Μια τριεθνής ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου εμποδίζει τα επεκτατικά σχέδια της ΤουρκίαςΔημοσιεύτηκε Στις

Μια τριεθνής ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου εμποδίζει τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας,Γιώργος Δημητρακόπουλος,AllTimeClassic

Του Γιώργου Δημητρακόπουλου

Η νέα προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και ειδικότερα του Προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν  που αυτή τη φορά αναπτύχθηκε μέσα από την μεγάλης εμβέλειας στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα» που όπως είναι γνωστό αγγίζει και την Κυπριακή ΑΟΖ, τις προκλητικές δηλώσεις του εναντίον του Ποντιακού Ελληνισμού και την σκληρή κριτική στην Αίγυπτο και τους Ευρωπαίους ηγέτες που βρέθηκαν στο Κάιρο στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου, συνιστά συντονισμένη ενέργεια που στρέφεται κατά του άξονα Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου και αποκαλύπτει την ενόχληση του Τούρκου Προέδρου για την σημαντική αυτή εξέλιξη στις σχέσεις των τριών χωρών.

Ο κύριος Ερντογάν ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν χάνει ευκαιρία να προβαίνει σε δηλώσεις που έχουν αρνητική επίδραση στις  Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτή τη φορά επέλεξε το θέμα των Ποντίων και όπως είναι πλέον ευρύτερα γνωστό, σε προεκλογική ομιλία του στην Κερασούντα, ενόψει των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάιο στη γειτονική χώρα, προέβη στην υβριστική για τον Ποντιακό Ελληνισμό δήλωση λέγοντας « Κερασούντα εσύ έριξες τις συμμορίες των Ποντίων στη Θάλασσα». Οι θηριωδίες βέβαια των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων του Πόντου που είχαν ως αποτέλεσμα την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι και γνωστές και ιστορικά αποδεδειγμένες. Έχουν δε συζητηθεί αρκετές φορές σε διεθνή Fora όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνδυασμό και με την Γενοκτονία των Αρμενίων, με αποτέλεσμα την καταδίκη της Τουρκίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος γνωρίζοντας την ευαισθησία των Ελλήνων για το ιστορικό δράμα των Ποντίων, θεώρησε προφανώς ότι το θέμα είναι πρόσφορο για μία ακόμη πρόκληση σε βάρος της Ελλάδας.

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου,που το τελευταίο διάστημα έχει οξυνθεί και με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και με τις ενέργειες του Τουρκικού  ερευνητικού σκάφους “Barbaros” που πλέει νότια της Κύπρου πολύ κοντά στη Λεμεσό είναι γνωστή και δυστυχώς συνεχής, ενώ πρόσφατα εντάθηκε και με την πρόσφατη προέλαση τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην περιοχή των Στροβιλίων που είχε σαν συνέπεια τον εγκλωβισμό αρκετών Ελληνοκυπρίων. Επίσης η  Τουρκική στρατιωτική άσκηση που διεξάγεται αυτές τις ημέρες με την επωνυμία «Γαλάζια Πατρίδα», στρέφεται και προς την Κύπρο και προς την Ελλάδα με τις γνωστές παραβιάσεις του Εθνικού εναερίου χώρου και τις παραβάσεις των κανόνων του F.I.R Αθηνών.

Πρόσφατα όμως η Τουρκία προέβη και σε προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Αιγύπτου επικρίνοντας τόσο την ηγεσία της χώρας όσο και τους Ευρωπαίους ηγέτες που βρέθηκαν εκεί για την ιστορική όπως χαρακτηρίστηκε Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου κατηγόρησαν τους Ευρωπαίους ηγέτες για υποκρισία επειδή παραβρέθηκαν στο Κάιρο,  όπου λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο εκτελέστηκαν εννέα κρατούμενοι των φυλακών, ενώ την ίδια στιγμή απειλούν την Τουρκία με τερματισμό της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ στην περίπτωση που η ηγεσία της χώρας θα επαναφέρει την θανατική ποινή. Φυσικά οι κατηγορίες είχαν δύο αποδέκτες: τους Ευρωπαίους ηγέτες και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσσι. Βέβαια οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αίγυπτο είναι τεταμένες από το 2013 όταν ο Σίσσι και ο Αιγυπτιακός στρατός ανέτρεψαν τον προερχόμενο από την « Μουσουλμανική Αδελφότητα» τότε Πρόεδρο Μόρσι. Η σημερινή Αιγυπτιακή ηγεσία χαρακτηρίζει την Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση,ενώ η Τουρκία διατηρούσε πολύ στενές σχέσεις μαζί της.

Ο βαθύτερος βέβαια λόγος για την κλιμάκωση των προκλήσεων εναντίον και των τριών χωρών είναι ο άξονας Ελλάδας –Αιγύπτου- Κύπρου και ο νέος ενεργειακός συσχετισμός δυνάμεων που ο άξονας αυτός δημιουργεί.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Τουρκία αντέδρασε έντονα αμφισβητώντας την συμφωνία της Κύπρου με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ τους ενώ δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την ανακοινωθείσα ήδη πρόθεση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσσι για σύναψη συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Η Τουρκία δεν θέλει με κανένα τρόπο μια τριεθνή ΑΟΖ στην περιοχή αφού μια τέτοια εξέλιξη εμποδίζει τα επεκτατικά της σχέδια. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η οριοθέτηση της ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Αιγύπτου πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο.

*Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος είναι διεθνολόγος, ανήκει στην παλαιότερη εκδοτική οικογένεια που δραστηριοποιείται στον περιφερειακό τύπο.’Εχει διατελέσει σύμβουλος του πρωθυπουργού(1983-1986) σύμβουλος στο υπουργείο εξωτερικών(1986-1989) διευθυντής της εφημερίδας Ελευθερία (1990-1994) ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ( 1994-2009) σύμβουλος έκδοσης και αρθρογράφος της Ελευθεροτυπίας.