AllTimeClassic
Ενόψει των εκλογών η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποπληρώσει σχετικά πρόωρα τα 3,7 δισ. ευρώ από τα 9,7 δισ. ευρώ των συνολικών οφειλών της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). ‘Ετσι αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα θέσει το συγκεκριμένο αίτημα στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η οποία πραγματοποιείται από την Παρασκευή έως την Κυριακή και την ίδια στιγμή θα σταλεί το απαραίτητο αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να εγκρίνει την κατ’ εξαίρεση προεξόφληση του 1/3 του χρέους προς το ΔΝΤ, στα πρότυπα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Εκτός από το επικοινωνιακό μήνυμα που η κυβέρνηση θέλει να περάσει στο εσωτερικό της χώρας για την ανάκαμψη και για το ότι είμαστε σε θέση να πληρώνουμε πρόωρα τα χρέη μας, υπάρχει και ουσιαστικό όφελος από την πρόωρη αυτή αποπληρωμή, διότι θα εξοικονομηθούν περίπου 150 εκατ. ευρώ από τους τόκους που θα γλιτώσει η χώρα μας και θα σταλεί ακόμα ένα θετικό μήνυμα προς τις αγορές, το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού του Δημοσίου και της πιστοληπτικής αξιολόγησής του.
Μάλιστα ετοιμάζεται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) η τρίτη φετινή έξοδος της χώρας στις αγορές, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα.
Στις 26 Απριλίου ο οίκος Standard & Poor’s προβλέπεται ότι θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κατά μία βαθμίδα από Β+ σε ΒΒ-, έτσι ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον οίκο Fitch και έτσι κρίνεται ότι θα προκύψει και η κατάλληλη στιγμή για να επιχειρηθεί μια νέα απόπειρα εύρεσης κεφαλαίων από τις αγορές.
Η έγκριση του ESM είναι αναγκαία, διότι οι δανειακές συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία προσέφυγαν στη δανειακή βοήθειά του προβλέπουν ότι, σε περίπτωση πρόωρης αποπληρωμής του δανείου τους από το ΔΝΤ, θα πρέπει να πληρώσουν άμεσα στον Μηχανισμό την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου τους, εκτός εάν ο τελευταίος αποφασίσει την άρση waiver της συγκεκριμένης υποχρέωσης. Αν η Ελλάδα αποπλήρωνε 3,7 δισ. ευρώ (δηλαδή, 38% του συνόλου) από τα 9,7 δισ. ευρώ του ΔΝΤ χωρίς να εγκριθεί από τον ESM, τότε θα έπρεπε να καταβάλει στον ESM και στον προκάτοχό του, τον EFSF, 72,5 δισ. ευρώ (το 38% των 190,8 δισ. ευρώ που δάνεισαν στη χώρα), πράγμα αδύνατο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για μεγαλύτερες και πιο σταθερές οικονομίες .
Η απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής για την εκταμίευση των 973 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων αλλά και από την κατάργηση της αύξησης επιτοκίου σε κάποιο μέρος του ευρωπαϊκού δανείου του 2ου Μνημονίου, ήταν απαραίτητη για να μπορέσει να δρομολογηθεί η πρόωρη εξόφληση.
Με την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, η προεξόφληση γίνεται με πόρους από νέες εκδόσεις ομολόγων οι οποίες θα έχουν πολύ χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τα δάνεια του Ταμείου.
Τα 3,7 δισ. ευρώ που σχεδιάζεται να αποπληρωθούν άμεσα έχουν επιτόκιο 5,13% και ενέχουν σημαντικό επιτοκιακό και συναλλαγματικό κίνδυνο, ο οποίος δεν υπάρχει δυνατότητα να αντισταθμιστεί με τη χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων (hedging). Η ιδιαιτερότητα αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι το Ταμείο δεν δανείζει σε ευρώ, δολάρια ή κάποια άλλο νόμισμα, αλλά στα λεγόμενα «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» SDR, μια μονάδα που χρησιμοποιούν αποκλειστικά το ΔΝΤ και ορισμένοι άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Η αξία των SDR προκύπτει από τη σταθμισμένη αξία ενός «καλαθιού» νομισμάτων, στο οποίο μετέχουν το δολάριο των ΗΠΑ, το ευρώ, το κινεζικό γουάν, το ιαπωνικό γιέν και η στερλίνα.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να αποπληρωθεί πρόωρα το σύνολο των 9,7 δισ. ευρώ που καλείται να καταβάλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ έως το 2024, ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες έθεσαν «βέτο» στο να μείνουν άδεια τα αποθέματα του δημοσίου, αλλά και στην πλήρη προεξόφληση του Ταμείου, το οποίο όπως είναι σαφές , τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία τον Ιούνιο του 2022, θέλουν να εξακολουθήσει να έχει την ελεγκτική παρουσία του στη χώρα μας ως τεχνικός σύμβουλος των Ευρωπαίων.
Υπενθυμίζεται πως όταν η Ελλάδα πάψει να χρωστάει, θα πάψει να βρίσκεται και υπό έλεγχο. ‘Ετσι η ελληνική πλευρά εξέτασε το ενδεχόμενο να προκαταβάλει στον διεθνή οργανισμό 5 με 5,5 δισ. ευρώ ωστόσο , οι Ευρωπαίοι επέμειναν να προχωρήσει η πρόωρη αποπληρωμή μόνο του ακριβότερου τμήματος του χρέους, δηλαδή των 3,7 δισ. ευρώ, που, όπως προαναφέρθηκε, βαρύνονται με επιτόκιο 5,13%. Από τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, τα 4 δισ. ευρώ έχουν επιτόκιο 2,13% και τα τελευταία 2 δισ. ευρώ λίγο κάτω από 1%.
‘Ετσι το αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την απόφαση του τελευταίου Eurogroup, δίνει νέα ώθηση στην επόμενη έκδοση ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, η οποία όπως φαίνεται θα γίνει στις αρχές Μαΐου.
Η νέα έξοδος στις αγορές θα αποσκοπεί στην άντληση 2 δισ. ευρώ, ώστε ο συνολικός δανεισμός από τους φετινούς κρατικούς τίτλους να φθάσει τα 7 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας έτσι από το πρώτο πεντάμηνο, τον στόχο που είχε θέσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΗΓΕ για το σύνολο του έτους.