AllTimeClassic
Με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή, κλείνει πλέον η εκκρεμότητα που όπως είναι γνωστό, για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα προσδιόριζε τις σχέσεις των δύο χωρών και ανοίγει ο δρόμος για την συνέχεια της Ευρωπαϊκής Προοπτικής των Σκοπίων ( Βόρεια Μακεδονία πλέον), πρώτα με την είσοδο της στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια, μετά από ενταξιακές διαπραγματεύσεις , με την είσοδο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την χθεσινή εξέλιξη που είναι καθοριστική για τη συνέχεια και ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής πορείας τους , τα Σκόπια εισέρχονται στο Ευρωπαϊκό σύστημα, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η σχέση δικαιωμάτων που βεβαίως προστατεύονται και υποχρεώσεων που βεβαίως πρέπει να τηρούνται, αν και δυστυχώς υπάρχουν και παραδείγματα προς αποφυγήν, όπως αυτό της Τουρκίας η οποία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ και ως μέλος του ΝΑΤΟ δεν συμμορφώνεται πάντα με όσα αφορούν στην τήρηση των υποχρεώσεων της .
Ως σήμερα, οι διαδοχικές πολιτικές ηγεσίες των Σκοπίων, καλυπτόμενες πίσω από τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις τους με τη χώρα μας, με κύριο βέβαια το ονοματολογικό, και ενισχυόμενες από την στήριξη ορισμένων Κυβερνήσεων άλλων χωρών αλλά και οργανωμένων διεθνών συμφερόντων(βλ. Σόρος), προέβαλαν κατά κύριο λόγο τα δικαιώματα τους και παρέβλεπαν τις υποχρεώσεις τους, τις περισσότερες φορές μάλιστα επιδιδόμενα και σε προκλητικές συμπεριφορές. Στο εξής, αυτή η πραγματικότητα θα πρέπει να αλλάξει , ιδιαίτερα μάλιστα αφού στο Ευρωπαϊκό Σύστημα ,η μη τήρηση υποχρεώσεων, έχει συνέπειες που δεν περιορίζονται στο veto σε κεφάλαια κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, αλλά επεκτείνονται και σε πολιτικές ( βλ. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και σε νομικές διαδικασίες( βλ. Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), που μπορούν να καταλήξουν σε καταδικαστικές αποφάσεις και ψηφίσματα με ενδεχόμενο, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, να αναστείλουν την πλήρη ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (βλ. διαδικασία σύμφωνης γνώμης και ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).
Φυσικά, η πρώτη δοκιμασία που θα καταδείξει τις προθέσεις των Σκοπίων για το μέλλον, θα είναι η τήρηση και η εφαρμογή των προβλεπόμενων από την Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα όμως,σημασία θα έχει και ο τρόπος με τον οποίο θα κινηθούν τα Σκόπια στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, μέλος του οποίου θα γίνουν μάλλον στο άμεσο μέλλον. Υπό αυτή την έννοια,η σπουδή του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων κυρίου Ντιμιτρόφ να επισκεφθεί την Άγκυρα και να έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογο του κ. Τσαβούσογλου, λίγες ημέρες πριν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων, είναι κίνηση που στερείται διπλωματικού τάκτ , αφού η ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω των Τουρκικών προκλήσεων είναι παγκοσμίως γνωστή και δεν αποτελεί καλό οιωνό. Κατά την ίδια λογική και η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας από την συνάντηση του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Ζ. Ζάεφ με τον πολυεκατομμυριούχο διεθνή επενδυτή κ. Σόρος μετά από τόσα που έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την ανάμειξη του στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων το τελευταίο διάστημα σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών και όχι μόνο, στέλνει μηνύματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής όχι μόνο από την Ελλάδα.
Η Τουρκία βέβαια θα εκμεταλλευτεί την επίσκεψη , αφού κάθε πρωτοβουλία που την βοηθά να ενισχύσει την παρουσία και να ενισχύσει την επιρροή της στα Βαλκάνια, της είναι ευπρόσδεκτη. Και η περίοδος αυτή με όσα συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν στην περιοχή ( βλ. συνομιλίες Σερβίας-Κοσόβου για ανταλλαγή εδαφών και επίσκεψη Πούτιν στη Σερβία)αποτελεί για την Τουρκία «θέατρο» δραστηριοτήτων, με στόχο την προβολή της εικόνας, ότι είναι και εκείνη παρούσα στα Βαλκάνια.
Στην πολιτική βέβαια τα πάντα σχεδόν κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Θα πρέπει συνεπώς να περιμένουμε και άλλα « δείγματα γραφής» από την πλευρά των Σκοπίων, ώστε να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα των προθέσεων και της συμπεριφοράς τους. Είναι όμως αναγκαίο να σημειώσουμε ευθύς εξαρχής ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συντελέσουν μεν στην ενίσχυση της συνοχής του κράτους των Σκοπίων , δεν μπορούν όμως να αποτελούν το άλλοθι για την παράβλεψη, αν και εφόσον παρατηρηθούν , συμπεριφορών που αντίκεινται στις Ευρωπαϊκές αξίες και στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και αυτό πρέπει να έχουν διαρκώς κατά νου οι κυβερνήσεις και οι πολίτες των Σκοπίων.