AllTimeClassic
Τελείωσε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής,οι εργασίες του οποίου διήρκεσαν τρεις ώρες και πραγματοποιήθηκε στο Yπουργείο Εξωτερικών, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης ήταν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και τα ελληνοτουρκικά καθώς η Αγκυρα έχει στοχοποιήσει το Νοτιοανατολικό Αιγαίο , αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο με την νέα απώλεια Κυπριακού εδάφους κοντά στις Βρετανικές βάσεις .
Στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής έγινε μια αναλυτική ενημέρωση και συζήτηση για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.
Ο υπουργός των Εξωτερικών κύριος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι «Ενημέρωσα αναλυτικά το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για το τι συζητήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, με τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Απάντησα και σε επιμέρους ερωτήσεις, τέθηκε για παράδειγμα από ένα κόμμα πως αντιμετωπίσαμε τη νύξη, την προτεραία της επαφής, εκ μέρους του εκπροσώπου της Τουρκικής Κυβέρνησης, ότι τάχα θα συζητηθούν και θέματα σχετικά με τα νησιά.
Διευκρίνισα για παράδειγμα ότι η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τις μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά μας, ακριβώς γιατί ένα από τα θέματα που θέλουμε να εξασφαλίσουμε είναι η πιστή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας και για το θέμα το μεταναστευτικό.
Επανέλαβα δε ότι αντικείμενο της συζήτησης και της όλης συνάντησης Πρωθυπουργού και Προέδρου Ερντογάν, δεν ήταν η διαπραγμάτευση επί της ουσίας των ανοιχτών θεμάτων, αλλά ακριβώς η επανεκκίνηση του διαλόγου σε συστηματική και οργανωμένη βάση και η προσπάθεια εφαρμογής των ήδη ληφθέντων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά το παρελθόν, από το Μνημόνιο Παππούλια – Γιλμάζ μέχρι τα πιο πρόσφατα, σε μια κατεύθυνση εκτόνωσης της έντασης.
Ενημέρωσα στη συνέχεια το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για την επικείμενη συζήτηση που θα έχω με την Ειδική Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, την κυρία Λουτ, με την οποία έχω συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη και επιβεβαιώθηκε η εθνική γραμμή επί του Κυπριακού, να τονιστεί εκ μέρους της Ελλάδας η διεθνής του διάσταση, η διάστασή του ως ενός θέματος εισβολής που πρέπει να αντιμετωπιστεί πρωτίστως με όρους Διεθνούς Δικαίου και με μοναδικό θέμα διαπραγμάτευσης εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τερματισμό του απαράδεκτου καθεστώτος των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».
Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο το Brexit και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ωστόσο η συνεδρίαση δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη για τον υπουργό των εξωτερικών κύριο Κατρούγκαλο, καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων επεσήμαναν στον υπουργό πως πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε συμφωνία επί εθνικών θεμάτων, τονίζοντας ότι λόγω του ότι η χώρα πηγαίνει σύντομα σε εκλογές, θα πρέπει να υπάρχει περιορισμένη διαχείριση των μειζόνων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης.
Επίσης ζήτησαν από τον κύριο Κατρούγκαλο να παγώσει την υπόθεση επέκτασης των υδάτων στο Ιόνιο, αλλά και οποιαδήποτε συμφωνία με την Αλβανία που θα οδηγήσει και στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος με την ΕΕ.