Φωτογραφία: Μόσχα Commons Wikipedia
AllTimeClassic
Μια νέα μάλλον περίεργη υπόθεση κατασκοπείας έρχεται να ταράξει ακόμη περισσότερο τα ήδη ταραγμένα νερά στις σχέσεις Washington -Μόσχας. Πρόκειται για την υπόθεση του Αμερικανού Paul Whelan, που συνελήφθη στη Μόσχα πριν από λίγες ημέρες και αντιμετωπίζει την κατηγορία της κατασκοπείας σε βάρος της Ρωσίας.
Πρώην πεζοναύτης με θητεία και στο Ιράκ, που όμως , σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είχε αποταχθεί από τις τάξεις του σώματος των πεζοναυτών λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς , ο Whelan, εργαζόταν τα τελευταία χρόνια ως υπεύθυνος ασφαλείας της Αμερικανικής εταιρείας ανταλλακτικών αυτοκινήτων, BorgWarner. Από το 2006 που ήταν η χρονιά που για πρώτη φορά είχε επισκεφθεί τη Μόσχα , είχε επιστρέψει αρκετές φορές στη Ρωσική πρωτεύουσα. Λέγεται δε ότι διατηρούσε και προσωπικό λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontante που είναι το Ρωσικό αντίστοιχο του Facebook .
Οι γνώσεις του σχετικά με τη Μόσχα και τα αξιοθέατα της, ήταν σύμφωνα και με όσα δήλωσαν μέλη της οικογενείας του μετά την σύλληψη του και ένας από τους λόγους που ένας πρώην συνάδελφος του από το σώμα των πεζοναυτών τον κάλεσε στο γάμο του που θα γινόταν στη Ρωσική πρωτεύουσα , με την ελπίδα ότι παράλληλα θα μπορούσε να βοηθήσει και άλλους Αμερικανούς προσκεκλημένους που όμως θα έφταναν στη Μόσχα για πρώτη φορά και συνεπώς θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις γνώσεις του Whelan για την πόλη και την περιοχή.
Αν και Βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ότι ο Whelan συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να αποκτήσει μία δισκέτα που περιείχε τον κατάλογο πρακτόρων των Ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, οι εικασίες και οι εκδοχές σχετικά με τις αιτίες που είχαν ως αποτέλεσμα την σύλληψη του Αμερικανού πρώην πεζοναύτη ,ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνων, αν φυσικά τελικά καταδικαστεί είναι πολλές και διαφορετικές. Σύμφωνα όμως με μία από τις εκδοχές αυτές ,οι Ρωσικές αρχές συνέλαβαν τον Whelan και του απήγγειλαν την κατηγορία της κατασκοπείας, προκειμένου να διαπραγματευτούν την ανταλλαγή του με την Maria Butinova, την Ρωσίδα που είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2018 στην Αμερικανική πρωτεύουσα με την κατηγορία ότι εργαζόταν παράνομα ως εκπρόσωπος Ρωσικών συμφερόντων ( Lobbyist), χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει το Αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος στις ΗΠΑ.
Αν και σχετικά διαφορετική η περίπτωση της τριαντάχρονης Ρωσίδας, πρώην μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Πανεπιστημίου American της Washington, οι στενές σχέσεις της με σημαντικούς Ρώσους μεγιστάνες όπως ο Konstantin Nikolaev,που χρηματοδοτούσε την οργάνωση με την ονομασία « Right To Bear Arms» ( Το δικαίωμα του να είσαι οπλισμένος) που η ίδια είχε ιδρύσει με σκοπό την ανάπτυξη σχέσεων με την Αμερικανική Ένωση για τα όπλα ( National Riffle Association), και όπως ο Aleksandr Torshin ,στέλεχος του κόμματος του Ρώσου Προέδρου και τ. υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας ,μάλλον δικαιολογούν το Ρωσικό ενδιαφέρον για την ανταλλαγή και την επιστροφή της στη Μόσχα, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που λόγω της γνωστής έρευνας για την πιθανή Ρωσική ανάμειξη στις Προεδρικές εκλογές του 2016, κάθε Ρωσική δραστηριότητα τέτοιου τύπου στις ΗΠΑ, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αμερικανικών αρχών.
Όμως το ενδεχόμενο μιας τέτοιας ανταλλαγής έφερε στη μνήμη και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις πιο πρόσφατες όπως η περίπτωση της Anna Chapman και άλλων εννέα Ρώσων που είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί για κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ το 2010, για να ανταλλαγούν τελικά με τέσσερα πρόσωπα που οι Ρωσικές αρχές είχαν συλλάβει με την κατηγορία της κατασκοπείας για λογαριασμό ξένων, Δυτικών κυρίως μυστικών Υπηρεσιών, αλλά και παλαιότερες όπως η περίπτωση του πιλότου Francis Gary Powers το 1961, που ενώ είχε συλληφθεί μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους του και καταδικαστεί, είχε ανταλλαγεί τελικά με τον Σοβιετικό τότε συνταγματάρχη της KGB Vilyam Fisher περισσότερο γνωστό ως « Rudolph Abel». Η υπόθεση αυτή μάλιστα αποτέλεσε και τη βάση για το σενάριο της κινηματογραφικής ταινίας που σκηνοθέτησε ο διακεκριμένος Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός Steven Spielberg με τον τίτλο « Η Γέφυρα των Κατασκόπων» ( Bridge of Spies) και πρωταγωνιστές τους πολύ γνωστούς ηθοποιούς Tom Hanks και Alan Alda.
Η Υπόθεση του Paul Whelan τον οποίο επισκέφθηκε ήδη ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα , και ο οποίος αποτέλεσε το κεντρικό θέμα σχετικών δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Jeremy Hunt, οποίος προειδοποίησε τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει την υπόθεση αυτή ως μοχλό για την άσκηση διπλωματικών πιέσεων για άλλα ζητήματα , είναι ενδεχόμενο να είναι η αρχή νέων αποκαλύψεων σχετικά με κάποιες πτυχές της ρωσικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.