Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη
Αριστοτέλης Ωνάσης ο Έλληνας από τη Σμύρνη που χάραξε μόνος του το δρόμο προς την επιτυχία και που η γιαγιά του η Γεσθημανή ονειρευόταν να τον δει παπά. Ο έξυπνος Σμυρνιός, που ήξερε να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία προς όφελος του, διέθετε ένα ιδιοφυές επιχειρηματικό ταλέντο και ένα αλάνθαστο ένστικτο,το οποίο τον καθοδηγούσε κατευθείαν στο σημείο όπου υπήρχε μια καινούργια ευκαιρία για εκείνον.
Προέβλεψε την βιομηχανική επανάσταση και τον ρόλο του πετρελαίου σε νεαρή ηλικία, έτσι παράγγειλε το πρώτο τάνκερ στον κόσμο, 15.000 τόνων και το ονόμασε «ΑΡΙΣΤΟΝ». Καθώς η άνοδος της ναυτιλίας ήταν αλματώδης εκείνη την εποχή ο Ωνάσης, αγόραζε διαρκώς νέα μεγαλύτερα τάνκερ.
Ενας ωραίος ‘Ελληνας,ένας γοητευτικός άντρας, που ενώ δεν ήταν όμορφος και το γνώριζε συνήθιζε να λέει πως ”παρόλο που δεν υπάρχει τίποτε από τον ‘Ελληνα θεό στην εμφάνισή μου,δεν έχασα το χρόνο μου κλαίγοντας με τις δυσάρεστες πτυχές του εαυτού μου, γιατί τα πράγματα είναι μόνο τόσο άσχημα, όσο εμείς πιστεύουμε ότι είναι”.
Η ακαταμάχητη γοητεία του τον έφερε στις κορυφές της δόξας, στα σαλόνια της αριστοκρατίας αλλά και της πολιτικής ελίτ,καθώς συνδιαλεγόταν με προέδρους, πρωθυπουργούς και είχε ερωμένες μερικές από τις ωραιότερες γυναίκες του κόσμου.
Αγαπημένο φαγητό τα κεφτεδάκια
Στο Καρατάς της Σμύρνης ήταν η οικογενειακή τους έπαυλη
Φοίτησε στην Ακαδημία Αρώνη και την Ευαγγελική Σχολή, το καλύτερο σχολείο της Σμύρνης
Πήρε μια βδομάδα αποβολή από το σχολείο του γιατί φλέρταρε την δασκάλα του
Λάτρευε τον θείο του Αλέξανδρο Ωνάση που τον ήθελε άντρα δυνατό, πονηρό και γλεντζέ,αυτός του έμαθε να επιζητά την περιπέτεια, να απολαμβάνει τη ζωή, να κυνηγά τις γυναίκες και να ταξιδεύει.
Σεπτέμβριο του 1922 βλέπει τη Σμύρνη να φλέγεται από τη γέφυρα ενός πλοίου.
Με το Ενστολ το Αμερικανικό βομβαρδιστικό διέφυγε το ’22 από τη Σμύρνη και έφτασε στη Λέσβο
Με τα πρώτα του χρήματα αγόρασε δύο καλά κοστούμια, μισή δωδεκάδα μεταξωτά πουκάμισα, ένα ζευγάρι ιταλικά παπούτσια, ένα καπέλο μπορσαλίνο και τη συνδρομή για ένα χρόνο στην κωπηλατική λέσχη
Επιτυχία “για να πετύχεις, πρέπει να κάνεις πράγματα μεγάλα, σκέψεις μεγάλες και να λες λόγια μεγάλα”
Στη σουίτα του “Οτέλ Πλάζα” του Σταύρου Λιβανού στη Νέα Υόρκη γνώρισε την Τίνα Λιβανού και την παντρεύτηκε
Του άρεσε το Μόντε Κάρλο γι’αυτό το επέλεξε ως έδρα των επιχειρήσεων του
‘Εβγαινε με την Μέριλιν Μονρόε και την σύστησε και στον πρίγκιπα Ρενιέ
Στο Αμβούργο βάφτισε το μεγαλύτερο τάνκερ του κόσμου με το όνομα Τίνα Ωνάση.
Πίστευε πως οι καλύτερες συμφωνίες και το καλύτερο σεξ γίνονται έξω από τα καθιερωμένα
‘Ελεγε “πρέπει να απελευθερώσουμε τον εαυτό μας, από την ελπίδα ότι η θάλασσα θα γαληνέψει. Πρέπει να μάθουμε, να πλέουμε και με τους δυνατούς ανέμους”
Αγαπημένο μέρος ο Σκορπιός, ένα νησάκι στο Ιόνιο, το οποίο μετέτρεψε σε θερινή του κατοικία.
Δεν πίστεψε ποτέ ότι ο μοναχογιός του Αλέξανδρος σκοτώθηκε σε δυστύχημα
Προσέφερε ένα εκατομμύριο δολάρια σε όποιον του έδινε την πληροφορία ότι επρόκειτο για δολιοφθορά
Ο αναλλοίωτος πόθος για διάσημες γυναίκες Claudia Muzio, Geraldine Spreckels-εθεωρείτο η πιο ωραία γυναίκα στον κόσμο-,Veronica Lake, Evita Perón, Greta Garbo, Μέριλιν Μονρόε,Μαρία Κάλλας Τζάκι Κένεντι κ.α
Αγαπημένο τραγούδι ένα μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη
Αγαπημένο μαγαζί η Νεράιδα ,τα Δειλινά και τα Ξημερώματα
Αγαπημένος μάγειρας ο Γιώργος Περβολιανος απο την Κρήτη
Καλεσμένοι στο Σκορπιό, Μέριλιν Μονρόε,Ελίζαμπεθ Τέιλορ ,Ρίτσαρντ Μπάρτον, Γκρέις Κέλι, πρίγκηπας Ρενιέ ,Ουίνστον Τσόρτσιλ,Φρανκ Σινάτρα ,Μαρία Κάλλας
Το 1964 δώρισε στην Τζάκι μια εκθαμβωτική ταμπακιέρα του οίκου Βαν Κλιφ
Ένθερμος υποστηρικτής των Ελληνοκυπρίων και του Μακάριου, δεν δίστασε να τους υπερασπισθεί ανοιχτά, ενώ η Κύπρος βρισκόταν υπό βρετανική κατοχή.
Αρχαίο πρότυπό του ο παράτολμος Οδυσσέας
Αγαπημένη στιγμή “να κρεμώ τα πόδια στη θάλασσα, να πηγαίνω βόλτα με μικρά σκάφη, να συναντώ τους ψαράδες και να τσιμπολογώ μαζί τους».
Θαύμαζε τον Ουίνστον Τσόρτσιλ και συνήθιζε να λέει «Ένα γεύμα με τον Τσόρτσιλ θα σε διδάξει πιο πολλά απ’ ό,τι τρία χρόνια σπουδές στην Οξφόρδη»
‘Ενας από τους αγαπημένους του μπάρμαν ήταν ο Φώτης Κρικζώνης ο πιο παλαιός μπάρμαν της Αθήνας
Οταν πήγαινε στο περίφημο μπαρ 17 καθόταν στο μπαρ, πάντα ανάποδα στο σκαμπό και το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να κερνάει όσους ήταν γύρω του.
Στο τέλος της ημέρας όταν όλοι οι άλλοι είχαν πάει για ύπνο του άρεσε να βάζει ένα παλτό και να πηγαίνει στην πρύμνη της Χριστίνας με ένα ποτήρι ουίσκι όπου σκεφτόταν για δύο-τρεις ώρες.
Ο δεύτερος γάμος του με την Τζάκι έγινε στο Σκορπιό
Οδήγησε ο ίδιος το τζιπ υπό βροχή αμέσως μετά το γάμο του με την Τζάκι για να πάει στη γαμήλια δεξίωση στο “Χριστίνα”
Όταν έκλεισε τα 69 στα τελευταία του γενέθλια, η Μαρία Κάλλας του έστειλε δώρο μια μάλλινη κουβερτούλα Hermes
Στο Ακαπούλκο όπου είχε πάει διακοπές με την Τζάκι έκανε την τελευταία του ιδιόχειρη διαθήκη
Έγραψε “Οταν εγκατέλειπα τη φλεγόμενη Σμύρνη ένιωθα σαν τον κόμη Μοντεκρίστο…Ήθελα να βρω έναν θησαυρό αμύθητης αξίας και να επιστρέψω παντοδύναμος να εκδικηθώ αυτούς που κρέμασαν τον θείο μου, σκότωσαν τους Έλληνες, έκαψαν τα σπίτια μας… Αυτόν τον θησαυρό τον δημιούργησα μόνος μου και είδα δυνατούς της Γης, πολιτικούς, πρίγκιπες, καλλιτέχνες, να υποκλίνονται μπροστά μου, όπως και όμορφες και διάσημες γυναίκες… Έχω τη ψευδαίσθηση ότι κυβερνάω από το γραφείο μου ωκεανούς και ουρανούς, αλλά συχνά πατώντας στο χώμα, που το νιώθω πιο οικείο και δυνατό από άσφαλτο, τσιμέντο, μάρμαρο, συνειδητοποιώ ότι δεν είμαι παρά κόκκος άμμου του σύμπαντος… Το ίδιο ένιωσα κι όταν ξαναπάτησα το χώμα της γενέθλιας πόλης μου…».
Αριστοτέλης Ωνάσης
Με στοιχεία από:Ο χαμένος παράδεισος εκδόσεις Μίνωας , Αλεξάνδρεια -Αθήνα Νέμεση ,Ο Ωνάσης όπως τον έζησα εκδόσεις Εστία , Αριστοτέλης Ωνάσης πέρα από το μύθο του Μουσείο Μπενάκη, N. Fraser P.Jacobson M.Οttaway L.Chester Αριστοτέλης Ωνάσης Aristotle Οnasis έκδοση Lippincot Νέα Υόρκη 1977, Ο μήνας του μέλιτος των 20.000.000 δολαρίων, ο πρώτος χρόνος της Τζάκι και του Άρη, του Φρεντ Σπαρκς 1971, Αριστοτέλης Ωνάσης ο χρυσός ‘Ελληνας (κανάλι της Βουλής https://www.youtube.com/watch?v=n4dadVxspyw ).