AllTimeClassic
Η τύχη χαμογέλασε περισσότερο στην Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας κυρία Τερέζα Μέι αφού απορρίφθηκε με ψήφους 325 κατά και 306 υπέρ,στην σημερινή ψηφοφορία, η πρόταση δυσπιστίας που όπως είναι γνωστό, είχε χθες καταθέσει ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn, αμέσως μετά το πολύ αρνητικό για την Βρετανίδα Πρωθυπουργό , αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την Συμφωνία σχετικά με το BREXIT.
Φυσικά η απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας δεν μεταβάλλει τις δυσμενείς συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η κυρία May. Απλά επιτρέπει στη Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας να εξετάσει κάποιες εναλλακτικές λύσεις, με στόχο να επιτύχει στο άμεσο μέλλον τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής των Κοινοτήτων, για τον τρόπο με τον οποίο η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επίσης και για το νέο πλαίσιο στο οποίο θα τοποθετηθούν οι σχέσεις της χώρας με την ΕΕ στην μετά BREXIT εποχή.
Η πρώτη επιλογή της Πρωθυπουργού είναι να επιστρέψει για μία ακόμη φορά στις Βρυξέλλες και, εκμεταλλευόμενη το πολύ αρνητικό για την ίδια και τη Συμφωνία αποτέλεσμα της ψηφοφορίας , να ζητήσει παραπέρα τροποποιήσεις και βελτιώσεις κυρίως σε ότι αφορά τις διατάξεις της Συμφωνίας που αφορούν το ζήτημα των συνόρων στην Ιρλανδία. Βέβαια αξιωματούχοι της Ε.Ε εμφανίζονται , προς το παρόν τουλάχιστον, αρνητικοί στο ενδεχόμενο αλλαγών και νέων παραχωρήσεων προς τη Μεγάλη Βρετανία.
Η δεύτερη επιλογή αφορά στη αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία. Πρακτικά αυτό σημαίνει έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου και άμεση υπαγωγή στους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου. Υπάρχουν όμως πολλοί Βρετανοί βουλευτές που είναι αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η Τρίτη επιλογή αφορά στην υιοθέτηση του μοντέλου σχέσεων με την ΕΕ που ισχύει για την Νορβηγία, με μία προσθήκη. Η Νορβηγία είναι ένα από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελευθέρου Εμπορίου ( European Free Trade Association, EFTA) στην οποία συμμετείχε και η Μεγάλη Βρετανία ως το 1973 που προσχώρησε στην τότε ΕΟΚ, σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι ενώ δεν είναι μέλος της ΕΕ η Νορβηγία και δεν συμμετέχει στην Τελωνειακή Ένωση ,συμμετέχει μόνο στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά. Η προσθήκη συνίσταται στο να επιστρέψει η Μεγάλη Βρετανία στην EFTA και να παραμείνει και στην Τελωνειακή Ένωση και στην ενιαία αγορά. Αν και μία τέτοια λύση θα περιόριζε τις δυσμενείς συνέπειες του BREXIT, προσκρούει στο γεγονός ότι αρκετοί Νορβηγοί αξιωματούχοι είναι αντίθετοι στην επιστροφή της Μεγάλης Βρετανίας στην EFTA.
Η Τέταρτη επιλογή αφορά στην παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ. Το ενδεχόμενο αυτό στηρίζουν πολλοί βουλευτές του Εργατικού κόμματος , θεωρώντας ότι μία τέτοια εξέλιξη, θα βοηθούσε τον επιχειρηματικό τομέα και θα συνέβαλλε στην αντιμετώπιση του ζητήματος με τα σύνορα στην Ιρλανδία.
Τέλος η Πέμπτη επιλογή αφορά στο ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος επιλογή που όμως θα προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών οπαδών του BREXIT που θεωρούν το θέμα λήξαν με το δημοψήφισμα του 2016.
Ανεξάρτητα όμως από τις επιλογές αυτές, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας θα πρέπει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες όπου πριν διαπραγματευτεί τις οποιεσδήποτε αλλαγές στη Συμφωνία, θα πρέπει να αναλύσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη χώρα της, σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές θέσεις για το BREXIT. Ήδη η Γαλλία και η Γερμανία δείχνουν διατεθειμένες να αναβάλουν για ένα χρονικό διάστημα την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε, πράγμα που συνιστά μια καλή ευκαιρία για την κυρία May, αν φυσικά την εκμεταλλευτεί σωστά.