Παραλήρημα Ερντογάν με φόντο τις πετρελαιοπηγές της Βόρειας Συρίας,εξέλιξη που δεν βλέπουν με πολύ καλό μάτι οι ΗΠΑ και η Ρωσία.Δημοσιεύτηκε Στις


AllTimeClassic

Οι  σοβαρές  απειλές που εκτόξευσε κατά των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν μετά την υιοθέτηση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του Αμερικανικού Κογκρέσου του ψηφίσματος για την Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915, αποκαλύπτουν ως ένα βαθμό τη μελλοντική στρατηγική της Τουρκίας .

Η σημασία της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι ,αναμφισβήτητα, τεράστια και για το μέγεθος του εγκλήματος, αλλά και γιατί μέσα από αυτές τις θηριωδίες αποκαλύφθηκε η στρατηγική της Τουρκίας και των Νεότουρκων ένα άλλο μέρος της οποίας στόχευσε και στους Έλληνες του Πόντου, αλλά και στους Έλληνες της Μικράς Ασίας και ειδικότερα της Σμύρνης. 

Όμως με αφορμή την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την Γενοκτονία των Αρμενίων, ο Τούρκος Πρόεδρος βρήκε  την ευκαιρία να εκτοξεύσει και άλλες απειλές για ένα θέμα που έχει μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ και όχι μόνο. Πρόκειται για την φράση του κ. Ερντογάν,σύμφωνα με την οποία οι Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στα Τουρκο-Συριακά σύνορα μπορούν να φθάσουν ως την πόλη της Ράκκα, αν το θελήσει ο ίδιος και η Τουρκική ηγεσία. Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επιχείρησης  θα επέκτεινε τα όρια της «ζώνης ασφαλείας» με αποτέλεσμα να συμπεριληφθούν σε αυτήν, πέρα από τη Ράκκα και άλλες περιοχές της Βόρειας Συρίας στις οποίες βρίσκονται οι 400 πετρελαιοπηγές της χώρας, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στην περιοχή Deyz-ez-Zor . Ένα δε σημαντικό τμήμα των πετρελαιοπηγών αυτών ελέγχεται από τους Κούρδους.

Ο κ. Ερτογάν με το νέο παραλήρημα του αποκάλυψε ίσως αυτή τη φορά πιο καθαρά,ότι το πραγματικό ενδιαφέρον της Τουρκίας για τη Βόρεια Συρία δεν περιορίζεται στους Κούρδους αλλά εκτείνεται στον πλήρη έλεγχο της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου περιοχής της Βόρειας Συρίας, σημαντικό τμήμα της οποίας  ελέγχεται από τους Κούρδους .

Χαρακτηρίζοντας τους Κούρδους ως τρομοκράτες που συνεργάζονται με το Κουρδικό κόμμα PKK στην Τουρκία, που όπως είναι γνωστό έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση, και στρέφοντας τις Τουρκικές  στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον τους ο Τούρκος Πρόεδρος, αποβλέπει στον πλήρη έλεγχο της Ράκα και της ευρύτερης περιοχής, ώστε στην ουσία να θέσει υπό τον έλεγχο του τα πετρέλαια της περιοχής, τα οποία ως σήμερα εκμεταλλεύονται οι Κούρδοι δίνοντας ένα σημαντικό ποσοστό στον Πρόεδρο Άσσαντ, και κρατώντας το υπόλοιπο για την κάλυψη των δικών τους αναγκών.

Βέβαια τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία δεν βλέπουν με πολύ καλό μάτι μια τέτοια εξέλιξη που θα ενίσχυε αρκετά τον απρόβλεπτο πλέον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ερντογάν, και θα του επέτρεπε να εισέλθει στον πετρελαϊκό συσχετισμό δυνάμεων, διαδραματίζοντας ρόλο και θέσεις που δύσκολα μπορούν επί του παρόντος να προβλεφθούν.  Ως εκ τούτου θα ήθελαν να ελέγχουν τις κινήσεις των Τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.Έτσι  ίσως εξηγούνται και οι μικτές Ρωσο-Τουρκικές περιπολίες στη «ζώνη ασφαλείας» αλλά και η παραμονή έστω μικρού αριθμού Αμερικανών στρατιωτών στο Συριακό έδαφος.

Οι εξελίξεις στη Βόρεια Συρία θα είναι καθοριστικές για το μέλλον όχι μόνο της Συρίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.