Μαύρα σύννεφα στον ουρανό της Μέσης Ανατολής,σε συνεχείς εκλογες το Ισραήλ,αλλά απαραίτητη εγρήγορση για τις εξελίξεις από την ΕλλάδαΔημοσιεύτηκε Στις


AllTimeClassic

Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μ. Πομπέο σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ δεν θα θεωρούν πλέον ότι η εγκατάσταση Ισραηλινών συνοικισμών ( Settlements) στη Δυτική Όχθη που είχε αρχικά αποδοθεί στους Παλαιστινίους με απώτερο σκοπό την δημιουργία του Παλαιστινιακού κράτους, αποτελεί παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η δήλωση που σύμφωνα με τη διεθνή ειδησεογραφία, αντιμετωπίστηκε με ανάμεικτα συναισθήματα και από τους Ισραηλινούς και από τους Παλαιστινίους , θεωρήθηκε από πολιτικούς παρατηρητές στην Αμερικανική πρωτεύουσα,  ότι συνιστά αλλαγή στην εδώ και αρκετά χρόνια πολιτική των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα και ότι μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στην Αραβο-Ισραηλινή διαμάχη, ιδιαίτερα μάλιστα αφού θα μπορούσε να εκληφθεί και ως «πράσινο φώς» από την πλευρά των ΗΠΑ για την προσάρτηση από το Ισραήλ κάποιων  τμημάτων της περιοχής της Δυτικής Όχθης.

Οι  ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις θεωρούν ότι η συγκεκριμένη δήλωση όπως και  προηγούμενες ( βλ. δήλωση για την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, και δήλωση για την αναγνώριση της Ισραηλινής κυριαρχίας στο υψώματα του Γκολάν)  εντάσσονται στις προσπάθειες του Προέδρου Τράμπ να στηρίξει τον Πρωθυπουργό του  Ισραήλ  κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις εκλογικές αναμετρήσεις που μπορεί να συνεχιστούν  και την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο.

Όπως είναι γνωστό ο Αμερικανός Πρόεδρος και οι στενοί συνεργάτες του έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, στο οποίο περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για τα προβλήματα ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους. Το σχέδιο αυτό γνωστό με την ονομασία « Η Συμφωνία του Αιώνα» παραμένει ακόμη απόρρητο και  λόγω της κυβερνητικής κρίσης στο Ισραήλ και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός κ. Μπέντζαμιν Νετανιάχου (μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις δεν κατέστη δυνατόν να σχηματίσει κυβέρνηση) και λόγω  της κρίσης στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν, και λόγω της πρόσφατης στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκία στη Βόρεια Συρία ( βλ. ζήτημα Κούρδων).

Αμερικανοί αξιωματούχοι και όχι μόνο, γνωρίζουν ότι η επιτυχής εφαρμογή της «Συμφωνίας του Αιώνα»  έχει ως βασική προϋπόθεση την αποδοχή της από τα κράτη που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή, όπως το Ισραήλ , η Σαουδική Αραβία, το Ιράν που προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή του στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και  μέσα από το ισχυρό δίκτυο Ισλαμικών οργανώσεων που διαθέτει, η Ρωσία που λόγω της κρίσης στη Συρία έχει πλέον ισχυρότατη παρουσία στην περιοχή, και  η Τουρκία η οποία διαρκώς αγωνιά για το θέμα των Κούρδων, γνωρίζοντας ότι η ρύθμιση  του θέματος  αυτού  προβλέπεται από την « Συμφωνία του Αιώνα».

Η υλοποίηση βέβαια της εν λόγω Συμφωνίας αφορά και την Ελλάδα, και  λόγω της γεωγραφικής της θέσης που την καθιστά  σημαντικό  «προπύργιο» και για τις ΗΠΑ και για την Ευρωπαϊκή Ένωση , άσχετο αν αυτή η τελευταία  είναι μάλλον απούσα από τις εξελίξεις  στην περιοχή, και λόγω των «τριγωνικών» σχέσεων που με βάση την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, έχει αναπτύξει με το Ισραήλ και όχι μόνο.  Είναι λοιπόν απαραίτητο οι ελληνικές «κεραίες» να βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα και οι κινήσεις της χώρας στο Διεθνές περιβάλλον, να πραγματοποιούνται με πολλή προσοχή .