Του Γιώργου Δημητρακόπουλου
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Αθήνα κυρίου Τζ. Πάϊατ σχετικά με την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στις Ελληνικές εκλογές και την ανάμειξη της στις εκκλησιαστικές υποθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης( βλ. υπόθεση με την Εκκλησία της Ουκρανίας) που δικαιολογημένα, προκάλεσαν σάλο είναι άξιες προσοχής γιατί τοποθετούν και την Ελλάδα στο στόχαστρο των Ρωσικών δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο, που οι ΗΠΑ ερευνούν και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν, αλλά και γιατί με τον τρόπο αυτό καταδεικνύουν μία από τις πρώτες προτεραιότητες της πολιτικής των ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια.
Το ζήτημα της Ρωσικής δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο έλαβε , όπως είναι γνωστό, τεράστιες διαστάσεις στις ΗΠΑ, μετά τις Προεδρικές εκλογές του 2016 και την επίσημη έρευνα που διεξάγεται για τις επαφές συνεργατών του αλλά και του ιδίου του σημερινού Προέδρου Trump με Ρώσους αξιωματούχους, με σκοπό την εξασφάλιση Ρωσικών παρεμβάσεων ώστε το Αμερικανικό εκλογικό σώμα να επηρεαστεί και να στραφεί υπέρ του υποψηφίου τότε D. Trump. Ήδη στα πλαίσια της έρευνας, πέρα από ορισμένους συνεργάτες του Αμερικανού Προέδρου, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε αρκετούς Ρώσους που με βάση την έρευνα θεωρούνται αναμεμειγμένοι στην υπόθεση αυτή.( Σύμφωνα με πληροφορίες ο ειδικός ανακριτής κ, Robert Mueller έχει ήδη ολοκληρώσει την έρευνα του και συντάξει το σχετικό πόρισμα, η δημοσιοποίηση του οποίου συζητείται).
Οι ΗΠΑ ανησυχούν και παρακολουθούν τις Ρωσικές δραστηριότητες στον Κυβερνοχώρο (κυβερνο-επιθέσεις, συλλογή πληροφοριών, διασπορά ψευδών ειδήσεων) γιατί έχουν διαπιστώσει ότι η Ρωσία αφενός ακολουθεί μια επιθετική τακτική χρησιμοποιώντας τις πολλές πληροφορίες που συγκεντρώνει μέσα από τις κυβερνο-επιθέσεις προκειμένου να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, (βλ. Πρόσφατες σχετικές ανησυχίες Προέδρου Γαλλίας Ε. Μακρόν και Προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τούσκ) σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα που κρατούν για τον εαυτό τους όσες πληροφορίες συλλέγουν μέσα από κατασκοπευτικές επιθέσεις και δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, αφετέρου διότι οι Ρωσικές κυβερνο-επιθέσεις, με βάση τις αντίστοιχες στην Εσθονία το 2007, στη Γεωργία στη διάρκεια του πολέμου το 2008 και τελευταία στην Ουκρανία, έχουν ως στόχο κρατικούς θεσμούς, τράπεζες και μονάδες παραγωγής ενέργειας.
Βέβαια αντίστοιχες ανησυχίες έχουν οι ΗΠΑ και για τις Κινέζικες επιθέσεις στον Κυβερνοχώρο αν και θεωρούν ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα σχετικά με τον τρόπο που αναπτύσσουν τις δραστηριότητες τους στο διαδίκτυο. Η τοποθέτηση του Rob Joyce, πρώην Συμβούλου του Λευκού Οίκου για τα θέματα του κυβερνοχώρου και στελέχους της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), σε μία ημερίδα που οργάνωσε η έγκριτη Αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, τον Δεκέμβριο του 2018 με θέμα την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο είναι ενδεικτική των Αμερικανικών ανησυχιών. Ο κύριος Joyce υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι τελευταία παρατηρείται μία έξαρση των Κινεζικών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο που έχει ως στόχο σημαντικές υποδομές γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί ότι προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές πιο μαζικές τέτοιες επιθέσεις. Τα σχόλια του Αμερικανού Αξιωματούχου διατυπώθηκαν λίγο πριν την απαγγελία κατηγοριών σε Κινέζους για την συμμετοχή τους σε επιχείρηση κατασκοπείας μέσα από το διαδίκτυο που είναι γνωστή με την ονομασία « Cloudhopper» και που είχε ως στόχο εταιρείες παρόχων υπηρεσιών στον τομέα της τεχνολογίας και τους πελάτες τους.
Παράλληλα η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Αμερικανικής Γερουσίας διεξήγαγε ακροάσεις σχετικά με την κατασκοπευτική δραστηριότητα της Κίνας στο διαδίκτυο εναντίον των ΗΠΑ. Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να τοποθετούνται και οι διώξεις σε βάρος στελεχών της Κινέζικης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και άλλων σχετικών προϊόντων Huawei η οποία όπως και κάποιες άλλες εταιρείες της Κίνας έχουν αναπτύξει το ισχυρό δίκτυο 5G που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι παρέχει τεράστιες δυνατότητες συλλογής μυστικών πληροφοριών μέσω επιθέσεων στο διαδίκτυο.
Οι ΗΠΑ στα πλαίσια του αρκετά έντονου ανταγωνισμού με την Ρωσία έχουν ως προτεραιότητα τους την διασφάλιση της ενότητας του συμμαχικού «οικοδομήματος» τους ένα σημαντικό μέρος της οποίας εξαρτάται και από την προστασία των Συμμαχικών χωρών από πιθανές επιθέσεις μέσω διαδικτύου σε βάρος τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή την περίοδο υπολογίζουν πολύ στην συνεργασία με την Ελλάδα και λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και λόγω των νέων ενεργειακών πόρων που υπάρχουν στην περιοχή μας και λόγω των οριακών πλέον σχέσεων με την Τουρκία, της οποίας την έπαρση θα ήθελαν να περιορίσουν αισθητά. Υπό αυτήν την έννοια οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη συνιστούν και μία προειδοποίηση προκειμένου η χώρα να θωρακιστεί απέναντι σε μελλοντικές κυβερνο-επιθέσεις και με τον τρόπο αυτό να αποφευχθούν δυσάρεστα αποτελέσματα και για την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ.