Ο Κινέζος επιστήμονας, σύγχρονος Φρανκενστάιν δημιούργησε τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα βρέφηΔημοσιεύτηκε Στις

he-jiankui,κινέζος,επιστήμονας,γενετικά,τροποποιημένα,βρέφη,σύγχρονος,Φρανκενστάιν

Σε ένα Συνέδριο για την επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος  στο πανεπιστήμιο του Hong Kong ο Κινέζος επιστήμονας He Jiankui, ανακοίνωσε ότι δημιούργησε τα πρώτα  γενετικά τροποποιημένα βρέφη στον κόσμο, εξηγώντας ότι η ενέργεια του είναι και ηθικά σωστή και επιστημονικά ασφαλής.

Αρκετοί επιστήμονες  επέκριναν το εγχείρημα του, τα αποτελέσματα του  οποίου ο Jiankui, αποκάλυψε μόνον αφού αυτό τον μήνα γεννήθηκαν δύο δίδυμα κοριτσάκια, το DNA των οποίων είχε τροποποιήσει, εισάγοντας με την βοήθεια της βιοτεχνολογίας, ενώ ακόμη ήταν  έμβρυα , αντισώματα ώστε να μην προσβληθούν ποτέ από τον ιό HIV.

Το πανεπιστήμιο της Shenzen του οποίου είναι καθηγητής ο He, δήλωσε άγνοια για την έρευνα και το εγχείρημα του. Όμως η εταιρεία Shenzen Direct Genomics Biotechnology την οποία διευθύνει ο He, έχει λάβει χρηματοδοτήσεις ύψους 298 εκατομμυρίων yuan από Κινέζους και ξένους επενδυτές για την πραγματοποίηση της σχετικής  έρευνας.

Όπως είναι γνωστό πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Κίνα έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που απαγορεύει την  γενετική επεξεργασία του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA) , ενώ περιορίζει σημαντικά την εφαρμογή της ίδιας μεθόδου σε άλλους ζώντες οργανισμούς.   Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις ο He δεν ζήτησε άδεια από τις αρμόδιες αρχές της Κίνας προκειμένου να πραγματοποιήσει το εγχείρημα αυτό, με αποτέλεσμα υψηλά ιστάμενος Κινέζος αξιωματούχος να δηλώσει  ότι η επαλήθευση των ισχυρισμών του He Jiankui για το εγχείρημα του θα συνιστά παράβαση των σχετικών νόμων.

‘Όμως η σχετική ανακοίνωση του Jiankui, σήμανε συναγερμό. Πρώτον επανέφερε  στο προσκήνιο τις συζητήσεις σχετικά με την ηθική διάσταση του εγχειρήματος, δεύτερον ήγειρε θέματα  ασφάλειας των ιατρικών επεμβάσεων αυτού του τύπου, λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να έχουν σαν συνέπεια  απρόβλεπτες γενετικές διαταραχές και τρίτον αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η γενετική επεξεργασία των εμβρύων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την γέννηση  βρεφών με υπερφυσικές ικανότητες ή ειδικά φυσικά χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γενετική μηχανική και η γενετική επεξεργασία του DNA είναι ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα  που έχουν απασχολήσει όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και το ευρύτερο κοινό. Οι πιθανές παρενέργειες και οι φόβοι που προέρχονται από αυτές έχουν συζητηθεί σε διάφορα  Forα, ενώ οι φόβοι από τα αποτελέσματα των ερευνών έχουν αποτυπωθεί και σε κινηματογραφικές ταινίες ( Φρανκενστάιν).

Ο 21ος αιώνας  είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει και άλλες εκπλήξεις στον τομέα αυτό. Έτσι πρέπει διαρκώς να συζητείται και να βελτιώνεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η γενετική μηχανική  όπως επίσης και οι διαδικασίες ελέγχου ώστε να αποτρέπονται δυσάρεστες εξελίξεις.