Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη
Στις 28 Δεκεμβρίου του 1901 γεννιέται στο Βερολίνο η Maria Magdalene Dietrich που θα μείνει γνωστή στην ιστορία του κινηματογράφου αλλά και στη κοινωνική ζωή του Hollywood ως Μαρλέν Ντήτριχ Marlene Dietrich.Με γονείς σχετικά εύπορους – η μητέρα της ήταν διευθύντρια σε μια εταιρεία κατασκευής κοσμημάτων και ο πατέρας της ήταν αξιωματικός της Αστυνομίας- η Dietrich θα μεγαλώσει στην Γερμανία,διαβάζοντας Γκέτε,Σίλερ και Ρίλκε,σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για τη χώρα, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η διαμόρφωση του κλίματος που διευκόλυνε την άνοδο των Ναζί στη δημόσια ζωή της Γερμανίας και στη συνέχεια στην εξουσία.
Σε όλη τη διάρκεια της Δεκαετίας του ’30 η Marlene Dietrich θα καταφέρεται συχνά εναντίον των Ναζί, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο ενός συνεπούς αγωνιστή κατά του Ναζισμού παρά το ότι ο ίδιος ο Χίτλερ τη λάτρευε, ενώ από το 1939 που αφού αποποιηθεί την Γερμανική υπηκοότητα λόγω του ναζιστικού καθεστώτος,θα αποκτήσει την Αμερικανική υπηκοότητα, θα αφιερώσει αρκετές εμφανίσεις της για την ψυχαγωγία των Αμερικανών στρατιωτών που στάθμευαν σε Αμερικανικές βάσεις στο εξωτερικό. Αυτή η δραστηριότητα σε συνδυασμό με το ευρύτερο κοινωνικό έργο στο οποίο αφιέρωσε ένα μέρος της ζωής της, θα έχει ως αποτέλεσμα την απονομή του παράσημου της τιμής ( Medal of Honor) που είναι η υψηλότερη τιμητική διάκριση που απονέμεται σε πολίτες στις ΗΠΑ.”Είναι το μοναδικό σημαντικό πράγμα που έκανα στη ζωή μου” δηλώνει μετά από χρόνια.
Φωτογραφία Wikipedia: Με τους πιλότους της RAF
ΦωτογραφίαWikipedia: Η Μάρλεν Ντήτριχ παρέα με την Ρίτα Χέιγουορθ σερβίρουν φαγητό και καφέ στους στρατιώτες στην καντίνα του Χόλιγουντ το 1942
Φωτογραφία Wikipedia:Η Μαρλέν Ντήτριχ τραγουδά στους στρατιώτες Βέλγιο 1944
Την νεαρή Marlene θα ανακαλύψει σε ένα νυχτερινό κέντρο της εποχής στο Βερολίνο ο σκηνοθέτης Joseph von Sternberg ο οποίος και θα της προτείνει τον ρόλο της Lola , μιας πλανόδιας τραγουδίστριας που δίνει παραστάσεις στο καμπαρέ του λιμανιού « Der Blaue Engel” στην ομώνυμη ταινία που σκηνοθετεί ο ίδιος. Η εξαίρετη ερμηνεία της Dietrich στην ταινία αυτή θα της ανοίξει το δρόμο για το Hollywood το οποίο ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του Αμερικανικού κοινού την περίοδο εκείνη , υποδέχεται ξένες καλλιτέχνιδες όπως η Greta Garbo που μεσουρανούσε ήδη στις ταινίες της κινηματογραφικής εταιρείας MGM ( Metro Goldwin Mayer). Το συμβόλαιο που υπέγραψε η Marlene Dietrich με την κινηματογραφική εταιρεία Paramount, θεωρήθηκε η απάντηση της εταιρείας στα πλαίσια του ανταγωνισμού της με την MGM. Εκεί η ηθοποιός θα οικοδομήσει μία προσωπική εικόνα που θα βασίζεται αρκετά στο ύφος και την εμφάνιση, μετατρέποντας τα όποια ελαττώματα της όπως η κάπως βαριά προφορά της σε πλεονεκτήματα αποκτώντας έτσι αίγλη στους κύκλους του Hollywood.
Η ερμηνεία της στον ρόλο της Amy Jolly, μιας τραγουδίστριας ενός νυχτερινού κέντρου στο Μαρόκο, που ερωτεύεται ένα λεγεωνάριο ( τον ρόλο ερμηνεύει ο γνωστός ηθοποιός Gary Cooper) στη διάρκεια του πολέμου μεταξύ των Ισπανών και των Βεδουίνων την περίοδο 1920-1927 στα βουνά Rif, στην ταινία « Μαρόκο» που σκηνοθέτησε ο Joseph Sternberg για την Paramount, θα της χαρίσει την πρόταση για το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού , το οποίο όμως τελικά δεν θα της απονεμηθεί, αν και η ταινία θα τιμηθεί με τρία βραβεία συνολικά. Όμως η Marlene Dietrich πέρα από την εξαίρετη ερμηνεία της θα καθιερώσει μέσα από την ταινία αυτή , σε κάποιες σκηνές της οποίας εμφανίζεται με ψηλό καπέλο , παπιγιόν και κρατώντας ένα τσιγάρο, ένα ενδυματολογικό στυλ που θα χαρακτηριστεί ως το Unisex ντύσιμο της εποχής.
Από το 1933 και μετά η Dietrich που είναι πλέον η πιο καλοπληρωμένη ηθοποιός της Paramount, θα πρωταγωνιστήσει σε αρκετές ακόμη ταινίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ταινίες « Το Εξπρές της Σαγκάης» και « ο Κατάσκοπος Χ 27» ενώ θα ξεχωρίσει και για τις ερμηνείες με την γνωστή υποβλητική φωνή της των τραγουδιών «Falling in Love Again», « Boys in the Back Room» και το πλέον διάσημο τραγούδι του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου« Lily Marlene».
Το 1934 η Dietrich, γοητεύει τον Αμερικανό συγγραφέα,Έρνεστ Χέμινγουει από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση, στο γαλλικό κρουαζιερόπλοιο “Ile de France”. Ο Χέμινγουει το 1955 σε επιστολή του εκφράζει το ερωτικό του πάθος προς εκείνη.Ενώ λίγα χρόνια πριν αυτοκτονήσει θα πει για το μεγάλο του έρωτα”τραγουδά με αυτή τη φωνή που θα μπορούσε να σου ραγίσει την καρδιά”.
Η Dietrich θα παντρευτεί τον Rudolf Sieber το 1923 με τον οποίο θα μείνει μαζί ως τον θάνατο του το 1976, χαρακτηρίζοντας τον ως τον ιδανικό σύζυγο. Η ίδια θα φύγει από την ζωή το 1992 σε ηλικία 90 χρονών, αφήνοντας μία εικόνα και μία δραστηριότητα που πρέπει πάντα να τυχαίνουν αναγνώρισης. Για αυτόν ίσως το λόγο και η Εθνική Πινακοθήκη Πορτραίτων στην Washington D.C οργάνωσε το 2018 την πρώτη έκθεση στις ΗΠΑ αφιερωμένη στην μεγάλη ηθοποιό και αξιόλογο άνθρωπο. Στον θεματικό τίτλο της έκθεσης : « Marlene Dietrich : Dressed for the Image» ( Ντυμένη για την εικόνα) αντικατοπτρίζεται η λογική της ηθοποιού για τις ενδυματολογικές επιλογές, που η ίδια υποστήριζε ότι τις έκανε για την εικόνα της και όχι για τον εαυτό της ή για το κοινό ή για τη μόδα ή για τους άντρες.
Στη έκθεση παρουσιάζεται η ζωή της μέσα από φωτογραφίες, προσωπικά της αντικείμενα , προσωπική αλληλογραφία και τα διαφημιστικά τρέιλερ των ταινιών στις οποίες πρωταγωνίστησε. Μέσα από όλα αυτά φαίνεται το καταπληκτικό ταλέντο της Dietrich αλλά και το επίπεδο ζωής στο Hollywood της εποχής, μέσα στο οποίο ξεχώριζε η ηθοποιός με την προσωπική της αίγλη.