AllTimeClassic
Ένα σημαντικό γεγονός για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία σε συνδυασμό με τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο μπορεί να αποβούν καθοριστικά για το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Όπως έγινε γνωστό, ο Τούρκος Πρόεδρος κύριος Τ. Ερντογάν αποφάσισε την διαγραφή του πρώην Υπουργού Εξωτερικών και πρώην Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και τριών ακόμη υψηλόβαθμων στελεχών από το κόμμα ΑΚΠ του οποίου είναι Πρόεδρος. Η διαγραφή του κ. Νταβούτογλου και των τριών στελεχών αποφασίστηκε μετά την συνεχή,τον τελευταίο καιρό, κριτική που ασκούν στον Τούρκο Πρόεδρο για επιλογές και αποφάσεις του , ξεκινώντας από την επιμονή του να ζητήσει επαναληπτικές εκλογές στο Δήμο της Κωνσταντινούπολης στις οποίες όμως ηττήθηκε κατά κράτος.
Με δεδομένη τη θέση του κ. Νταβούτογλου και των άλλων στελεχών στην ιεραρχία του κόμματος ΑΚΠ και κατ’ επέκταση στη δημόσια ζωή της Τουρκίας, η διαγραφή τους σηματοδοτεί την αρχή εξελίξεων που θα επηρεάσουν την μελλοντική πορεία του κόμματος δρομολογώντας , ενδεχομένως και ευρύτερες εξελίξεις στην πολιτική ζωή της χώρας. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα σχετικά με τον τρόπο που θα αντιδράσει ο Πρόεδρος κ. Ερντογάν, ο οποίος μετά την σοβαρή ήττα που υπέστη στις επαναληπτικές εκλογές για τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης, αντιμετωπίζει και σοβαρό πρόβλημα αμφισβήτησης από διακεκριμένα στελέχη του κόμματος του, που αντικατοπτρίζεται στη στάση των τεσσάρων διαγραφέντων στελεχών.
Δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη αν η προσπάθεια του κ. Ερντογάν να καλύψει την σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει και να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από αυτήν, τον οδηγήσει σε ακόμη πιο επιθετική πολιτική εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας. Το «σκηνικό» για ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει στηθεί . Από τη μία πλευρά οι συνεχιζόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, και από την άλλη, οι προκλήσεις κατά της Ελλάδας με τον γνωστό πλέον χάρτη με τις Τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο που αναρτήθηκε σε όλες τις στρατιωτικές σχολές της χώρας , και τις σχεδιασθείσες για το τρέχον διήμερο στρατιωτικές ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου, συνθέτουν μία επικίνδυνη εικόνα ιδιαίτερα μάλιστα αφού και η Ελλάδα απαντώντας στην Τουρκική παρανομία και πρόκληση δέσμευσε νόμιμα, για στρατιωτικές ασκήσεις την ίδια περιοχή. Έτσι οι Ελληνικές δυνάμεις θα είναι, καθ’ όλη τη διάρκεια των ασκήσεων αντιμέτωπες με τις Τουρκικές, γεγονός που λόγω της νοοτροπίας της Τουρκίας , αυξάνει τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου.
Μια τέτοια εξέλιξη , όσο απευκταία και αν είναι για την Ελλάδα, θα εξυπηρετούσε τον Πρόεδρο της Τουρκίας αφού, πρώτον θα αποσπούσε την προσοχή των Τούρκων πολιτών από τις δυσμενείς για την εικόνα του εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος του, και κατ’ επέκταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, συσπειρώνοντας ταυτόχρονα στη βάση των ανθελληνικών αισθημάτων πολλούς Τούρκους πολίτες και δεύτερον με δεδομένο ότι ενός επεισοδίου έπονται διαπραγματεύσεις τις οποίες επιδιώκει η Τουρκία για να επιβάλλει τις απόψεις της ,θα έδινε την δυνατότητα στον κ. Ερντογάν να μιλήσει, προδικάζοντας το αποτέλεσμα, για διπλωματικές νίκες κατά των Ελλήνων. Και για αυτό το ενδεχόμενο, το σκηνικό έχει στηθεί με τις κατά καιρούς δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για τις νίκες του Τουρκικού στρατού κατά του Ελληνικού το 1922 και την καταστροφή της Σμύρνης , με αποκορύφωμα τις τελευταίες δηλώσεις του ιδίου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, κατά τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων στην Τουρκία.
Όμως η ιστορία έχει διδάξει ότι όσοι ηγέτες δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τα σημεία των καιρών που τους αφορούσαν και συνέχιζαν να παρασύρονται από την «μέθη» της ισχύος τους , οδηγήθηκαν στην καταστροφή. Και ο κ. Ερντογάν αν συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά του στην Κυπριακή ΑΟΖ, αν συνεχίσει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, θα δείξει ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία ηγετών, αφού θα φανεί ότι δεν λαμβάνει υπόψη του τα σημεία των καιρών που τον αφορούν και ξεκίνησαν με την ήττα του στις εκλογές για τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης και συνεχίζονται με την σοβαρή κρίση στο κόμμα του με την διαγραφή Νταβούτογλου και των υπολοίπων. Τα γεγονότα αυτά που σε συνδυασμό και με μία πολύ δύσκολη εσωτερική κατάσταση που εδώ και καιρό σοβεί στις Τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις, επηρεάζουν αρνητικά την μέχρι σήμερα παντοδυναμία του, πράγμα που σε μία κρίση που μάλιστα θα έχει προκαλέσει ο ίδιος, μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ο ίδιος επιδιώκει.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το διήμερο είναι κρίσιμο για το Αιγαίο, την Ελλάδα και το μέλλον των Ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η κρισιμότητα όμως αυτή, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι εξελίξεις θα είναι δυσμενείς για την Ελλάδα, όσο και αν αυτό επιδιώκει η Τουρκία. Άλλωστε η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχή αντιμετώπιση μιας κρίσης εφόσον αυτή προκύψει.