Σε επικίνδυνο μείγμα πυρηνικών εξοπλισμών μπορεί να οδηγήσει το ναυάγιο των συνομιλιών Trump-Kim Jong-unΔημοσιεύτηκε Στις

Σε επικίνδυνο μείγμα πυρηνικών εξοπλισμών μπορεί να οδηγήσει το ναυάγιο των συνομιλιών Trump Kim Jong-un,AllTimeClassic

AllTimeClassic

Η αποτυχία των συνομιλιών του Προέδρου Trump με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un και η ως εκ τούτου αδυναμία υπογραφής συμφωνίας που θα έθετε τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που οι ΗΠΑ της έχουν επιβάλλει, δημιούργησε σοβαρούς προβληματισμούς στη Διεθνή Κοινότητα σχετικά με την «επόμενη ημέρα» και τις εξελίξεις που θα επακολουθήσουν. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η δυσμενής εξέλιξη έχει και διεθνείς και εσωτερικές διαστάσεις, ιδιαίτερα για τον  Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος μετά και την κατάθεση ενώπιον Επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου του δικηγόρου του Michael Cohen , συνεχίζει να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα στο εσωτερικό των ΗΠΑ, προβλήματα που θα οξυνθούν όταν δημοσιοποιηθεί και η έκθεση του ειδικού ανακριτή Robert Mueller σχετικά με τις σχέσεις του κ. Trump με τη Ρωσία και την ανάμειξη της τελευταίας υπέρ του στις Προεδρικές εκλογές του 2016.

Ανεξάρτητα από τις διατυπωμένες ήδη διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο χωρών για τα αίτια της αποτυχίας, η πρώτη σοβαρή συνέπεια αφορά στο γεγονός ότι ελλείψει συμφωνίας, η Βόρεια Κορέα θα μπορεί να συνεχίσει την παραπέρα ανάπτυξη του πυρηνικού της προγράμματος, ενώ θα συνεχιστεί η ισχύς των κυρώσεων που της έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ. ΟΙ κίνδυνοι από αυτή την εξέλιξη είναι ορατοί ιδιαίτερα μάλιστα αν θυμηθεί κανείς τις εντάσεις της περιόδου πριν από την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών. Και τούτο γιατί αφενός το ενδεχόμενο της παραπέρα ανάπτυξης του πυρηνικού οπλοστασίου από την Βόρεια Κορέα και  αφετέρου η διατήρηση σε ισχύ των κυρώσεων σε συνδυασμό και με μία επιθετική ρητορική από την πλευρά του Αμερικανού Προέδρου αντίστοιχη των πρώτων ημερών της Προεδρίας του συνιστούν ένα επικίνδυνο « μείγμα». Παράλληλα η συνέχεια της ισχύος των κυρώσεων αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με άλλες χώρες με πρώτη την Νότια Κορέα, ο πρόεδρος της οποίας Moon Jae-in είχε εκφράσει την βούληση του για την ανάπτυξη τέτοιων σχέσεων με τον Βόρειο γείτονα του.

Η δεύτερη σοβαρή συνέπεια αφορά κυρίως τον Πρόεδρο Trump αφού το καθεστώς του κ. Kim Jong-un στη Βόρεια Κορέα δεν επιτρέπει «γκρίνιες» και κριτική. Ήδη ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιμετωπίζει τα πυρά των πολιτικών του αντιπάλων  σχετικά με την επιπόλαιη,όπως την χαρακτηρίζουν, προετοιμασία της συνάντησης που βασίστηκε μόνο στην προσωπική σχέση και τις διαπραγματευτικές ικανότητες των δύο ηγετών, ενώ Δημοκρατικοί και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο κατηγόρησαν τον Αμερικανό Πρόεδρο, ότι δέχθηκε χωρίς καμία επιφύλαξη την εκδοχή του Kim σχετικά με την περίπτωση του Otto Warmier Αμερικανού φοιτητή που πέθανε το 2017 αφού είχε φυλακιστεί στη Βόρεια Κορέα. Υπήρξαν βέβαια και κριτικές που απέδωσαν την βεβιασμένη και χωρίς προετοιμασία συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Ηγέτη της Βορείου Κορέας στην ανάγκη του πρώτου να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιούργησε η κατάθεση του δικηγόρου του κ. Michael Cohen σε Επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου,  με μία θεαματική ενέργεια που χωρίς αμφιβολία θα ήταν η επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέλλον επιφυλάσσει εξελίξεις. Το σε ποια κατεύθυνση θα είναι οι εξελίξεις αυτές θα φανεί σύντομα.