AllTimeClassic
‘Ενα σημαντικό βήμα προς τι σωστή κατεύθυνση φαίνεται πως έκανε ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, αφού όπως ισχυρίζεται η Γερμανική εφημερίδα «Bild» ο ‘Ελληνας Πρωθυπουργός τους επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς όπως γράφει στο άρθρο της «ο Έλληνας πρωθυπουργός μας ζητά δισεκατομμύρια» σχολιάζοντας την χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο.
Ο συγγραφέας του άρθρου στην Bild επισημαίνει, ότι ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας περιμένει από την γερμανική κυβέρνηση ένα ακριβό «δώρο» επισημαίνοντας πως «η νέα κυβέρνηση της Αθήνας επιμένει στην καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων, ύψους δισεκατομμυρίων».
«Ύστερα από 70 χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να διαπραγματευτεί με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων», συμπληρώνει η γερμανική εφημερίδα, ενώ προσθέτει πως αντίστοιχη απαίτηση είχε πριν από πέντε μήνες και ο αριστερός προκάτοχός του, Αλέξης Τσίπρας.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το Βερολίνο πως «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια θετική αντίδραση» ενώ παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υποστηρίξει την πορεία μεταρρύθμισης και τις γερμανικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα του,ενώ το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η κυβέρνησή του θέλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις πολύ πιο εκτεταμένες από εκείνες που επέβαλε η ΕΕ».
«Χρειαζόμαστε τους Γερμανούς στο πλευρό μας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Τώρα το δημόσιο αίτημα της νέας ελληνικής κυβέρνησης!»
Ενώ συνεχίζει «Μετά τη συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει την πορεία του κυρίου Τσίπρα στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Επέμεινε ότι η λύση αυτού του προβλήματος είναι «σημαντική για την στενότερη ένταξη των δύο χωρών μας». Πρόκειται για τριψήφιο ποσό (δισεκατομμύρια). Πριν από τρία χρόνια, μια ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων εκτίμησε το ύψος των απαιτήσεων που φθάνουν έως και τα 290 δισεκατομμύρια ευρώ», γράφει η Bild και προσθέτει πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας απέρριψε κατηγορηματικά τις ελληνικής αξιώσεις. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή Βουλή «Bundestag» αμφισβητεί την αρνητική στάση της Γερμανίας».
Η εφημερίδα αναφέρει πως «Η επιστημονική υπηρεσία της Bundestag αμφισβήτησε πρόσφατα τη γερμανική στάση».
«Η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι αποδεκτή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτική», υποστηρίζει η έκθεση σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων. Η Ελλάδα ποτέ δεν παραιτήθηκε από το θέμα των αποζημιώσεων» ενώ η εφημερίδα υπογραμμίζει πως η κυρία Μέρκελ δεν σχολίασε το ζήτημα των αποζημιώσεων στη συνέντευξη Τύπου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Βέβαια μια δημοσκόπηση αποτυπώνει το κλίμα στη Γερμανία και δείχνει ότι μεγάλη πλειοψηφία συμπολιτών της κυρίας Μέρκελ, τάσσονται κατά των πολεμικών αποζημιώσεων που αξιώνουν Πολωνία και Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο.
Ενώ με μια έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας YouGov για λογαριασμό της Γερμανικής Υπηρεσίας Τύπου, το 68% των Γερμανών πολιτών υποστηρίζει τη θέση της κυβέρνησης του Βερολίνου ότι το θέμα των αποζημιώσεων θεωρείται λήξαν από πολιτικής και νομικής πλευράς.,ενώ μόνο το 7% τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες. Το 11% πιστεύει ότι ένα διεθνές δικαστήριο θα πρέπει να αποφασίσει για τις αποζημιώσεις.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι, εκτός από την Ελλάδα και η Πολωνία επαναφέρει το θέμα της πληρωμής των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία προς τις χώρες που υπέστησαν μεγάλες απώλειες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το άρθρο κλείνει υπενθυμίζοντας ότι, στις αρχές του καλοκαιριού υπήρξε και μια ρηματική διακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλούσε την γερμανική πλευρά «να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η απάντηση από την γερμανική πλευρά για μια ακόμη φορά ήταν ότι το θέμα «θεωρείται λήξαν».