AllTimeClassic
Σενάριο κινηματογραφικής ταινίας κατασκοπευτικού περιεχομένου με πιθανό τίτλο « Επιχείρηση Adrian Darya 1» θυμίζουν οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του υπό Ιρανική σημαία σούπερ-τάνκερ Grace 1 που απέπλευσε από το Γιβραλτάρ με την νέα ονομασία Adrian Darya 1 με κατεύθυνση την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα την Καλαμάτα, μέσω Ιταλίας ( Στενά της Μεσσήνης).
Ήδη η πορεία και ο τελικός προορισμός του πλοίου αποτελούν κύρια είδηση στα διεθνή και τα Ελληνικά ΜΜΕ, αφενός λόγω του εντάλματος σύλληψης του πλοίου που εξέδωσε Αμερικανικό Δικαστήριο, αφετέρου λόγω των προειδοποιήσεων των ΗΠΑ δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας κ. Μάικ Πομπέο προς κάθε κατεύθυνση, σύμφωνα με τις οποίες παροχή βοήθειας στο Ιρανικό δεξαμενόπλοιο θα θεωρηθεί από τις ΗΠΑ υλική στήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση ( είναι μία από τις βασικές κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, ιδιαίτερα λόγω του επίλεκτου τμήματος των Φρουρών της Επανάστασης, που ελέγχει το Ιρανικό ναυτικό και διεξάγει τις επιχειρήσεις στην περιοχή των Στενών του Hormuz).
Αν και οι αρχές του Γιβραλτάρ δεν έλαβαν υπόψη τους το Αμερικανικό ένταλμα σύλληψης επικαλούμενες την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα της δικαστικής συνδρομής, οι ΗΠΑ επιμένουν στην άποψη τους για την εφαρμογή του εντάλματος σύλληψης, ζήτημα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, τις επόμενες ημέρες, αν πράγματι το δεξαμενόπλοιο φθάσει στην Καλαμάτα στις 26 Αυγούστου, όπως αναφέρεται στο σύστημα παρακολούθησης και εντοπισμού πλοίων AIS ( Automatic Identification System) που διαθέτει και το Ιρανικό δεξαμενόπλοιο.
Και βέβαια η θέση της χώρας μας είναι πολύ λεπτή διότι με αφορμή την πορεία και ενδεχόμενο ελλιμενισμό του δεξαμενόπλοιου σε Ελληνικό λιμάνι, θα βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με το Ιράν. Αφενός λόγω της « στρατηγικής εταιρικής σχέσης» με τις ΗΠΑ και αφετέρου λόγω της πολυσυζητημένης ανάμειξης του Ιράν στην Ελληνική αγορά πετρελαίου εδώ και αρκετό καιρό, η Ελληνική στάση πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες για τη χώρα.
Υπάρχει βέβαια και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι το πετρέλαιο που μεταφέρει το δεξαμενόπλοιο προορίζεται για τη Συρία, γεγονός που συνιστά παραβίαση των κυρώσεων που η ΕΕ έχει επιβάλλει στη χώρα αυτή και ως εκ τούτου είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη και κράτηση του πλοίου από τις αρχές του Γιβραλτάρ. Η έγκριτη ιστοσελίδα για τα ναυτιλιακά θέματα , TankerTrackers com. Inc , όμως δίνει μια αρκετά διαφορετική εικόνα της κατάστασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις που δημοσιεύει, το Ιρανικό Δεξαμενόπλοιο που μεταφέρει τεράστιες λόγω της χωρητικότητας του ,ποσότητες πετρελαίου , μάλλον θα αποφύγει τελικά χωρικά ύδατα χωρών της ΕΕ άρα και της Ελλάδας, αφού έχει τελικό προορισμό τη Συρία όχι όμως για να ξεφορτώσει εκεί το πετρέλαιο. Το δεξαμενόπλοιο θα κινηθεί εντός των χωρικών υδάτων της Συρίας που για ευνόητους λόγους θεωρούνται ασφαλή για τα Ιρανικά σκάφη , προκειμένου να προβεί εκεί σε «από πλοίο σε πλοίο» ( Ship to Ship )μεταφορά πετρελαίου, σε μικρότερα δεξαμενόπλοια που μάλλον είναι ιδιοκτησίας Ευρωπαϊκών συμφερόντων και πελατών( είναι άγνωστο μέχρι στιγμής αν υπάρχουν και Έλληνες ενδιαφερόμενοι). Αυτή η δραστηριότητα πέρα από την οικονομική διάσταση , θα μειώσει σημαντικά και το βάρος και συνεπώς το βύθισμα του πλοίου, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό τη διέλευση του από την Διώρυγα του Σουέζ με τελικό προορισμό το Ιράν, πράγμα που προς το παρόν δεν μπορεί να πραγματοποιήσει διότι με το φορτίο που μεταφέρει υπερβαίνει τις προδιαγραφές που επιτρέπουν την διέλευση από την Διώρυγα.
Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο το Δεξαμενόπλοιο Grace 1 ή καλύτερα πλέον Adrian Daryal 1, να ξεφορτώσει μεγάλο μέρος του φορτίου του σε ένα Ιρανικό δεξαμενόπλοιο τύπου Suezmax, το TOYR 2, το μόνο που διαθέτει το Ιράν, και το οποίο ήταν αγκυροβολημένο αρχικά στη Λαττάκεια της Συρίας και στη συνέχεια εισήχθη στα ναυπηγεία της πόλης Πέντιξ της Τουρκίας για επισκευές. Μία τέτοια εξέλιξη αφενός θα επέτρεπε τις διελεύσεις και των δύο πλοίων από την Διώρυγα του Σουέζ και την επιστροφή τους στο Ιράν, αφετέρου θα αποκλιμάκωνε ως ένα βαθμό την ένταση και τις πιέσεις των ΗΠΑ.
Σε 6 ημέρες θα αποσαφηνιστεί η όλη κατάσταση κατά τον ένα η τον άλλο τρόπο. Έτσι η συνεχής ενημέρωση και η ψυχραιμία είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι γι την αντιμετώπιση της.