Φωτογραφία Commons Wikipedia John Bolton
Του Γιώργου Δημητρακόπουλου
Ο πρόεδρος της Τουρκίας R. T. Erdogan απέρριψε τον όρο σχετικά με την ασφάλεια των Κούρδων του Y.P.G που έθεσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου John Bolton κατά τις συνομιλίες που είχαν στην Τουρκία όπου βρίσκεται από σήμερα ο ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος , χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή του κ. Bolton ως λανθασμένη.
Όπως είναι γνωστό ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Trump, από το Ισραήλ το οποίο επισκέφθηκε για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό κύριο Νετανιάχου, σχετικά με την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, για την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, είχε εξηγήσει ότι η υλοποίηση της απόφασης αυτής εξαρτάται από ορισμένες προϋποθέσεις που ορισμένοι παράγοντες στην περιοχή πρέπει να εκπληρώσουν, με πρώτη την παροχή εγγυήσεων από την πλευρά της Τουρκίας για την ασφάλεια των Κούρδων μαχητών του YPG, που καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του ISIS στάθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ. Κάτι αντίστοιχο είχε αναφέρει και ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος στον Τούρκο ομόλογο του στη διάρκεια της πολυσυζητημένης πλέον τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ανδρών που προηγήθηκε της απόφασης του κ. Trump για την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία.
Όμως ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται ότι έχει άλλη άποψη για το ζήτημα της ασφάλειας των Κούρδων, στην οποία όπως προκύπτει και από το σχετικό άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην έγκριτη Αμερικανική εφημερίδα “ The New York Times”, επιμένει, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και τους βαθύτερους στόχους της Τουρκίας για αυξημένη επιρροή και το ρόλο της στις εξελίξεις στη Συρία και φυσικά στην διαμόρφωση του μελλοντικού «τοπίου» στη χώρα και κατ’ επέκταση στην ευρύτερη περιοχή.
Το πρώτο σημείο άξιο προσοχής του άρθρου βρίσκεται στην πρώτη παράγραφο όπου ο κ Erdogan χαρακτηρίζει σωστή την απόφαση του Αμερικανού ομολόγου του για την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, υπογραμμίζοντας όμως, ότι η Τουρκία που είναι η χώρα με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την υλοποίηση της απόφασης αυτής έτσι ώστε να προστατευτούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Διεθνούς Κοινότητας και του Συριακού Λαού. Αυτή η παραδοχή από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου επιβεβαιώνει απόλυτα, τα όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του, όπως επίσης και την προσπάθεια του να πείσει τον κ. Trump να πάρει μία απόφαση που κατά την άποψη του θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Το δεύτερο σημείο που εξηγεί και τον λόγο για τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος απέρριψε και τον όρο-προϋπόθεση που έθεσε ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας , βρίσκεται στην παράγραφο που αναφέρει ότι στη διάρκεια του πολέμου, πολλοί νεαροί Σύριοι υποχρεώθηκαν να ενταχθούν στις δυνάμεις του Κουρδικού YPG, το οποίο χαρακτηρίζει ως τον Συριακό Βραχίονα του Κουρδικού P.K.K που τόσο η Τουρκία όσο και οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, ενώ παράλληλα αναφέρει, ότι η Διεθνής Οργάνωση Human Rights Watch, έχει καταγγείλει τους Κούρδους του Y.P.G ότι παραβίασαν το Διεθνές Δίκαιο αφού στρατολόγησαν ανήλικα παιδιά. Αυτή η αναφορά καταδεικνύει κυρίως τη θέση πάνω στην οποία θα στηριζόταν η εκτεταμένη επιχείρηση του Τουρκικού στρατού, που τελικά λόγω της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου αναβλήθηκε, αλλά και τον βαθύτερο στόχο της Τουρκίας να εκμηδενίσει τους Κούρδους της Συρίας.
Το τρίτο σημείο που είναι αποκαλυπτικό των Τουρκικών προθέσεων για αύξηση της επιρροής τους στη Συρία, βρίσκεται στην παράγραφο που αναφέρει, ότι η διασφάλιση επαρκούς πολιτικής εκπροσώπησης όλων των κοινοτήτων είναι προτεραιότητα και ότι τα Συριακά εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων του Y.P.G και του ISIS θα διοικούνται από δημοκρατικά εκλεγμένα Συμβούλια, αποτελούμενα από μέλη που δεν θα έχουν σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτή η παράγραφος ίσως δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία αφού η δεύτερη έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι όσες περιοχές στη Συρία εγκαταλείπονται από τους Κούρδους, θα πρέπει να περιέρχονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Προέδρου Άσαντ.
Τέλος το τέταρτο σημείο βρίσκεται στην παράγραφο που αναφέρει ότι θα πρέπει να ιδρυθεί μια σταθεροποιητική δύναμη, αποτελούμενη από μαχητές όλων των πλευρών της Συριακής κοινωνίας, αφού μόνο μια τέτοια δύναμη μπορεί να επαναφέρει τον νόμο και την τάξη στα διάφορα σημεία της χώρας.
Βέβαια όπως άλλωστε παραδέχεται και ο ίδιος ο κ. Erdogan στο άρθρο του, η Τουρκία δραστηριοποιείται στη Συρία μέσα από τις δύο ειρηνευτικές διαδικασίες , αυτή της Γενεύης και αυτή που ονομάζεται « Αστάνα» από το όνομα της πόλης του Καζακστάν που έγιναν οι πρώτες συνομιλίες στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής, πράγμα που σημαίνει ότι για κάθε κίνηση της πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τις άλλες δυνάμεις που μετέχουν στις διαδικασίες αυτές όπως η Ρωσία και το Ιράν. Και δεν είναι βέβαιον ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη Συρία τις ίδιες απόψεις με αυτές της Τουρκίας.