AllTimeClassic
Μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα διαδικασία φαίνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ, παράλληλα με τις εκλογικές διεργασίες ενόψει των Προεδρικών εκλογών του 2020, την διαχείριση των εξελίξεων στον τομέα της διεθνούς οικονομίας , και την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στη Συρία μετά και την θέση σε ισχύ της συμφωνίας για δημιουργία ουδέτερης ζώνης στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία, οι τεταμένες σχέσεις με το Ιράν, ο εμπορικός «πόλεμος» με την Κίνα , και οι σχέσεις με τη Ρωσία με επίκεντρο, κυρίως, τα ενεργειακά θέματα.
Οι δυνατότητες επιτυχούς αντιμετώπισης των διεθνών δραστηριοτήτων της Κίνας και της Ρωσίας ώστε να διατηρείται η δεσπόζουσα θέση τους στο Διεθνές Σύστημα αποτελεί για τις ΗΠΑ μία από τις «σταθερές» της εξωτερικής τους πολιτικής. Έτσι πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται με γνώμονα την διαχείριση της καθημερινότητας των εξωτερικών τους σχέσεων έχουν , στην ουσία, φόντο αυτή τη σταθερά της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Τον ίδιο φόντο έχουν βέβαια και οι «εξερευνήσεις» και οι διερευνητικές συνομιλίες που διεξάγονται παράλληλα με «εταίρους» τους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται , για παράδειγμα, η πρόσφατη δημοσιοποίηση της σκέψης του Προέδρου των ΗΠΑ κ. D. Trump να προτείνει στη Δανία την αγορά της Γροιλανδίας, η στρατηγική σημασία της οποίας για τις ΗΠΑ είναι από κάθε άποψη πολύ μεγάλη, ιδιαίτερα μετά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή ( λιώσιμο των πάγων) και την ολοένα αυξανόμενη Κινέζικη και Ρωσική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής μέρος της οποίας είναι η Γροιλανδία. Βέβαια το γεγονός προκάλεσε, όπως είναι γνωστό, θύελλα αντιδράσεων και στη Γροιλανδία και στη Δανία, στην οποία υπάγεται με καθεστώς αυτονομίας. Όμως οι αντιδράσεις αυτές ανεξαρτήτως αποτελέσματος απλά επιβεβαιώνουν την στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας και του ορυκτού κυρίως πλούτου που διαθέτει και που αποκαλύπτεται σταδιακά με το λιώσιμο των πάγων.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται επίσης και οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, με στόχο την αναβάθμιση και ενδεχομένως παραπέρα διεύρυνση της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» με τη χώρα μας που εκτείνεται σε αρκετούς τομείς ξεκινώντας από τον αμυντικό και τον ενεργειακό. Η επικρατούσα ευρέως άποψη ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και οι σχετικές επαφές γίνονται ενόψει ενδεχόμενου οριστικού «διαζυγίου» με την Τουρκία, πράγμα που όμως, όπως άλλωστε υποδηλώνουν και οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, δεν δείχνει ορατό στο άμεσο μέλλον, είναι μάλλον περιοριστική. Οι ΗΠΑ , διερευνούν τις δυνατότητες που θα μπορούσαν να υπάρξουν στις μελλοντικές σχέσεις τους με την Ελλάδα, βλέποντας την Κίνα στην άκρη του γεωπολιτικού «τούνελ». Με αυτό ως δεδομένο γνωρίζουν ότι χρειάζονται ένα ασφαλές για τα συμφέροντα τους πεδίο, στο δρόμο προς την Κίνα. Θεωρούν δε ότι για την εξασφάλιση του πεδίου αυτού έχουν ανάγκη και την Τουρκία και την Ελλάδα που βρίσκεται στο «υπογάστριο» της.
Αυτή άλλωστε ήταν και η φιλοσοφία του δόγματος Τρούμαν, με τη διαφορά ότι τότε το κύριο ζήτημα ήταν η αντιμετώπιση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ, παράλληλα, αυτή ήταν και η φιλοσοφία της διατήρησης της στρατιωτικής ισορροπίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που αποτέλεσε , για πολλά χρόνια τον βασικό άξονα της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, παρά τα γνωστά επιμέρους ζητήματα.
Με αυτά ως δεδομένα, το ταξίδι του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στα μέσα Σεπτεμβρίου για την συμμετοχή του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ήδη , σύμφωνα με πληροφορίες από την Αμερικανική πρωτεύουσα, υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ξεκινώντας από τον Υπουργό των Εξωτερικών Μ. Πομπέο έχουν εκφράσει την επιθυμία συνάντησης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης , ενώ εξετάζονται και οι λεπτομέρειες συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Trump, εννοείται πέραν της χειραψίας και ολιγόλεπτης συνομιλίας στη διάρκεια της καθιερωμένης δεξίωσης που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παραθέτει στους ηγέτες των συμμετεχουσών στη Γενική Συνέλευση χωρών.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη να μεταβεί στις ΗΠΑ για την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είναι από κάθε άποψη σωστή. Εφόσον δε προετοιμαστεί σωστά ώστε ο Πρωθυπουργός να έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, όπως συνήθως γίνεται, τις περισσότερες διμερείς συναντήσεις με ηγέτες άλλων χωρών , ξεκινώντας βέβαια από τις ΗΠΑ, θα συνιστά ένα θετικό αποφασιστικό βήμα υπέρ της χώρας μας για το επόμενο διάστημα.