AllTimeClassic
Από τους Καλαρρύτες Ιωαννίνων στην μικρή και όμορφη, τότε τουρκοκρατούμενη Παραμυθιά Θεσπρωτίας, στη συνέχεια στην Κέρκυρα και μετά στη Νάπολη και την Ρώμη της Ιταλίας. Μια διαδρομή δύσκολη λόγω των συνθηκών της εποχής για την ελληνική οικογένεια Βούλγαρη που έμελλε να γίνει ο πιο διάσημος οίκος κοσμημάτων BVLGARI που λάτρεψαν οι σταρ.
Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο αιώνια ερωτευμένος μαζί της Ρίτσαρντ Μπάρτον ήταν από τους φανατικούς θαυμαστές του οίκου και συνήθιζε να λέει ότι χάρη στην Ελίζαμπεθ έμαθε τον BVLGARI. Πριγκίπισσα Σοράγια, Σοφία Λόρεν, Οντρέϊ Χέπμπορν,’Ινγκριντ Μπέρκμαν, Εβίτα Περόν, Μέριλιν Μονρόε αλλά και Ατζελίνα Τζολί, Κάρλα Μπρούνι, Σαρλίζ Θερόν και πολλές άλλες σταρ δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στη γοητεία των BVLGARI.
Περήφανος και όμορφος ηπειρώτης ο Σωτήριος Βούλγαρης ιδρυτής του οίκου έμαθε την τέχνη της αργυροχοΐας από τον παππού του Κωνσταντίνο, μια τέχνη της οποίας η ζήτηση έφτανε εκείνη την εποχή από την Ευρώπη μέχρι την Αίγυπτο. Μετανάστευσε λόγω της Τουρκοκρατίας και των συνεχών πυρπολήσεων από τους Τούρκους στο μαγαζί του και στο χωριό, στην Κέρκυρα και από εκεί στη Νάπολη και αργότερα στη Ρώμη στον γνωστό δρόμο Via Condotti που έκανε διάσημα τα κοσμήματα του σε όλη την Ιταλία .
Παντρεύτηκε Ελληνίδα και το 1930 επέστρεψε στην ‘Ήπειρο, την οποία δεν ξέχασε ποτέ, ως ευεργέτης και χρηματοδότησε την κατασκευή ενός υπέροχου σχολικού συγκροτήματος στη γενέτειρα του. Το ποσό της χρηματοδότησης ξεπέρασε το 1.000.000 δραχμές ,ποσό εξαιρετικά υψηλό για την εποχή. Το 1932 ο Σωτήριος Βούλγαρης πέθανε και ανέλαβαν την επιχείρηση εξ ολοκλήρου πλέον οι δύο γιοί του Γεώργιος και Κωνσταντίνος οι οποίοι διεύρυναν την επιχείρηση και συνδύασαν ένα μοναδικό στυλ εμπνευσμένο από τον ελληνικό κλασικισμό και την Ιταλική αναγέννηση διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους. Στην αρχή του ’20 τα κοσμήματα είχαν πλατινένια Art Deco σχέδια εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Ρώμη ενώ στη δεκαετία του ’30 είχαν γεωμετρικά διαμαντένια σχέδια πολλές φορές σε συνδυασμό με χρωματιστούς πολύτιμους λίθους.
Ένα από τα πιο αγαπημένα θέματα των Bulgari είναι η συλλογή Serpenti η οποία ξεκίνησε το 1940 και το φίδι εξελίχθηκε ως σήμα δημιουργίας για τον οίκο. Όπως το φίδι αλλάζει το δέρμα του, καθώς αυτή η δεκαετία κυριαρχείτο από τον πόλεμο και την ανασυγκρότηση, έτσι και η συλλογή Serpenti των Bulgari μεταμορφώθηκε και βρήκε τη θέση της στην ιστορία. Οι Bulgari εμπνεύστηκαν τη συλλογή από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία όπου τα φίδια συμβολίζουν την αναγέννηση, την θεραπεία, τη δύναμη, τη γοητεία, την αιωνιότητα η οποία σύμφωνα με τον Πλάτωνα απεικονίζεται με το φίδι που τρώει την ουρά του. Η βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα φόραγε βραχιόλια σε σχήμα φιδιού αλλά και το βασιλικό της διάδημα είχε μια κόμπρα ως σύμβολο δύναμης έναντι του κακού.
Τα δύο αδέλφια ουσιαστικά έδωσαν στον οίκο τη μορφή που έχει σήμερα. Συνέχισαν το έργο του πατέρα τους με την ολοκλήρωση του σχολικού συγκροτήματος, στα εγκαίνια του οποίου έγιναν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Σωτήρη Βούλγαρη και δωρεά στο Δήμο Παραμυθιάς ολόχρυσου ομοιώματος του Κολοσσαίου της Ρώμης. Ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης τιμήθηκε με τον χρυσό σταυρό του τάγματος βασιλέως Γεωργίου του ‘Α για τις ευεργεσίες του προς την Παραμυθιά. Επίσης χρηματοδότησαν την κατασκευή μουσείου και σχολής χρυσοχοΐας στην Παραμυθιά. Η κόρη του Μαρίνα Bulgari και εγγονή του Σωτήρη Bulgari τελείωσε μαθηματικός και μετά ασχολήθηκε και εκείνη με το κόσμημα ιδρύοντας το 1978 τη δική της εταιρία με την επωνυμία Μαρίνα Β.
Στη φωτογραφία:Gianni Bulgari Photo Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic
Το 1984 ο Γιάννης (Gianni) ο μεγαλύτερος γιος, ο οποίος τελείωσε την νομική πριν ασχοληθεί με την επιχείρηση, ο Παύλος και ο Νικόλας Βούλγαρης γιοί του Γεωργίου Βούλγαρη παίρνουν τα ηνία της επιχείρησης, μάλιστα ο εγγονός και επικεφαλής του οίκου, Νικόλας Βούλγαρης το 2005 επισκέφτηκε την Παραμυθιά όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι πρόγονοί του το 19ο αιώνα. Είναι γνωστό ότι η οικογένεια Βούλγαρη η οποία αναγκάστηκε να πάρει την ιταλική υπηκοότητα λόγω των συνθηκών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βοήθησε πολλούς ‘Έλληνες που βρήκαν καταφύγιο στο σπίτι τους στη Ρώμη αλλά και πολλούς δραπέτες Εβραίους και μη οι οποίοι είχαν δραπετεύσει από στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Το 2009 ο οίκος αναλαμβάνει δράση υπέρ των μη προνομιούχων παιδιών ανά τον κόσμο, ιδρύοντας την οργάνωση ‘’save the children- σώστε τα παιδιά’’ και ξεκίνησε μια εκστρατεία η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων και την δημιουργία μιας ειδικής συλλογής κοσμημάτων για την περίσταση, σημαντικό μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις της οποίας διατέθηκαν στην οργάνωση ‘’save the children-σώστε τα παιδιά’’. Ενώ το 2018 η προσφορά του οίκου BVLGARI σε φιλανθρωπικό έργο ανήλθε σε 80 εκατομμύρια δολάρια.
Το 2014 ο οίκος BVLGARI γιόρτασε τα 130 χρόνια από την ίδρυση του και θέλοντας να τιμήσει την Ρώμη την αιώνια πόλη που τον ανέδειξε δώρισε 1.5 εκατομμύριο ευρώ στο δήμο της Ρώμης για την αναστύλωση των Spanish Steps.
Παράλληλα με τη λάμψη και την ιστορική αξία των κοσμημάτων του ο οίκος και η οικογένεια BVLGARI συνιστούν μια φωτεινή ιστορία πατριωτισμού, κοινωνικής ευαισθησίας και σεβασμού στις αξίες της τέχνης και της παράδοσης.