AllTimeClassic
Τα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου θα κληθούν σήμερα το μεσημέρι -καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν κατέθεσε τελικά πρόταση Μομφής όπως έλεγε για την Συμφωνία των Πρεσπών- να καταψηφίσουν ή να υπερψηφίσουν μια Συμφωνία με την οποία δεν συμφωνεί ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού λαού.
Οπως φαίνεται οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες περιορίστηκαν σε δηλώσεις και ομιλίες στη Βουλή, δεν φαίνονται ικανές να αντιστρέψουν τη ροή των πραγμάτων. ‘Εχουν όμως την συμβολική σημασία της καταγραφής της έντονης αντίθεσης στο περιεχόμενο της προς κύρωση Συμφωνίας.
Στην ονομαστική ψηφοφορία, που αναμένεται να γίνει το μεσημέρι στη Βουλή καθώς ολοκληρώνεται η διήμερη συζήτηση, η Συμφωνία αναμένεται να γίνει δεκτή από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Με βάση τους υπολογισμούς της τελευταίας στιγμής αναμένεται να συγκεντρώσει,μεταξύ 152 και 154 «ναι»,καθώς στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προστεθούν οι αυτονομηθέντες βουλευτές των ΑΝΕΛ -Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος-, αλλά και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης που έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Υπάρχουν βέβαια και όσοι από το διαλυθέν Ποτάμι ακολουθούν τη γραμμή του Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.
Σ’αυτό το πλαίσιο εντάσσεσαι και η δήλωση -παρέμβαση- του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. ‘Οπως είναι γνωστό ο πρώην Πρωθυπουργός είχε ασκήσει Βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας το 2008 στο Βουκουρέστι,απόφαση που έτυχε θερμής υποδοχής από τον ελληνικό λαό και αποτέλεσε το τελευταίο ισχυρό προηγούμενο στο ζήτημα της εξεύρεσης λύσης για το θέμα του ονόματος με τα Σκόπια.
Το προηγούμενο αυτό θα αρθεί από την ώρα που θα τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών εφ΄όσον ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.
Ειδικότερα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε:
“Όπως έχω ήδη επισημάνει, η κυρία Μπακογιάννη έχει περιγράψει με ακρίβεια την πολιτική της τότε Κυβέρνησης, που οδήγησε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Απόφαση που προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη Χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.
Η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη. Ιδίως μάλιστα όταν η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα.
Τέλος, όφειλε η Κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα.”