Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη
Το συναρπαστικό μυθιστόρημα του πολυγραφότατου και πολυμεταφρασμένου ανά τον κόσμο γνωστού Γάλλου συγγραφέα Ιουλίου Βέρν, που δημοσιεύθηκε πρώτα σε συνέχειες στη Γαλλική εφημερίδα «Χρόνος», και στη συνέχεια εκδόθηκε σε τόμο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και ρεκόρ πωλήσεων και στις δύο περιπτώσεις, αποτελεί, ένα λογοτεχνικό κείμενο που δίκαια θεωρείται an All Time Classic.
Το αφηγηματικό ταλέντο του Ιουλίου Βερν και η αξιοζήλευτη ικανότητα του, να συνδυάζει την επιστημονική φαντασία σε ότι αφορά στην τεχνολογία και στις εφευρέσεις με το περιπετειώδες μυθιστόρημα , έκαναν το βιβλίο αυτό αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους.
Μεταφερόμαστε στο Λονδίνο του 1872 σε μια εποχή χωρίς τα σύγχρονα μέσα μεταφοράς. Εκεί, στις αίθουσες της λέσχης Reform, ένας από τους τακτικούς θαμώνες της , ο εκκεντρικός αριστοκράτης Φιλέας Φόγκ, θα ενθουσιαστεί από ένα δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας “Morning Chronicle” σύμφωνα με το οποίο,ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες ήταν πλέον εφικτός, μετά την λειτουργία μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής στην Ινδία, και θα στοιχηματίσει 22.000 λίρες, ότι μπορεί ο ίδιος να πραγματοποιήσει τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα. Το στοίχημα συμφωνείται και ο Φιλέας Φόγκ, ξεκινά το συναρπαστικό και περιπετειώδες ταξίδι του μαζί με τον υπηρέτη του Πασπαρτού και παρακολουθούμενος από τον αστυνόμο Φίξ ο οποίος τον υποπτεύεται για την ληστεία της Τράπεζας της Αγγλίας που είχε συμβεί εκείνες τις ημέρες.
Από το Λονδίνο στο Σουέζ και από εκεί στη Βομβάη και την Καλκούτα και στη συνέχεια στο Χόνγκ Κόνγκ , τη Γιοκοχάμα, τον Άγιο Φραγκίσκο και τη Νέα Υόρκη, ο Φιλέας Φόγκ και ο υπηρέτης του Πασπαρτού έχοντας διαβεί διαφορετικούς τόπους και έχοντας γνωρίσει διαφορετικούς πολιτισμούς, θα επιστρέψουν στο Λονδίνο έγκαιρα, κερδίζοντας μάλιστα μία ημέρα λόγω του ταξιδιού από δυτικά στα ανατολικά και έχοντας μαζί την Ινδή πριγκίπισσα Αούντα την οποία ο Φόγκ έχει σώσει από φανατικούς συμπατριώτες της, που σύμφωνα με τα τοπικά θρησκευτικά έθιμα θέλουν να την κάψουν ζωντανή μαζί με τη σωρό του συζύγου της. Έχοντας κερδίσει το στοίχημα, ο Φιλέας Φόγκ, θα δεi την περιουσία του να αυξάνεται και την Ινδή πριγκίπισσα να γίνεται σύζυγος του.
Η συναρπαστική εμπειρία του Φιλέα Φόγκ και η θερμή υποδοχή που είχε από τους αναγνώστες , έκαναν το μυθιστόρημα διαφημιστικό στόχο και άλλων εφημερίδων και δημοσιογράφων. Πρώτη η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Nelly Bly που εργαζόταν στην εφημερίδα του Joseph Pulitzer New York World. Η Bly που στη διάρκεια του ταξιδιού της συναντήθηκε και με τον Ιούλιο Βέρν στην Αμιένη της Γαλλίας όπου ζούσε ο συγγραφέας , πραγματοποίησε το ταξίδι σε 72 ημέρες , χρόνο καλύτερο και από τις δικές της προβλέψεις , επιστρέφοντας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 1890.
Οι εμπειρίες της δημοσιογράφου και τα όσα της συνέβησαν στη διάρκεια του ταξιδιού της περιγράφονται σε ένα ψηφιακό ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται στο Μουσείο Newseum, που βρίσκεται στην Washington D.C. Η δεύτερη δημοσιογράφος που έκανε το ίδιο ταξίδι ήταν η Elizabeth Bisland, την οποία είχε προσλάβει το περιοδικό Cosmopolitan με αποστολή να παρακολουθεί την Bly. H Bisland θα επιστρέψει στην Αμερική τέσσερις ημέρες μετά την Bly. Το 1913 ένας δημοσιογράφος ονόματι John Henry Mears που εργαζόταν για την εφημερίδα της Νέας Υόρκης “Evening Sun”, θα πραγματοποιήσει το ταξίδι σε 36 ημέρες.
« Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες» παρασύρει τα όνειρα και την φαντασία των ανθρώπων ακόμη και σήμερα που τα υπερσύγχρονα μέσα μεταφοράς έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο πραγματοποίησης ταξιδίων, με αποτέλεσμα οι αποστάσεις που αναφέρονται στο μυθιστόρημα σήμερα να μπορούν να καλυφθούν σε ώρες και με τη χρήση ενός μέσου μεταφοράς, ενώ τότε απαιτούσαν ημέρες και τη χρήση διαφορετικών μέσων μεταφοράς.
Έτσι « ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Ημέρες» είναι ζωντανός στις αναμνήσεις όσων έχουν διαβάσει το βιβλίο και όσων έχουν δει την μεταφορά του στη Μεγάλη Οθόνη το 1956 με την πολυβραβευμένη ταινία παραγωγής του Μάικλl Τόντ ( τον τρίτο σύζυγο της ηθοποιού Ελίζαμπεθ Τάιλορ) και της United Artists, στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Ντέιβιντ Νίβεν και η Σίρλεϊ Μακ Λέιν, ενώ σύντομες εμφανίσεις έκαναν η Μάρλεν Ντίτριχτ και ο Φράνκ Σινάτρα.