Ο πάπυρος της Ερυθράς θάλασσας λύνει το μυστήριο κατασκευής της πυραμίδας του ΧεόπαΔημοσιεύτηκε Στις

Η μεγάλη πυραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο,alltimeclassic

Το Μουσείο του Καΐρου αποφάσισε να λύσει τις απορίες όλων μας σχετικά με το πώς κατασκευάστηκε η μεγαλύτερη πυραμίδα του κόσμου, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Έδωσε στη δημοσιότητα σύμφωνα με τους αρχαιολόγους Gregory Marouard και Pierre Tallet στο περιοδικό Near Eastern Archeology ένα αρχαίο ημερολόγιο που ανήκει στην 4η δυναστεία,γραμμένο σε ιερογλυφική γραφή σε κομμάτια παπύρων που γράφτηκαν εδώ και 4.500 χρόνια και ανακαλύφθηκε μόλις το 2013 σε σπήλαιο για τη φύλαξη πλοίων στο λιμάνι του Wadi el Jarf στην Ερυθρά Θάλασσα.

Πρόκειται για τον αρχαιότερο πάπυρο που βρέθηκε ποτέ στην Αίγυπτο και αποκαλύπτει σημαντικές λεπτομέρειες για το πότε και πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατασκεύασαν τη μεγάλη πυραμίδα για να τιμήσουν τον Χέοπα ή Κούφου, έναν από τους πιο γνωστούς Φαραώ της Αιγύπτου. Η περιγραφή φτάνει μέχρι και στο που προμηθευόταν τα υλικά για την κατασκευή της καθώς  έφερναν ασβεστόλιθο από την Tura στην απέναντι όχθη του Νείλου, για το εξωτερικό μέρος της πυραμίδας και τον μετέφεραν με πλοία στο εργοτάξιο της μεγάλης πυραμίδας. Η μεταφορά κρατούσε τέσσερις μέρες και γινόταν μέσω καναλιών του Νείλου.

‘Ενας από τους αρχαίους παπύρους ο οποίος αναφέρεται ως ”ορίζοντας του Khufu”.Photo G.Pollin

Σύμφωνα με το αρχαίο ημερολόγιο το οποίο ανήκε στον επιθεωρητή Merer  και γράφτηκε με καλάμι από τον ίδιο κατά το 27ο έτος της βασιλείας του Χέοπα-Κούφου, επικεφαλής και επιβλέπων της κατασκευής της πυραμίδας ήταν ο ετεροθαλής αδελφός του Χέοπα Vizier Ankhaf και ο τίτλος του ήταν ‘’αρχηγός όλων των έργων του βασιλιά’’.