Φωτογραφία Wikipedia
AllTimeClassic
Η Κινέζικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei βρίσκεται στο επίκεντρο της έντονης αντιπαράθεσης που εδώ και αρκετό καιρό χαρακτηρίζει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα στον τομέα αυτό. Μία διαφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με την κλοπή πνευματικής περιουσίας επιχειρήσεων εξελίχθηκε σε σκληρή αντιπαράθεση με διεθνείς διαστάσεις .
Οι Αμερικανικές αρχές άρχισαν να ερευνούν την Huawei όταν από το 2010 , μετά και από αναφορές αξιωματούχων της CIA , θεώρησαν ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι προϊόντα της εταιρείας ( κινητά τηλέφωνα, modem και router) χρησιμοποιούνται για κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ.
Τα βλέμματα των ειδικών στα θέματα ασφαλείας του κυβερνοχώρου στράφηκαν στον ιδρυτή της Huawei, Ren Zhengfei και τις διασυνδέσεις του με την Κυβέρνηση της Κίνας . Πρώην μηχανικός του Κινεζικού Απελευθερωτικού Στρατού και μέλος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος , ο Zhengfei, θεωρήθηκε πρόσφατα ως ένας από τους 100 επιχειρηματίες που στήριξαν την ηγεσία του Κόμματος, ενώ παράλληλα οι διεθνείς πλέον δραστηριότητες της εταιρείας του χαρακτηρίζονται ως πολύ θετικές για το εθνικό συμφέρον της Κίνας.
Η προσοχή άλλων ειδικών στα θέματα της κινητής τηλεφωνίας, εστιάστηκε και στην ταχύτατη άνοδο της εταιρείας που θεωρήθηκε μάλλον ύποπτη. Η Huawei ιδρύθηκε το 1987 και στην αρχή η κύρια δραστηριότητα της ήταν η πώληση προϊόντων κινητής τηλεφωνίας στις αγροτικές περιοχές της Κίνας . Μέσα σε λίγα χρόνια όμως η εταιρεία κατάφερε να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής προϊόντων τηλεπικοινωνίας στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής κινητών τηλεφώνων Smartphone, με δραστηριότητες σε 170 χώρες χιλιάδες υπαλλήλους.
Από τον περασμένο χρόνο οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναλάβουν δράση προκειμένου να πείσουν τις συμμαχικές τους χώρες να εμποδίσουν την Huawei αλλά και άλλες Κινεζικές εταιρείες να συνεργάζονται με εταιρείες των χωρών αυτών για την κατασκευή των υψηλής ισχύος και ταχυτήτων δικτύων 5G. Κατά την άποψη των Αμερικανών ειδικών , οι κάτοχοι και χρήστες των δικτύων αυτών θα έχουν ισχυρά πλεονεκτήματα σε ότι αφορά την συλλογή πληροφοριών για οικονομικά και στρατιωτικά θέματα τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό τα πλαίσιο εντάσσεται και η προειδοποίηση που οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ απεύθυναν προς την Πολωνία , σύμφωνα με την οποία η εγκατάσταση των Αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα θα εξαρτηθεί από το αν η Πολωνία συνεργάζεται με την Huawei η όχι.
Στο μεταξύ, τον περασμένο Δεκέμβριο, συνελήφθη στον Καναδά , μετά από αίτημα των Αμερικανικών αρχών ο οικονομικός διευθυντής της Huawei, Meng Wanzhou, ο οποίος πρόκειται μετά την υποβολή του σχετικού αιτήματος να εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση οικονομικών κυρώσεων. Παράλληλα, πολλές εταιρείες όπως η AT and T, Best Buy και τελευταία η Vodafone, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την συνεργασία τους με την Huawei και δεν πρόκειται στο εξής να συμπεριλάβουν προϊόντα αυτής της εταιρείας στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που διαθέτουν, ενώ το διακεκριμένο Πανεπιστήμιο της Οχφόρδης ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται πλέον χορηγίες από την Huawei.
Σύμφωνα με τις απόψεις ειδικών στην Αμερικανική πρωτεύουσα , το ζήτημα της Huawei θα είναι κεντρικό θέμα στις Αμερικανο-Κινεζικές διαπραγματεύσεις για τα εμπορικά ζητήματα που αυτές τις ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Washington, με την Κινεζική πλευρά να επιδιώκει την άμεση απελευθέρωση του οικονομικού διευθυντή της Huawei.
Ανεξάρτητα όμως από την έκβαση του συγκεκριμένου θέματος, οι δραστηριότητες της Κινεζικής εταιρείας θα παραμείνουν στο στόχαστρο των Αμερικανικών Αρχών.