AllTimeClassic
Μετά την επίσκεψη του στα κατεχόμενα εδάφη στην Κύπρο και τα όσα απαράδεκτα δήλωσε στη διάρκεια της ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας κ. Χ. Ακάρ, συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις του και κατά την επίσκεψη του στη φρεγάτα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που συνοδεύει το πλοίο –γεωτρύπανο «Γιαβούζ».
Επαναλαμβάνοντας τα όσα έχει ήδη δηλώσει περί προστασίας των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, προσέθεσε και νέες προκλητικές ατάκες που όμως αποκαλύπτουν, για πολλοστή φορά, τις Τουρκικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις. Η πρώτη αφορά στην προβολή της Τουρκικής ισχύος και στις δυνατότητες της , που διαφαίνεται μέσα από την φράση-απειλή του «…να μην δοκιμάσει κανείς τη δύναμη μας….». Βέβαια η προβολή της ισχύος και μάλιστα κατά τρόπο αλαζονικό , υπήρξε κύριο χαρακτηριστικό των πασάδων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Ακάρ, πρόεδρος Ερντογάν φιλοδοξεί να αναβιώσει , αλλά και ορισμένων εκπροσώπων της μετέπειτα Κεμαλικής Τουρκίας την οποία φυσικά ο Τούρκος Πρόεδρος φιλοδοξεί να καταργήσει. Όπως όμως έχει αποδειχθεί από την ιστορία σε πολλές περιπτώσεις η ισχύς αντιμετωπίζεται με επιτυχία όταν υπάρχει ευφυής σχεδιασμός. Ας το έχει κατά νου αυτό ο Τούρκος Υπουργός και οι συνάδελφοι του.
Η δεύτερη αφορά στην προβολή του μεγέθους της Τουρκίας ως λόγου για τον οποίο η χώρα διεκδικεί σημαντικό μερίδιο στην διαχείριση και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και πιστοποιείται από την φράση «….Να μην περιμένει κανείς πως η Τουρκία των 82 εκατομμυρίων και η « Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δεν θα κάνουν κάτι όταν εκείνοι θα κάνουν γεωτρήσεις…». Αν και ο πληθυσμιακός όγκος της Τουρκίας την καθιστά στα μάτια πολλών χωρών και εμπορικών εταιρειών ελκυστική αγορά, η επίκληση του στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύει έναν από τους λόγους στους οποίους βασίζεται η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Αυτός ο διαρκώς αυξανόμενος, λόγω των επικρατούντων μουσουλμανικών εθίμων, πληθυσμιακός όγκος αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να απασχολεί την Ελλάδα , την Κύπρο αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ και όχι μόνο.
Η τρίτη αναφέρεται στην χρήση του όρου « Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» που είναι βέβαια ο τίτλος που έχει επιβληθεί από την Τουρκία και που υποδηλώνει τα διχοτομικά σχέδια της, σχέδια που δυναμιτίζουν τις προσπάθειες για δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία θα συναινούσε μόνο «λύση» που θα βασιζόταν σε χαλαρή ομοσπονδία στην ουσία δύο ανεξαρτήτων κρατών, απλά και μόνο γιατί μία τέτοια «λύση» εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.
Η τέταρτη αφορά στη χρήση της λέξης «εκείνοι» στην αναφορά του για την διεξαγωγή των γεωτρήσεων. Και βέβαια ο Τούρκος Υπουργός είχε κατά νου, πρωτίστως τους Έλληνες και τους Κυπρίους, προφανώς όμως χρησιμοποιώντας την λέξη «εκείνοι» θέλησε να συμπεριλάβει στην εμβέλεια των απειλών του και τις ξένες εταιρείες που διεξάγουν τις γεωτρήσεις και φυσικά τις χώρες τη σημαία των οποίων φέρουν οι εταιρείες αυτές, δηλ. κυρίως τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Εδώ όμως βρίσκεται και ένα από τα «κλειδιά» της όλης υπόθεσης , που δεν είναι άλλο από την απάντηση στο ερώτημα αν θα υπάρξει ακόμη πιο δυναμική αντίδραση –απάντηση στις Τουρκικές προκλήσεις και ενδεχόμενες παραπέρα ενέργειες, από τις χώρες αυτές ή θα υπάρξουν «παραινέσεις» για διάλογο και διαπραγματεύσεις , μέσα στο αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί , λόγω της συνολικής Τουρκικής συμπεριφοράς των τελευταίων εβδομάδων. Η Τουρκία φυσικά αυτό επιθυμεί γιατί θεωρεί ότι μέσα από μια τέτοια διαδικασία θα μπορέσει να επιβάλλει τις απόψεις της.
Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο σχετικά με το τι θα συμβεί!