπουργοποίηση του λόγω κάποιων επιλογών για τις οποίες έχει επικριθεί, όπως για παράδειγμα η σπουδή του να υποστηρίξει αμέσως το Σχέδιο Ανάν και η απόφαση του να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να υπογράψει το πρώτο μνημόνιο, να δημιουργήσει «θόρυβο» και κριτική που ενδεχομένως να επισκιάσει την λογική της διεύρυνσης προς το Σοσιαλιστικό στρατόπεδο χάριν της οποίας θα έχει αποφασιστεί.
Σύντομα θα διαφανεί αν επρόκειτο για φήμες ή για αλήθειες.