Photo circleofblue.org
AllTimeClassic
Το νέο πλήγμα που επέφερε προχθές ο Λίβυος ηγέτης,στρατάρχης Χάφταρ στην Τουρκία , όταν η Εθνική Αεροπορία της χώρας ,που τελεί υπό τις διαταγές του, κατέστρεψε στη διάρκεια επιδρομής στη βάση της Μισράτα, που χρησιμοποιείται από την θεωρούμενη νόμιμη Κυβέρνηση της Λιβύης , σημαντικό φορτίο όπλων , ήταν σημαντικό διότι πέρα από την επιχειρησιακή διάσταση του σε σχέση με τις εξελίξεις στη Λιβύη, κατέδειξε για μία ακόμη φορά και την ανάμειξη της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, προκειμένου φυσικά να εξυπηρετήσει τους δικούς της σκοπούς .
Κατ’ αρχήν το Ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε τα όπλα που καταστράφηκαν σχεδόν στο σύνολο τους κατά την αεροπορική επιδρομή, προερχόταν από την Άγκυρα. Κατά δεύτερο λόγο , το αεροσκάφος , πέρα από τα όπλα και τα πυρομαχικά, μετέφερε και σημαντικό αριθμό ισλαμιστών μαχητών από αυτούς που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία και που διαθέτουν στρατιωτική εμπειρία από την συμμετοχή τους στον πόλεμο στη Συρία, προκειμένου να ενισχύσουν της δυνάμεις της θεωρούμενης νόμιμης Κυβέρνησης της Λιβύης, που, όπως είναι γνωστό, ελέγχεται πλήρως από την « Μουσουλμανική Αδελφότητα», στην αντιπαράθεση τους με τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ ο οποίος, όπως είναι επίσης γνωστό, φιλοδοξεί να καταλάβει την εξουσία στη χώρα και να καταργήσει το υπάρχον ισλαμικό καθεστώς.
Η Τουρκία υποστηρίζει την θεωρούμενη ως νόμιμη Κυβέρνηση της Λιβύης, λόγω του γεγονότος ότι αυτή είναι στην ουσία «όργανο» της Μουσουλμανικής αδελφότητας με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος κ. Ερντογάν διατηρεί πολύ στενές σχέσεις, αφού άλλωστε και οι δύο ανήκουν στο δόγμα των Σουνιτών Μουσουλμάνων. Ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι η υπάρχουσα ισλαμική Κυβέρνηση της Λιβύης θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα, καθυστερώντας ή κι αρνούμενη να προβεί στην οριοθέτηση ΑΟΖ και αφήνοντας έτσι σε κενό το θέμα της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων που βρίσκονται νοτιοδυτικά της Κρήτης ( υπό αυτή την έννοια δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός οι προχθεσινές δηλώσεις και η παρουσίαση του γνωστού χάρτη από την πλευρά του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου).
Όμως αυτή η «υποχθόνια» σκέψη του Τούρκου Προέδρου, πέρα από την διάσταση που αφορά την Ελλάδα, συνιστά και «εχθρική» κίνηση προς τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, που ενδιαφέρονται να αναδείξουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας- οι Ελληνικές εξυπηρετούν τον στόχο αυτό- ώστε να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις Ρωσικές πηγές ενέργειας.
Εξίσου σημαντική «εχθρική» κίνηση προς τις ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και όλες τις χώρες που έχουν θρηνήσει θύματα από τις τρομοκρατικές ενέργειες των ισλαμιστών, συνιστά και η υπόθαλψη ισλαμιστών μαχητών στην Τουρκία και η «εξαγωγή» τους για την στήριξη ισλαμικών δυνάμεων σε τρίτες χώρες , όπως στην περίπτωση της Λιβύης.Βέβαια ο Πρόεδρος της Τουρκίας , δείχνει να υπερεκτιμά τις δυνατότητες του και να θεωρεί ότι μπορεί να πράττει ανενόχλητος, ότι εκείνος πιστεύει και επιθυμεί. Και μπορεί αυτό , προς το παρόν να συμβαίνει , τουλάχιστον ως ένα βαθμό. Ας μη λησμονεί όμως ότι όπως λέει και ο σοφός λαός « ..έχει ο καιρός γυρίσματα..». Άλλωστε ένα δείγμα αυτής της αλήθειας έλαβε ήδη μετά το αποτέλεσμα των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, όπου όπως όλοι γνωρίζουν ηττήθηκε κατά κράτος. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ας έχει κατά νου την φράση του αρχαίου Αθηναίου ρήτορα Δημοσθένη, σύμφωνα με την οποία : « Το μέλλον άδηλον πάσιν ανθρώποις» .