AllTimeClassic
Η σύναψη συμφωνίας με την Λιβύη για την οριοθέτηση ΑΟΖ αποτελεί μέρος της πολιτικής της Άγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μία τέτοια εξέλιξη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην προσπάθεια οριοθέτησης ΑΟΖ με την Λιβύη, που όπως φαίνεται από τις εξελίξεις αυτό το ενδεχόμενο αποκρίνεται για την Ελλάδα, καθώς χθες το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγιέζ Ες Σαράζ παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ οι οποίες υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, και έθεσε επί τάπητος το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.
Πρόκειται για μια σημαντική και καθοριστική συνάντηση που πως αναφέρουν τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες εφημερίδες κράτησε 2 ώρες και 15 λεπτά και παρόντες ήταν επίσης ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΜΙΤ Χακάν Φιντάν. Η συζήτηση μεταξύ Ερντογάν και Φαράζ ήταν η υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες.
Οπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα yenisafak ,«Με τη συμφωνία η προσπάθεια της Ελλάδας να εισβάλλει στη Μεσόγειο θα πέσει στο κενό ενώ Τουρκία και Λιβύη θα αποκτήσουν θαλάσσιες αρμοδιότητες στην περιοχή νότια της Κρήτης και γύρω από την Κύπρο, μετά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».
Πιο συγκεκριμένα Λιβύη και Τουρκία υπέγραψαν δύο μνημόνια κατανόησης το “The Security and Military Cooperation” και το “Restriction of Marine Jurisdictions”.
Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη αποτελει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το δεύτερό σημαντικό βήμα της Τουρκίας – το πρώτο ήταν η ρηματική διακοίνωση στον οργανισμό΄Ηνωμένων Εθνών- για την εδραίωση της Τουρκικής κυριαρχίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο , εννοείται σε βάρος της Ελλάδας.
Βέβαια , σύμφωνα με την Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας του 1982 η Τουρκία υποχρεούται πλέον να διεξάγει διαπραγματεύσεις με τις όμορες χώρες δηλαδή και με την Ελλάδα και την Κύπρο για την οριοθέτηση της ανακηρυχθείσας ΑΟΖ της. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία επιζητεί την συμμαχία της Λιβύης προκειμένου να προλάβει την Ελλάδα και την ανακήρυξη και οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ αν και όταν αυτή πραγματοποιηθεί, με στοχο να καταστεί συμμέτοχος στον ορυκτό πλουτο της Ελλάδας και να εδραιώσει την κυριαρχία της στην Ανατολική Μεσόγειο .