Μια βόμβα έτοιμη να σκάσει στην κυριολεξία είναι πλέον οι χιλιάδες Σύροι μετανάστες που μαζεύονται στην Σμύρνη από την επαρχία Ιντλίμπ και κατευθύνονται στα ελληνικά νησιά, τα οποία σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς βουλιάζουν από μετανάστες αλλά και από εκπροσώπους των ΜΚΟ που κάνουν όλες τις ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τα όσα είπε μέσω Σκαϊ o υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κύριος Κουμουτσάκος η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τρόπο ενίσχυσης των θαλάσσιων συνόρων, όμως είναι δύσκολο να “στεγανοποιηθούν”.“ Έχουμε μεγάλες εισροές από την Ανατολή, και μηδενικές εκροές από τα βόρεια σύνορα μας” εξήγησε.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι διακινητές συμβουλεύουν τους πρόσφυγες να επιλέξουν σαν προορισμό τους τα πιο τουριστικά ελληνικά νησιά όπως η Πάρος, η Μύκονος, η Ρόδος, η Σαντορίνη, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία άλλωστε και η δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν ότι οι Τούρκοι διεκδικούν μερικά από αυτά τα ελληνικά νησιά !
Ο κύριος Κουμουτσάκος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κυβέρνηση παρέλαβε εκκρεμότητες πάνω 70.000 χιλιάδων αιτήσεων ασύλου που δεν έχουν εκδικαστεί, σημειώνοντας ότι για την αλλαγή στη διαδικασία χορήγησης ασύλου γίνεται “ χειρουργική δουλειά ” και χρειάζεται τεράστια προσοχή.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, “δίνουμε μάχες στο εσωτερικό και το εξωτερικό για τις διαδικασίες άσυλου”ενώ έκανε λόγο για συγκρότηση “ομάδας της Μεσογείου μέσα στην Ευρώπη” με Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην Ευρώπη και να δίνουν την ανάλογη προσοχή οι εταίροι.
Ο Γιώργος Κουμουτσάκος άφησε αιχμές για την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία έλεγε για τους μετανάστες “λιάζονται και φεύγουν’’ ενώ οι εταίροι μας έκλεισαν τα σύνορα .
Tραγική βέβαια είναι η κατάσταση με τους εκατοντάδες αλλοδαπούς που πραγματοποιούν αποβάσεις σε 24 βάση και σε άλλα ελληνικά νησιά όπως Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Σύμη. Μάλιστα, ο δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, κινητοποίησε με επιστολή του τους δημάρχους Κω, Πάτμου, Νισύρου, Λειψών, Τήλου, Χάλκης και Μεγίστης, καλώντας τους να προχωρήσουν όλοι μαζί σε δυναμικές κινητοποιήσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας, για την κατάσταση που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο το τελευταίο διάστημα με τις μαζικές αφίξεις αλλοδαπών.
Σημειώνεται ότι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας ζουν περισσότεροι από 11.000 αλλοδαποί. Η συντριπτική πλειονότητα όσων διαμένουν στον καταυλισμό ζουν σε αυτοσχέδιες παράγκες σε κτήματα που είτε έχουν ενοικιασθεί από ΜΚΟ είτε έχουν αυθαίρετα καταληφθεί.