Του Γιώργου Δημητρακόπουλου
Ήταν η 12η Απριλίου του 1861 όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ήχησαν τα ” Τύμπανα του Πολέμου”, ενός Εμφυλίου Πολέμου ,που ξεκίνησε μετά απο προστριβές μερικών χρόνων ανάμεσα στις πολιτείες του Αμερικανικού Βορρά και σε πολιτείες του Αμερικανικού Νότου σχετικά με το τεράστιας σημασίας ζήτημα, για το αν το καθεστώς της ” δουλείας” και της δουλοκτημοσύνης των μαύρων θα έπρεπε να επεκταθεί και στις Δυτικές πολιτείες ή όχι. Ο Αμερικανικός Βορράς ήταν αντίθετος στην επέκταση του καθεστώτος αυτού αφού ήταν αντίθετος στην ” δουλεία ” και την δουλοκτημοσύνη γενικότερα, θέση που επισφραγίστηκε το 1861 με την εκλογή του Αβραάμ Λίνκολν, αντίθετου στη “δουλεία ” και φυσικά στην επέκταση του σχετικού καθεστώτος και στις πολιτείες της Αμερικανικής Δύσης. Ο Νότος ήταν υπέρμαχος της δουλείας και κατά συνέπεια και της επέκτασης της και στις Δυτικές πολιτείες. Έτσι στην εκλογική νίκη του Α. Λίνκολν απάντησε με την απόσχιση 11 πολιτειών απο την Ένωση, ( Union , που ήταν η επικρατούσα ονομασία των πολιτειών του Βορρά) οι οποίες θα ιδρύσουν την Ομοσπονδία ( Confederacy) με Πρόεδρο τον Τζέφερσον Ντέιβις , με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας αιματηρός Εμφύλιος Πόλεμος με τραγικές συνέπειες κυρίως για τον Αμερικανικό Νότο, οι δυνάμεις του οποίου θα ηττηθούν τελικά το 1865 μετά απο πολλές αιματηρές συγκρούσεις, αφήνοντας όμως κοινωνικά τραύματα μεταξύ των πολιτών. η ουσιαστική επούλωση των οποίων είναι συζητήσιμο αν έχει επέλθει μετά απο τόσα χρόνια και παρά την τυπική επανένωση των πολιτειών και την δημιουργία του ομόσπονδου κράτους των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Και ήταν η 11 Ιανουαρίου 2024, 163 χρόνια μετά όταν ξεκίνησε μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ της δεσπόζουσας απο κάθε άποψη Πολιτείας του Αμερικανικού Νότου, του Τέξας, με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ, αυτή τη φορά γύρω απο την παράνομη Μετανάστευση κυρίως απο χώρες της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής με προεξάρχουσα το Μεξικό. Η έντονη αυτή αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο Κυβερνήτης της Πολιτείας του Τέξας ,Ρεπουμπλικάνος, κ.Γκρεγκ Άμποτ, ο οποίος έχει εκδώσει νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα την παράνομη είσοδο μεταναστών στην Πολιτεία, διέταξε την τοποθέτηση φράχτη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα γύρω απο την πόλη Eagle Pass και τον ποταμό Rio Grande που βρίσκονται στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, προκειμένου να εμποδίσει την συνεχιζόμενη είσοδο παράνομων μεταναστών στη χώρα. Όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία η πόλη και εκείνο το τμήμα του ποταμού, αποτελούν ένα απο τα κυριότερα σημεία-περάσματα απο το οποίο χιλιάδες παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και η αρμόδια Υπηρεσία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης η γνωστή Homeland Security, εξέφρασαν την αντίθεση τους στην απόφαση του Κυβερνήτη του Τέξας, με τον ισχυρισμό ότι τα θέματα της Μετανάστευσης είναι αρμοδιότητα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και όχι των τοπικών Κυβερνήσεων των Πολιτειών, ενισχυμένοι και απο την σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ . Ο Κυβερνήτης του Τέξας αρνείται κατηγορηματικά , παρά τα τελεσίγραφα του Προέδρου να συμμορφωθεί με τις εντολές του κ. Μπάιντεν και την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, και έχει ενισχυθεί και απο το γεγονός ότι Ρεπουμπλικάνοι Κυβερνήτες 25 Πολιτειών έσπευσαν να δηλώσουν την συμπαράσταση στον συνάδελφο τους, ασκώντας μάλιστα σκληρή κριτική στον Αμερικανό Πρόεδρο και την Κυβέρνηση για την Μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν.
Η συγκεκριμένη κρίση είναι χωρίς αμφιβολία σημαντική στη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, και έχει πολιτικές, κοινωνικές και νομικές πτυχές. Οι σχετικές απειλές περί επικείμενης περαιτέρω σύγκρουσης με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση που εκτοξεύτηκαν απο τον Κυβερνήτη του Τέξας , υποδηλώνουν μια σοβαρή θεσμική κρίση δημιουργώντας ένα “ρήγμα” σε ότι αφορά στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του Αμερικανικού Πολιτεύματος, και οδηγούν πλέον στα άκρα τις σχέσεις των δύο κομμάτων Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, που έχουν πλέον εισέλθει στην προεκλογική μάχη των εκλογών για το Προεδρικό αξίωμα , σχέσεις οι οποίες βέβαια ήταν εδώ και καιρό ήδη διαταραγμένες. Πολλοί, θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη αντιπαράθεση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων κυβερνητών και του Δημοκρατικού Προέδρου Μπάιντεν λειτουργεί υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Αν και το ενδεχόμενο απόσχισης Πολιτειών, όπως στην εποχή του Εμφυλίου Πολέμου, καίτοι και στην σημερινή κρίση υπάρχει η διάσταση Βορράς -Νότος, δεν αποτελεί επικείμενο κίνδυνο ούτε συζητείται, ο διχασμός της Αμερικανικής Κοινωνίας γύρω απο το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης είναι δεδομένος, και καθίσταται έντονος ιδιαίτερα μάλιστα αφού μετά και τις τελευταίες εξελίξεις το μεταναστευτικό θα είναι κεντρικό θέμα της προεκλογικής περιόδου και της αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων.
Πέρα όμως απο τα παραπάνω, τα σημερινά γεγονότα στις ΗΠΑ υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά την σημασία που έχει για τους πολίτες το μεταναστευτικό, το οποίο ως διεθνές πλέον ζήτημα δεν απασχολεί μόνο τους Αμερικανούς Πολίτες, αλλά και τους Ευρωπαίους και όχι μόνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεταναστευτικό , κατ’ αναλογία , θα είναι κεντρικό ζήτημα και στις Ευρωεκλογές, δυστυχώς όπως φαίνεται με αρκετές εντάσεις σε ορισμένες χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με το ενδεχόμενο, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, της δημιουργίας ενός αντίστοιχου ρήγματος με αυτό που παρατηρείται στις ΗΠΑ, στη ήδη εύθραυστη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας προσέξουν το ζήτημα αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος.
*Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος είναι διεθνολόγος, ανήκει στην παλαιότερη εκδοτική οικογένεια που δραστηριοποιείται στον περιφερειακό τύπο με την εφημερίδα Ελευθερία της Λάρισας. ‘Εχει διατελέσει σύμβουλος Πρωθυπουργού, σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών, Διευθυντής της εφημερίδας “Ελευθερία”, επί σειρά ετών Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος της “Ελευθεροτυπίας”.