Φωτογραφία Wikipedia
AllTimeClassic
Oι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χ. Ακάρ σχετικά με τα χωρικά ύδατα,τον εναέριο χώρο αλλά και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στο Αιγαίο, αποκαλύπτουν πως η Τουρκία θέλει να προσπαθήσει να υποχρεώσει την Ελλάδα σε διάλογο για το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων, με πρόσχημα την αποφυγή ενός ατυχήματος στο Αιγαίο μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.
Μάλιστα αυτές οι δηλώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα μεταξύ ελληνικής και τουρκικής στρατιωτικής αντιπροσωπείας για την επανενεργοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας εξήγησε πως η υπουργοποίηση του τέως αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Ε.Αποστολάκη αποτελεί αφορμή να συμφωνήσει η ελληνική πλευρά να συζητήσει εμπράκτως για το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και τις παραβιάσεις καθώς και παλαιότερα είχαν ξεκινήσει τέτοιες συνομιλίες αλλά ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος δήλωσε πως αυτά είναι πολιτικά ζητήματα και όχι στρατιωτικά και δεν συνεχίστηκαν.Τώρα όμως που ο τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης έγινε υπουργός Εθνικής Άμυνας συζητούνται και τα πολιτικά.
Μάλιστα ο κύριος Ακάρ ανέφερε πως «ο ‘Ελληνας υπουργός ‘Αμυνας ξεκίνησε λέγοντας, εδώ υπάρχει παραβίαση, εκεί παραβίαση. Τους είπαμε ας τα αφήσουμε αυτά, ας μην τα συζητάμε ένα ένα. Να μαζευτούμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε σοβαρά, τι σκεφτόμαστε και τι κάνουμε. Εκείνοι να’ ναι καλά, το αποδέχτηκαν» συμπληρώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο από την τουρκική αντιπροσωπεία και ευχήθηκε να πετύχουν.
«Μακάρι να συμπεριφερθούν αντικειμενικά, να επικρατήσει η λογική και επομένως τα αποτελέσματα θα είναι καλά και για τις δύο πλευρές» συμπλήρωσε, ενώ για το εύρος του ελληνικού εναερίου χώρου ανέφερε πως «Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ούτε στο παρελθόν, ούτε και σήμερα. Τα χωρικά τους ύδατα είναι έξι μίλια και ο εναέριος χώρος τους δέκα μίλια. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Αλλά το επιχείρημα των Ελλήνων είναι πως αυτό ισχύει από το 1931».
Βέβαια ο Τούρκος υπουργός παρέλειψε να αναγνωρίζει ότι το ” υποτιθέμενο παράδοξο για τους Τούρκους ” ισχύει από το 1931 και η ότι η Τουρκία δεν είχε αμφισβητήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο που έχει οριστεί στα 10 ναυτικά μίλια με Προεδρικό Διάταγμα του 1931 για σκοπούς αεροπλοϊας και αστυνόμευσης .
«Το πλοίο μας φτάνει μέχρι τα έξι μίλια και σταματάει εκεί. Είμαστε σε διεθνή ύδατα. Εκείνη τη στιγμή πονάει το δόντι ενός αξιωματικού μας. Τον βάζουν στο ελικόπτερο και το ελικόπτερο απογειώνεται. Υπάρχει παραβίαση εναέριου χώρου λένε. Γιατί; Επειδή έξι μίλια είναι τα χωρικά ύδατα τους και δέκα μίλια ο εναέριος χώρος τους. Λένε παραβιάσατε τον εναέριο χώρο. Αυτά ασφαλώς είναι δύσκολο να επιλυθούν αλλά είναι θέματα που έχουμε ενώπιόν μας», συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός ‘Αμυνας προσπαθώντας να υποστηρίξει τους τουρκικούς ισχυρισμούς.
«Έτυχαν θερμής υποδοχής, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και θα συνεχιστούν μέχρι και της Παρασκευής συμπεριλαμβανομένης. Εάν χρειαστεί θα τις παρατείνουμε. Μέχρι σήμερα ζητήσαμε να τεθούν στο τραπέζι ό,τι πρόβλημα υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακό. Όλοι να θέσουν τα δικά τους επιχειρήματα και τις θέσεις του. Εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης, της φιλίας, της καλής γειτονίας. Κανείς δεν απειλεί, κανείς δεν επιτίθεται σε κανέναν. Μόνο μα μόνο προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιο αυτού του μεγάλου λαού», ανέφερε κλείνοντας ο Τούρκος υπουργός.