Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη
Ο κόσμο μας κατοικείται από εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι έχουν διαφορετικό δείκτη ευφυΐας ο καθένας και προφανώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι ως ένα βαθμό είναι έξυπνοι, ενώ είναι σχεδόν απίθανο κάποιες από τις σκέψεις τους στο δικό τους μυαλό, να μην θεωρούνται έξυπνες και πρωτότυπες από τους ίδιους.
Η πραγματική ευφυΐα όμως και η ευελιξία που τη συνοδεύει, ιδιαίτερα σε επαγγελματικό επίπεδο είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, σύμφωνα με τον Independent και μπορεί να αποδειχθεί σε προνόμιο γι’αυτόν που επέλεξε πραγματικά έξυπνους συνεργάτες.
Συχνά όμως, αυτοί που είναι λιγότερο έξυπνοι, έχουν κάποιες αντιδράσεις και κάποιες συνήθειες, οι οποίες μπορούν ν’αποδειχθούν καταστροφικές σε συγκεκριμένες περιστάσεις.
Αυτές είναι οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ έξυπνων και ανόητων ανθρώπων.
1.Οι ανόητοι άνθρωποι κατηγορούν τους άλλους για τα δικά τους λάθη
Είναι κάτι το οποίο είναι μη επαγγελματικό και κάτι που οι έξυπνοι άνθρωποι ποτέ δεν κάνουν. Όταν κάθε φορά επιχειρείς να φορτώσεις τα λάθη σου σε άλλους, γίνεται εμφανές σε όλους ότι δεν διαθέτεις το βαθμό ευφυίας που θα περίμεναν.
Στους ανόητους ανθρώπους δεν αρέσει ν’ αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα λάθη τους και βρίσκουν πιο εύκολο να βυθίζονται στην μεμψιμοιρία και να κατηγορούν τους άλλους.
Ο συγγραφέας του βιβλίου ”Συναισθηματική Νοημοσύνη 2-0”το οποίο έχει γίνει μπέστ σέλερ, Τράβις Μπράντμπερι,εξηγεί πως ακριβώς χαρακτηρίζεται αυτή η συμπεριφορά.
”Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να κατηγορείς τους άλλους. Γίνε υπεύθυνος. Αν είχες οποιαδήποτε ευθύνη σε κάτι που πήγε στραβά, αναγνώρισέ το.
Οι έξυπνοι άνθρωποι αναγνωρίζουν και καταλαβαίνουν ότι κάθε λάθος ή μια αποτυχία, είναι μια καλή ευκαιρία για να μάθουν να το κάνουν καλύτερα την επόμενη φορά”.
Σύμφωνα με μια νευρολογική μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στην Αμερική, ο καθηγητής Τζάισον Μόσερ απέδειξε ότι τα μυαλά έξυπνων ανθρώπων αντιδρούν διαφορετικά στα λάθη.
2.Οι ανόητοι πρέπει πάντα να έχουν δίκαιο
Σε μια σύγκρουση ή μια διαφωνία, οι έξυπνοι άνθρωποι, πιο γρήγορα κατανοούν και συναισθάνονται τη θέση των άλλων και μπορούν να αξιολογήσουν σωστά τα επιχειρήματά τους, αν αυτά είναι σωστά να τα ενσωματώσουν στις σκέψεις τους και να ξανασκεφτούν τις απόψεις τους ανάλογα.
Ένα σίγουρο σημάδι ευφυίας είναι η ικανότητα να βλέπεις και να καταλαβαίνεις πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία, καθώς οι έξυπνοι άνθρωποι έχουν ανοιχτό μυαλό προς νέες πληροφορίες και εναλλασσόμενες παραμέτρους. Ενώ οι ανόητοι συνεχίζουν να επιχειρηματολογούν με τις ίδιες απόψεις, χωρίς να μετακινούνται καθόλου από την αρχική τους θέση, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ισχυρά επιχειρήματα τους έχουν παρουσιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να παρατηρήσουν, ότι ο άλλος άνθρωπος μπορεί να είναι πιο έξυπνος και πιο ικανός.
Αυτή η υπερεκτίμηση ονομάζεται Dunning-Kruger effect ”η αυτοπεποίθηση των ανεπαρκών” δηλαδή ο ανόητος δεν καταλαβαίνει ότι είναι ανόητος και είναι «μια γνωστική διαταραχή, όπου άνθρωποι που γνωρίζουν ελάχιστα για ένα συγκεκριμένο θέμα πιστεύουν πως έχουν περισσότερες γνώσεις από τους πραγματικούς γνώστες».
Σύμφωνα με τη μελέτη των καθηγητών Ντάνινγκ και Κρούγκερ του Πανεπιστημίου Κορνέλ, για την οποία κέρδισαν το βραβείο ΙgNobel του 2000:
- Τα ανίκανα άτομα τείνουν να υπερτιμούν το επίπεδο της ικανότητάς τους.
- Τα ανίκανα άτομα δεν αναγνωρίζουν την πραγματική ικανότητα των άλλων ατόμων.
- Τα ανίκανα άτομα δεν αναγνωρίζουν το μέγεθος της ανικανότητάς τους.
- Μόνο όταν εκπαιδευτούν ώστε να βελτιώσουν ουσιαστικά το επίπεδο ικανότητάς τους, τα άτομα αυτά αναγνωρίζουν και παραδέχονται το πόσο άσχετοι ήταν προηγουμένως.
Τα τεστ στα οποία υπέβαλαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ (στους τομείς των γραμματικών δεξιοτήτων, της λογικής και του χιούμορ) κατέδειξαν επίσης ότι εκείνοι που διαθέτουν πραγματικές ικανότητες έχουν και την τάση να υποτιμούν το επίπεδο των δεξιοτήτων τους.
Ο Ντάνιγκ επίσης έγραψε, ότι αν είσαι ανίκανος δεν μπορείς να ξέρεις ότι είσαι ανίκανος.Οι ικανότητες που χρειάζονται για να δώσεις την σωστή απάντηση, είναι ακριβώς οι ίδιες που χρειάζονται για να καταλάβεις, τι είναι μια σωστή απάντηση, λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι έξυπνοι άνθρωποι πρέπει να θεωρούν ότι οι άλλοι έχουν πάντα δίκαιο, αλλά ν’ ακούν προσεκτικά και εκτιμούν όλα τα επιχειρήματα πριν πάρουν κάποια απόφαση.
3.Οι ανόητοι άνθρωποι σε συγκρούσεις αντιδρούν με θυμό και επιθετικότητα
Πολλές φορές ακόμη και οι πολύ έξυπνοι άνθρωποι, μπορεί να βρεθούν σε κατάσταση έντονου θυμού. Αλλά για τους ανόητους αυτό είναι απλά καθημερινότητα όταν τα πράγματα δεν γίνονται ακριβώς όπως θα ήθελαν. Όταν αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο στον βαθμό που εκείνοι θα ήθελαν να έχουν,θυμώνουν και γίνονται επιθετικοί για να διασφαλίσουν τη θέση τους. Μάλιστα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσαν την στενή σχέση επιθετικής συμπεριφοράς και χαμηλού σκορ σε τεστ IQ. ‘Εγραψαν στα συμπεράσματά τους, ότι η ανικανότητα κάνει τους ανθρώπους να δίνουν βιαστικές και επιθετικές απαντήσεις, όπως ακριβώς στην παιδική ηλικία και κάνει τη διαρκή διανοητική ανάπτυξη πολύ πιο δύσκολη.
4.Οι ανόητοι αγνοούν τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων
Οι έξυπνοι άνθρωποι είναι πολύ καλοί στη συναναστροφή με τους άλλους και αυτό τους κάνει να καταλαβαίνουν πιο εύκολα τις απόψεις των άλλων. Ο καθηγητής Ράσελ Τζέιμς από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης προσφέρουν στους άλλους, χωρίς να περιμένουν να τους το ανταποδώσουν,μπορούν πιο εύκολα να καταλάβουν τις ανάγκες τους και να τους προσφέρουν τη βοήθειά τους.
Οι λιγότερο έξυπνοι δεν μπορούν να φανταστούν ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να σκέφτονται διαφορετικά από τους ίδιους και συνήθως πάντα διαφωνούν μαζί τους. Επίσης το να προσφέρουν κάτι χωρίς αντάλλαγμα είναι μια έννοια που τους είναι εντελώς άγνωστη.
Όλοι είναι εγωιστές,τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το εγώ τους και το θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό και ανθρώπινο. Όμως είναι σημαντικό να μπορούμε να κρατάμε την ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να επιδιώκουμε να πραγματοποιούμε τους στόχους μας και στο να μπορούμε να σκεφτούμε και τα συναισθήματα των άλλων.
5.Οι ανόητοι θεωρούν ότι είναι καλύτεροι από οποιονδήποτε άλλον
Οι έξυπνοι άνθρωποι προσπαθούν να εμπνεύσουν να παρακινήσουν και να βοηθήσουν τους άλλους χωρίς να φοβούνται ότι θα τους επισκιάσουν. Έχουν μια υγιή αυτοπεποίθηση και είναι αρκετά έξυπνοι για να εκτιμήσουν με ακρίβεια τις δικές τους ικανότητες.
Ενώ οι ανόητοι διαρκώς κακολογούν και δυσφημίζουν τους άλλους για να φαίνονται αυτοί καλύτεροι. Θεωρούν ότι είναι παραπάνω απ’όλους και πολύ γρήγορα κρίνουν τους άλλους. Η προκατάληψη δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση στοιχείο ευφυίας.
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα το πιο βασικό στοιχείο εξυπνάδας είναι, να είσαι καλός στο να συνεργάζεσαι σωστά με τους άλλους.