Ο πίνακας « Η Αγία Οικογένεια» που δεν ε΄χει υπογραφή και πιθανόν ανήκει στον Μικελάντζελο Φωτογραφία ArtSpecialDay
AllTimeClassic
Μία αρκετά περίεργη ιστορία μυστηρίου εκτυλίσσεται τις ημέρες αυτές ,στην Βελγική πόλη Zele που βρίσκεται σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τις Βρυξέλλες. Η υπόθεση αφορά την μάλλον αινιγματική κλοπή ενός πίνακα από την εκκλησία της πόλης και αποκαλύφθηκε από τον εφημέριο της εκκλησίας Jan Van Raemdonck, ο οποίος παράλληλα με τα θρησκευτικά του καθήκοντα ασχολείται και με την συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ιερέας ο πίνακας που είχε τον τίτλο « Η Αγία Οικογένεια» , δεν έχει την υπογραφή του καλλιτέχνη που τον φιλοτέχνησε, αλλά θα μπορούσε να είναι έργο του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης Μικελάντζελο. Ο πίνακας είχε δωρηθεί στην εκκλησία από έναν Βέλγο Γερουσιαστή και από την ημέρα , πριν από πέντε χρόνια ,που ο Jan Van Raemdock ανέλαβε ως ο εφημέριος της εκκλησίας τοποθετήθηκε σε περίοπτη θέση κοντά στο ιερό.
Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο ιερέας δεν είχε ασχοληθεί περισσότερο με τον πίνακα . Όταν όμως, εντελώς τυχαία , είδε ένα σκίτσο του Μιχαήλ Αγγέλου που ο Ζωγράφος σκιαγράφησε το 1538, με τον τίτλο «Η Παναγία της Σιωπής» (Madonna del Silenzio) και στο οποίο απεικονίζεται ο Ιησούς ως βρέφος να κοιμάται στα πόδια της μητέρας του και ο Ιωσήφ με τον Ιωάννη τον Βαπτιστή να τον κοιτούν, εξεπλάγη από την ομοιότητα του σκίτσου με τον πίνακα της εκκλησίας του . Λόγω αυτής της ομοιότητας , αν και ο πίνακας στην εκκλησία του Βελγίου είναι ανυπόγραφος, ο Van Raemdonck, θεωρεί ότι μπορεί να είναι έργο του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης.
Το σκίτσο του Μικελάντζελο 1538, με τον τίτλο «Η Παναγία της Σιωπής» (Madonna del Silenzio) πηγή φωτογραφίας ArtSpecialDay
Με αυτή τη σκέψη ο ιερέας της πόλης Zele απευθύνθηκε σε αρκετά Μουσεία ζητώντας την εξέταση του πίνακα από ειδικούς προκειμένου να αποδειχθεί η αυθεντικότητα του ή όχι. Στην αρχή συνάντησε μία σχετική αδιαφορία, τελικά όμως έπεισε την ειδικό στα έργα του Μιχαήλ Αγγέλου, ιστορικό τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, M.Forcellino, να επισκεφθεί την εκκλησία και να εξετάσει τον πίνακα. Όμως ώσπου να φθάσει η ειδική ιστορικός τέχνης στην εκκλησία του Zele και να εξετάσει τον πίνακα, αυτός είχε κλαπεί.
Σύμφωνα με το φωτογραφικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στο κτίριο της εκκλησίας, ένας άγνωστος άνδρας φαίνεται να βγαίνει από την εκκλησία με τον πίνακα στους ώμους του πολύ νωρίς το πρωί. Οι τοπικές Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τον δράστη διερευνώντας και το ενδεχόμενο να υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κλοπή και την διαδικασία εξέτασης του πίνακα.
Και μια Λεπτομέρεια: Αν ο πίνακας ήταν αυθεντικός τότε η αξία του θα πλησίαζε το αστρονομικό ποσό των 144 εκατομμυρίων δολαρίων.Και μία ειρωνεία της τύχης: Αυτή την περίοδο ο ιερέας ασχολιόταν με την συγγραφή ενός ιστορικού μυθιστορήματος σχετικά με τον κλαπέντα πλέον πίνακα.