Ο Γλύπτης Takis ομότιμος καθηγητής στη σχολή Καλών Τεχνών μετά από μακρά πορεία στην τέχνηΔημοσιεύτηκε Στις

Ο Γλύπτης Takis ομότιμος καθηγητής στη σχολή Καλών Τεχνών μετά από μακρά πορεία στην τέχνη,AllTimeClassic

Την εξέχουσα προσωπικότητα του Γλύπτη Takis αλλά και το παγκοσμίου εμβέλειας έργο του, αναγνώρισε η Σύγκλητος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην συνεδρίαση της 5ης Ιουλίου του 2018 και με ομόφωνη απόφασή της  τον αναγόρευσε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019 στο Αμφιθέατρο De Chirico της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Βιογραφικό του γλύπτη

Ο γλύπτης Takis γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Είναι αυτοδίδακτος καλλιτέχνης και έφυγε από την Αθήνα για τις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις το 1954. Ταξίδεψε στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ.

Εγκαταστάθηκε τελικά στο Παρίσι όπου το 1958 ξεκίνησε τον πειραματισμό με τα μαγνητικά πεδία, τα οποία αποτέλεσαν την βάση του έργου του και σύντομα το έργο του αναγνωρίστηκε καθώς το 1960 το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού του απένειμε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την Telesculpture «Τηλε-γλυπτό» και για την Telesculpture Electromagnetique «Ηλεκτρομαγνητικό Τηλε-γλυπτό».

Το 1964 με δική του πρωτοβουλία ξεκίνησε η κατασκευή του Κέντρου Τεχνών και Επιστημών (ΚΕΤΕ) στο Γεροβουνό. Είναι από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες της διεθνούς εικαστικής σκηνής και συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους εκπροσώπους της Κινητικής Τέχνης.

Τα έργα του κατέχουν όλες τις υψηλές θέσεις της σύγχρονης τέχνης μετά από πολλά χρόνια καλλιτεχνικής πορείας, στην οποία ο καλλιτέχνης έχει αναπτύξει έναν κόσμο με σπείρες, σφαίρες και κεραίες, με παρουσιάσεις και σκηνοθεσίες, από τη Νέα Υόρκη στο Ανόβερο,από το Kassel στο Saint-Paul de-Vence, από την Πύλη του Αδριανού, στην Αθήνα, στην έδρα της UNESCO και από το θέατρο της Επιδαύρου στο La Défence.

Τον ερχόμενο Ιούλιο του 2019, τα έργα του θα γυρίσουν από τους ανέμους της ιστορίας στην Tate Modern. Ο Takis με τα έργα του, καταφέρνει να μας κάνει να δούμε το αόρατο του ανέμου, τα ρεύματα που διασχίζουν το σύμπαν μας, τις χαρακιές και τις «ουλές» της μνήμης μας.

Θέλησε να εντάξει στη γλυπτική του, την κίνηση, το φως, τη μουσική, σε συνδυασμό με τη χρήση των μαγνητών, προσεγγίζοντας τους σύγχρονους καλλιτέχνες του Νέου Ρεαλισμού.

Είναι ακούραστος πειραματιστής  και έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να συλλάβει την κοσμική ενέργεια, συνδυάζοντας την τέχνη και την επιστήμη. Το έργο του έχει τις ρίζες του σε μια γλυπτική παράδοση που ξεκινάει από την αρχαία ελληνική γλυπτική, εμπνέεται από τον Τζακομέτι και χρησιμοποιεί την έκφραση της ανακύκλωσης τεχνολογικών αντικειμένων.

Γοητευμένος από την «επιστημονική μαγεία», που είναι η πηγή των σύγχρονων εφευρέσεων (έχει μέχρι και διπλώματα βιομηχανικής ευρεσιτεχνίας). Ο Takis τοποθετείται δημιουργικά ως φιλόσοφος της επιστήμης. Διαπνέεται από την προ-σωκρατική φιλοσοφία, την ιατρική του Ιπποκράτη και την αρχαία Αίγυπτο.