Θα είναι ξανά το Κόσσοβο επίκεντρο εξελίξεων στα ΒαλκάνιαΔημοσιεύτηκε Στις

Θα είναι ξανά το Κόσσοβο επίκεντρο εξελίξεων στα Βαλκάνια,AllTimeClassic

Του Γιώργου Δημητρακόπουλου

Θα ξανά είναι το Κόσσοβο επίκεντρο εξελίξεων στα Βαλκάνια,AllTimeClassic,Γιώργος,Δημητρακόπουλος,Στη Σερβία βρίσκεται από χθες για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin  στον οποίο ο Σέρβος ομόλογος του A. Vucic επεφύλαξε θερμή υποδοχή, οργανώνοντας μεγάλες διαδηλώσεις με συνθήματα  υπέρ της Ρωσίας και του Ρώσου Προέδρου.

Η επίσκεψη αυτή  πραγματοποιείται φυσικά για να φανούν , για ακόμα μια φορά, οι στενές σχέσεις του Ρώσου Προέδρου και της Ρωσίας με τη Σερβία και, μέσα από αυτές , να σηματοδοτηθεί  η συνεχιζόμενη προσπάθεια της Μόσχας για την ενίσχυση της Ρωσικής παρουσίας και επιρροής στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων . Ήδη στη Σερβία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης με φιλο-ρωσικό προσανατολισμό ενώ  αντίστοιχη αύξηση παρατηρείται και στον χώρο των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Αν και η Σερβία πλησιάζει, τελευταία ολοένα και περισσότερο την παραδοσιακή σύμμαχο της,  προσχωρώντας στο Ευρασιατικό Σύμφωνο και υπογράφοντας διμερείς συμφωνίες για την απόκτηση του αντιπυραυλικού συστήματος S300, δεν έχει παραιτηθεί , τουλάχιστον μέχρι στιγμής , από την προσπάθεια της να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,  αξιωματούχοι της οποίας θεωρούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό ανάχωμα στην Ρωσική στρατηγική για αύξηση της επιρροής της στα Βαλκάνια .

Όμως η Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας  προσκρούει στο θέμα του Κοσσόβου το οποίο ούτε η Σερβία ούτε η Ρωσία έχουν αναγνωρίσει επισήμως  από τότε, πριν 10 χρόνια που το τελευταίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από την Σερβία της οποίας ως τότε ήταν αυτόνομη περιοχή. Η  Ρωσία μάλιστα και ο ίδιος ο Πρόεδρος Putin θεωρούν ότι το Κόσσοβο ευθύνεται για την παρατηρούμενη αύξηση των εντάσεων στην περιοχή.

Παρά την ανεξαρτησία του, to Κόσσοβο παραμένει ένα κράτος  σχεδόν διαιρεμένο από τις έντονες εθνολογικές διαφορές ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς που αποτελούν τον κύριο όγκο του πληθυσμού του και που ελέγχουν πλήρως τις περιοχές στις οποίες αντίστοιχα κατοικούν. Τον τελευταίο καιρό, όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος του Κοσόβου H.Thaci και ο Σέρβος ομόλογος του A. Vucic, συζητούν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για νέα χάραξη των συνόρων των δύο χωρών  στη βάση των εθνολογικών διαφορών, η οποία να περιλαμβάνει και ανταλλαγή των αντίστοιχων εδαφών, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθεί οριστικό τέλος στις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών , με αποτέλεσμα να «ανοίξει» και για τις δύο ο δρόμος της ένταξης τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δεν φαίνεται προς το παρόν να βλέπουν με καλό μάτι μια τέτοια εξέλιξη.  Οι ΗΠΑ όμως έχουν δηλώσει δια στόματος του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας J. Bolton, ότι δεν βλέπουν αρνητικά μια τέτοια εξέλιξη.   Η Ρωσία δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα αυτό και μια πρώτη αντίδραση της είναι ενδεχόμενο να διαφανεί από το περιεχόμενο των  συνομιλιών των δύο Προέδρων στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης.