Tου Γιώργου Δημητρακόπουλου
Τα νέα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εδώ και λίγο καιρό στις σχέσεις του Κοσσόβου με τη Σερβία που είχαν ως αποτέλεσμα το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την σύναψη μιας συνολικής Συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που όπως έχει αναφερθεί θα περιλαμβάνει και ανταλλαγές εδαφών, είχαν σαν αποτέλεσμα και την αντίδραση των ΗΠΑ.
Με μία αυστηρή δήλωση ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος του State Department και νυν στενός συνομιλητής του Προέδρου Trump, Τζέϊμς Χούπερ προειδοποίησε την Κυβέρνηση του Κοσσόβου και ειδικότερα τον Πρωθυπουργό Ρ. Χαραντινάι ότι η στάση των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα του έχει αλλάξει από τότε που εξελέγη Πρόεδρος ο κ. Trump και ότι το Κόσσοβο δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στη βοήθεια των ΗΠΑ, όπως παλαιότερα όταν στην εξουσία των ΗΠΑ ήταν οι Δημοκρατικοί, στην περίπτωση που εφόσον δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και δεν υπογραφεί Συμφωνία , υπάρξουν επιθετικές ενέργειες της Σερβίας εναντίον του Κοσσόβου.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου που έγιναν στα πλαίσια συνέντευξης του στο γνωστό Αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο « Η Φωνή της Αμερικής», κατέδειξαν, πέρα από την Αμερικανική στροφή υπέρ της Σερβίας και την ως εκ τούτου σημασία που αποδίδουν πλέον οι ΗΠΑ στην σύναψη Συμφωνίας ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσσοβο, θεωρώντας προφανώς ότι η εξέλιξη αυτή είναι απαραίτητη για την παραπέρα ενίσχυση της σταθερότητας και της Αμερικανικής και Νατοϊκής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Πίσω όμως από την γενική αυτή αρχή υπάρχουν και πιο συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ αποφάσισαν να υιοθετήσουν την νέα αυτή πολιτική θέση απέναντι στη Σερβία και το Κόσσοβο. Ο πρώτος αφορά στην Αμερικανική προσπάθεια να «μηδενίσουν» την ρωσική παρουσία και επιρροή στη Χερσόνησο του Αίμου. Μετά την ένταξη των Σκοπίων( Βόρεια Μακεδονία) στο ΝΑΤΟ χάρις στη Συμφωνία των Πρεσπών, η μόνη χώρα στην περιοχή με την οποία η Ρωσία έχει στενές σχέσεις είναι η Σερβία. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα, και να εκμηδενιστεί η Ρωσική παρουσία στα Βαλκάνια είναι η «πρόσδεση» της Σερβίας στο άρμα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ , πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί με την Αμερικανική υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις για την σύναψη της συνολικής Συμφωνίας με το Κοσσόβου και ειδικότερα με μία στήριξη των θέσεων της Σερβίας που δείχνει να επιθυμεί την Συμφωνία σε αντίθεση με τους Αλβανούς που όπως φαίνεται δημιουργούν προβλήματα και κωλυσιεργούν.
Με δεδομένο το ιστορικό ενδιαφέρον των Σέρβων για το Κόσσοβο, η άποψη αυτή έχει βάση ιδιαίτερα μάλιστα αφού ο κ. Trump προβάλλει και το γεγονός ότι τον πόλεμο εναντίον της τότε Γιουγκοσλαβίας που πυροδότησε την σοβαρή κρίση στις Αμερικανο-Σερβικές σχέσεις ( σημειώνεται ότι όσο ζούσε ο στρατάρχης Τίτο οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Γιουγκοσλαβία και τον ίδιο ήταν πάρα πολύ καλές) είχε «ενορχηστρώσει» Πρόεδρος ( ο Κλίντον) και Κυβέρνηση των Δημοκρατικών, με τους οποίους ο ίδιος είναι «στα μαχαίρια» και των οποίων πολλές επιλογές στην εξωτερική πολιτική, προσπαθεί να αδρανοποιήσει ή να τροποποιήσει ουσιαστικά ( οι σχέσεις με τη Σερβία είναι προφανώς μία από αυτές).
Ο δεύτερος λόγος αφορά στον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα. Όπως είναι γνωστό η Σερβία είναι μία από τις χώρες από την οποία θα διέρχεται ο αγωγός Turkish Stream μέσω του οποίου θα μεταφέρεται Ρωσικό φυσικό αέριο στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ΗΠΑ θα ήθελαν να ματαιώσουν την υλοποίηση του σχεδίου για τον συγκεκριμένο αγωγό ,υποστηρίζοντας τον αγωγό East Med μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας . Βέβαια μετά την τελευταία εξέλιξη και την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης των έργων του Ιταλικού τμήματος του αγωγού , λόγω σχετικής απόφασης της νέας Ιταλικής Κυβέρνησης, οι ΗΠΑ αναζητούν και άλλη εναλλακτική λύση, ιδιαίτερα αν η Ιταλική Κυβέρνηση επιμείνει στην απόφαση της και ματαιώσει οριστικά την εκτέλεση του έργου.
Ο τρίτος λόγος αφορά στη σφοδρή πλέον αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Τουρκία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος γνωρίζοντας ότι τα όσα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις του Κοσσόβου με τη Σερβία , με αποκορύφωμα την επιβολή δασμών στις εισαγωγές Σερβικών προϊόντων δημιουργούνται μετά από Τουρκικές παρεμβάσεις που ασκούνται μέσω Αλβανίας, που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Τουρκία , προφανώς επιθυμεί να «σφίξει τα Λουριά» στην Αλβανία προκειμένου να την υποχρεώσει σε αλλαγή στάσης προκειμένου να ευοδωθεί η Αμερικανική πολιτική στην περιοχή. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαία η απειλή των ΗΠΑ ότι αν δεν επιτευχθεί η Συμφωνία με τη Σερβία θα κλείσουν την σημαντική βάση του Bondsteel στο Κόσσοβο, γεγονός που θα έχει δυσμενείς συνέπειες για τη χώρα, η οποία θα βρεθεί χωρίς κάλυψη απέναντι στη Σερβία, με δεδομένο ότι ως τώρα οι εκεί ευρισκόμενες Αμερικανικές δυνάμεις απέτρεπαν επιχειρήσεις του Σερβικού στρατού στην περιοχή.
Σε όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να προστεθεί και ο διακαής πόθος του προέδρου Trump να αλλάξει πολλές από τις αποφάσεις προέδρων των Δημοκρατικών ( Κλίντον, Ομπάμα) στην εξωτερική πολιτική με νέες που θα εξυπηρετούν ένα κατ’ αναλογία νέο δόγμα « Μονρόε» κεντρική ιδέα του οποίου ήταν και είναι η αρχή « Η Αμερική για τους Αμερικανούς». Με αυτά ως δεδομένα οι επόμενοι μήνες θα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και μάλλον θα είναι πλήρεις γεγονότων και εξελίξεων.
*Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του AllTimeClassic
*Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος.