Της Μαρίνας Μπαμπαλιάρη
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, θέτει ξανά την περιοχή αυτή στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος . Με ιστορία 4.000 ετών η Λωρίδα της Γάζας που παλαιότερα ήταν μια εύφορη όαση μεγάλης στρατηγικής σημασίας, αφού η γεωγραφική της θέση ήταν το σταυροδρόμι που ένωνε την Ανατολική Μεσόγειο με την Αίγυπτο και τη Βόρεια Αφρική , αποτελούσε ανέκαθεν σημείο ενδιαφέροντος και διεκδίκησης απο τους μεγάλους ηγεμόνες διαφόρων εποχών.
Η μακρόχρονη ιστορία της ξεκινά απο την κυριαρχία των Φαραώ τον 16ο π.x αιώνα, και περιλαμβάνει σημαντικά γεγονότα που αναφέρονται σε σημαντικά για τη θρησκεία και την iστορία έργα όπως η Βίβλος .
Ήταν στη Γάζα που τότε ήταν πεδίο μάχης ανάμεσα στις Eβραϊκές φυλές και τους Φιλισταίους που είχαν καταλάβει την περιοχή απο τους Φαραώ, που εκτυλίχθηκε η ιστορία του Σαμψών και της Δαλιδά. Και ήταν στη Γάζα που ο νεαρός τότε Δαυίδ νίκησε τον Φιλισταίο γίγαντα Γολιάθ και ξεκίνησε την προσπάθεια ενοποίησης των Εβραϊκών φυλών.
Μάχες για την κυριαρχία της περιοχής θα συνεχίζονται με πρωταγωνιστές τους Ασσύριους, τους Καρχηδόνιους αλλά και τους Πέρσες που θα καταλάβουν την περιοχή τον 6ο π.χ αιώνα.
Υπάρχει όμως και μια χρονική στιγμή στην πλούσια ιστορία της Λωρίδας της Γάζας που είναι συνδεδεμένη με την Ελλάδα. Πρόκειται για το έτος 332 π.χ όταν ο Μέγας Αλέξανδρος κατά την εκστρατεία του εναντίον της Αιγύπτου πολιόρκησε τη Γάζα για περισσότερες απο εκατό ημέρες στη διάρκεια των οποίων οι δυνάμεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου απο την μία πλευρά και οι κάτοικοι της Γάζας απο την άλλοι κατασκεύασαν αρκετές υπόγειες στοές με σκοπό την ένθεν κακείθεν ενίσχυση των θέσεων τους. Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο στρατός του θα είναι τελικά οι νικητές και ο ίδιος που μάλιστα τραυματίστηκε κατά την διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων θα φερθεί πολύ αυστηρά στους ηττηθέντες κατοίκους της Γάζας.
Κατά την περίοδο των Ελληνιστικών Χρόνων η Γάζα θα γίνει μια σημαντική πόλις-κράτος ενώ αργότερα θα εξελιχθεί σε σημαντικό θρησκευτικό κέντρο των Χριστιανών με σημαντική προσωπικότητα τον Άγιο Ιλαρίωνα ο οποίος θα ιδρύσει εκεί μια σημαντική κοινότητα μοναχών.
Το ενδιαφέρον για την περιοχή θα παραμείνει αμείωτο ως σήμερα παρά τις σημαντικές αλλαγές που απο τον 20ό αιώνα και μετά θα χαρακτηρίζουν την περιοχή και αυτό θα πρέπει να αποτελεί σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία της, ένα σημαντικό κριτήριο για το μέλλον της όταν ο πόλεμος τελειώσει.