AllTimeClassic
Η δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Γερμανία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ασκεί βέτο στην χορήγηση νέας βοήθειας ύψους 50 δισ. στην Ουκρανία προκειμένου τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την αντιμετώπιση των νέων εξελίξεων στο μεταναστευτικό λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για συνέπειες απο την Κλιματική Αλλαγή, έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρώτον, όπως είναι γνωστό , ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν απο τους πρώτους που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ουκρανίας για αποστολή βοήθειας όταν άρχισε ο πόλεμος μετά την Ρωσική εισβολή, και δεύτερον γιατί στην ουσία προανήγγειλε εξελίξεις στα πλαίσια του μεταναστευτικού.
Έχοντας, αρχικά τοποθετηθεί έργω και λόγω υπέρ της αποστολής βοήθειας στην Ουκρανία, τοποθέτηση για την οποία δέχθηκε κριτική, ο κ. Μητσοτάκης, είναι κατά την γνωστή έκφραση ” υπεράνω πάσης υποψίας “ όταν τοποθετείται, σωστά, υπέρ της μη χορήγησης της επιπλέον βοήθειας των 50 δισ. με την αιτιολογία “ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπιση δύο άλλων σοβαρότατων ζητημάτων -προκλήσεων” που είναι επί θύραις της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όπως είναι οι νέες εξελίξεις που αναμένονται στο μεταναστευτικό, αλλά και οι συνέπειες απο φαινόμενα που απορρέουν απο την Κλιματική Αλλαγή, απο τα οποία δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα “απαλλαγεί” η Ευρώπη στο άμεσο μέλλον.
Το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο να υπάρξει νέο κύμα Παλαιστινίων μεταναστών που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη Λωρίδα της Γάζας, ενισχύεται, πέραν των εκεί συνεχιζόμενων πολεμικών επιχειρήσεων, και απο τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Ισραήλ, κ. Ισαάκ Χέρτσογκ στην εφημερίδα Financial Times, σύμφωνα με τις οποίες, ο κύριος στόχος των επιχειρήσεων του Ισραηλινού στρατού είναι η ανακατάληψη και η κατοχή της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να μην επανεμφανιστεί η Χαμάς. Ανεξάρτητα απο την δηλωθείσα, μάλλον υπερβολική πρόθεση του, να φιλοξενήσει η Ελλάδα και νέο αριθμό μεταναστών, που θα μπορούσε να αποφευχθεί, ο κ. Πρωθυπουργός επεσήμανε τις πιέσεις που θα δεχτούν απο μια τέτοια εξέλιξη όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ που λόγω της γεωγραφικής τους θέσης είναι στην “πρώτη γραμμή”, ενώ εμμέσως πλην σαφώς υπέδειξε, επιτέλους, ότι το ενδεχόμενο νέο Παλαιστινιακό μεταναστευτικό κύμα είναι πρωτίστως Ευρωπαϊκό ζήτημα, που πέρα απο την πολιτική-κοινωνική του διάσταση, έχει και δημοσιονομική προκειμένου να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους Παλαιστινίους μετανάστες.
Βέβαια ο κ. Πρωθυπουργός όσο και οι άλλοι ευρωπαίοι ομόλογοι του θα κληθούν στο εγγύς μέλλον να τοποθετηθούν , μαζί με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες-γείτονες του Ισραήλ, σχετικά με τη διαμόρφωση της μεταπολεμικής ” τάξης πραγμάτων ” στη Λωρίδα της Γάζας. Ζήτημα τεράστιας σημασίας που έχει πέρα των πολιτικών και κοινωνικών διαστάσεων και δημοσιονομική, αφού όπως είναι γνωστό, για κάθε ανοικοδόμηση απαιτείται και η διάθεση σημαντικών οικονομικών πόρων για την στήριξη των απαραίτητων έργων και πολιτικών που η ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση περιλαμβάνουν. Και υπό αυτή την έννοια η εξοικονόμηση πόρων απο την πλευρά της ΕΕ είναι απαραίτητη.
Όσο για τις συνέπειες των φαινομένων της Κλιματικής Αλλαγής, προφανώς ο κ. Μητσοτάκης έχει ζωντανές τις εικόνες απο τις πληγές που φέτος υπέστη η Ελλάδα ιδιαίτερα μετά την έντονη κριτική που δέχθηκε ο ίδιος και η Κυβέρνηση του , που εκφράστηκε μεταξύ άλλων και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές. Έτσι δεν μπορεί παρά να θέτει το ζήτημα σε κάθε ευκαιρία που του παρέχεται, αφού και η αντιμετώπιση των συνεπειών απο τις καταστροφές που προκαλούνται προϋποθέτει διάθεση σημαντικών κονδυλίων.