Ο Νίκος Κούρκουλος στην ταινία «Ο Κατήφορος» (1961)/Finos Film Finos Film
Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη
Νίκος Κούρκουλος ο μεγάλος ηθοποιός,ο πολύτιμος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, που έζησε, δούλεψε με πάθος , δημιούργησε, και ονειρεύτηκε.« Ενας αυθεντικός πολίτης, παντός καιρού» *,που βρίσκεται πάντα παρών στη σκηνή του Εθνικού που φέρει το όνομα του, καθώς το ίχνος του, και το αποτύπωμά του όπως απέδειξε με την παρουσία του ,το έργο του, το ταλέντο του και τη στάση ζωής του, είναι ανεξίτηλα και δεν θα πάψει ποτέ να εμπνέει .
Τίτλοι τιμής, για το καθαρόαιμο αρσενικό, τον άντρα με την καθαρή ματιά και το σταθερό βήμα, που δούλεψε σκληρά για να αποκτήσει ότι απέκτησε, και που δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται, αλλά και να δείχνει το δρόμο ,να μαθαίνει στους νέους ηθοποιούς πως να ονειρεύονται και να επιμένουν μέχρι να πετύχουν τα όνειρα τους.
Η λεβεντιά του, η αξιοπρέπειά του, η περηφάνια του,η απλότητά του και η αυθεντικότητά του, τον καθορίζουν και τον συντροφεύουν ακόμη και σήμερα, που δεν είναι πια κοντά μας. Είχε μάθει στη ζωή του να είναι “παντός καιρού” και αυτό είναι το σωστό, γιατί όπως είχε πει ο ίδιος ” ‘Εχω μάθει να παλεύω, να αγωνίζομαι όσες κι αν είναι οι δυσκολίες».
Τι φοβερή αίσθηση κάποιος να έχει ” φύγει ” και να είναι τόσο έντονα παρών, να αγκαλιάζει ακόμη με το κύρος του το Εθνικό, να εμπνέει, να φωτίζει το δύσκολο μονοπάτι της τέχνης και ουσιαστικά να καθοδηγεί, να δείχνει το δρόμο που εκείνος και πολλοί άλλοι σπουδαίοι σαν και εκείνον περπάτησαν, και πολλοί άλλοι σπουδαίοι θα περπατήσουν, «Δεν ξέχασα ούτε μια στιγμή, κάθε μέρα πως έχω την τιμή να κάθομαι σ’ ένα γραφείο, σ’ έναν χώρο που φέρει την υπογραφή, τον ίσκιο, τη δύναμη και τον ηχηρό αποηχο της φωνής όλων των μεγάλων της ιστορίας του Θεάτρου μας»,είχε πει ο ίδιος θέλοντας να τιμήσει το έργο των προκατόχων του.
Το δικό του έργο σημαντικό,καθοριστικό για μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή του Εθνικού που έσβηνε αργά και που εκείνος ήρθε την κατάλληλη στιγμή “σαν από μηχανής θεός” όπως στις αρχαίες τραγωδίες για να σώσει, να δώσει νέα πνοή, να δώσει όραμα . ‘Ιδρυσε την Πειραματική Σκηνή την διεύθυνση της οποίας ανέθεσε στον αξιόλογο σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό και καθιέρωσε την Παιδική Σκηνή, έργο, ιδιαίτερα σημαντικό για τη νέα γενιά, η οποία πρέπει να δει, ν’ ακούσει, να νιώσει, να κατανοήσει και να βρει γερές βάσεις για να πατήσει.
Με διευθυντή της δραματικής σχολής του Εθνικού τον ταλαντούχο σκηνοθέτη και καθηγητή στο τμήμα θεατρικών σπουδών του ΑΠΘ Βίκτωρα Αρδίτη, ο Νίκος Κούρκουλος ήθελε να προωθήσει και την ίδρυση σχολής σκηνοθετών, ώστε η εκπαίδευση όσων νέων επιθυμούσαν να σταδιοδρομήσουν στο θέατρο να είναι πλήρης.
Παρούσα και πάντα αρωγός στην προσπάθειά του να σώσει το “Εθνικό ” η οικογένειά του, που στήριζε όλες τις προσπάθειες του επί 13 χρόνια και συνεχίζει να στηρίζει και να προβάλει το πολύτιμο έργο του.
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος.
Το βίντεο που ακολουθεί είναι από το αφιέρωμα στο Νίκο Κούρκουλο που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 2017, στην Κεντρική Σκηνή σε τιμητική εκδήλωση για την συμπλήρωση 10 ετών από τον θάνατο του.
* Λεύκωμα «Νίκος Κούρκουλος – Ενας αυθεντικός πολίτης, παντός καιρού», όπως χαρακτηρίζεται στο λεύκωμα που εξέδωσε το Κοινωφελές ‘Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, σε επιμέλεια του Διονύση Φωτόπουλου.